Facultatea de Automatică și Calculatoare de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUASI) a câștigat un proiect european în valoare de 117.000 de euro pentru a implementa o inițiativă inedită. Profesorii și cercetătorii TUIASI, în consorțiu cu compania SIGMA APPDEV SRL, vor crea o platformă descentralizată bazată pe tehnologia blockchain, unde inovatorii vor fi conectați cu diverși experți prin intermediul unei soluții care utilizează pe inteligență artificială.
Proiectul TUIASI a fost depus pe linia de finanțare NGI TrustChain Open Call 3 (OC3), „Economics & democracy”, și poartă numele SPARK-IT – Igniting Innovation with Trust, Collaboration and Expert Mentorship. Finanțarea este asigurată prin programul Horizon 2020, iar proiectul trebuie implementat până în martie 2025.
„Proiectul SPARK-IT se concentrează pe promovarea inovației și colaborării printr-o platformă sigură, transparentă și descentralizată. Inițiativa își propune să conecteze inovatorii cu experți, oferind un mediu de susținere în care ideile pot fi dezvoltate în modele de afaceri viabile. Folosind tehnologia blockchain, SPARK-IT asigură protecția proprietății intelectuale și construiește încrederea între participanți. Platforma integrează inteligența artificială pentru a potrivi inovatorii cu experții relevanți și utilizează un sistem bazat pe tokeni pentru a stimula contribuțiile, îmbunătățind ecosistemul general de inovație”,
au precizat reprezentanții Facultății de Automatică și Calculatoare
Aceștia au menționat că principala problemă abordată de acest proiect, care a determinat solicitarea de finanțare pentru implementarea sa, este lipsa unor platformelor accesibile, sigure și transparente pentru ca inovatorii să își dezvolte ideile cu ghidare din partea experților. Ce există în prezent? Centre de inovare și platformele de generare a ideilor cu limitări în ceea ce privește criteriile de acces, securitatea și disponibilitatea feedbackului din partea experților.
Cei mai mult vor beneficia, susțin reprezentanții facultății, antreprenorii din startup-uri mici, eventual din regiuni subreprezentate, care vor putea fi puși în legătură cu cei mai buni experți de pe sfera lor de interes, selecția experților și potrivirea cu nevoile firmelor fiind realizată cu ajutorul inteligenței artificiale. În platforma ce va fi creată prin SPARK-IT, experții vor fi recompensați printr-o serie de token-uri care pot fi monetizate ulterior, scopul fiind de a democratiza accesul la resursele și la expertiza de inovație.