loader image

Chipul lui Gheorghe Asachi a fost realizat din 3.000 de studenți în miniatură într-un nou amfiteatru al Universității Tehnice „Gheorghe Asachi”

În cadrul manifestărilor Zilelor Uni­versității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași a fost inaugurat și un amfiteatru din corpul Rectorat, refăcut pe baza proiectului studenților de la Facultatea de Ar­hi­tectură „G. M. Cantacuzino”.

chipul-lui-gheorghe-asachi-a-fost-realizat-din-3-000-de-studenti-in-miniatura-intr-un-nou-amfiteatru-al-universitatii-tehnice-gheorghe-asachi

Noul amfiteatru va găzdui dezbaterile din cadrul ședințelor lucrative din cadrul Consiliului Național al Rectorilor (CNR) care se va desfășura în perioada 16 – 19 noiembrie 2017. Amfiteatrul a fost inaugurat oficial de către reprezentanți ai conducerii universității și cei care au lucrat la proiectarea sa miercuri, 15 noiembrie 2017.

Acesta are o capacitate de 130 de lo­curi și este fostul amfiteatru T3, iar pentru refacerea lui au fost necesare patru luni. „Amfiteatrul a devenit, astfel, unul modern și impresionat ca design, putând fi un reper al recunoașterii abilităților teh­nice și artistice ale studenților noștri. Pro­iectul a fost adaptat din mers pentru a deveni eficient în simplitate și utilitate, dar și impresionat în simbolistică. De altfel, ideile se vor pune în discuție sub privirile unui Gheorghe Asachi simbolizat inspirat pe peretele de fundal al sălii, priviri care cred că ne vor transmite din nou că avem nevoie de încredere, curaj, coerență și uni­tate în mediul universitar pentru a le trans­pune din dorință în realitate”, a precizat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, rectorul Universității Tehnice „Gheorghe Asachi”.

Mai exact, pe peretele din spatele amfiteatrului a fost realizat chipul lui Gheorghe Asachi din 3.000 de siluete umane, fiecare având dimensiunea de nouă centi­metri, care au fost decupate la laser în plexiglas, vopsite și introduse manual prin lipire în placajul perforat, toată ope­ra­țiu­nea fiind efectuată de către studenții voluntari.

Cei care l-au realizat spun că placajul contribuie în același timp și la echilibra­rea parametrilor de confort acustic din sa­lă. În partea stângă a imaginii este re­pre­zentată trecerea în timp a gene­rațiilor de studenți care îl conturează pe Gheorghe Asachi, iar în partea dreaptă este simbo­li­zată avansarea către universitatea moder­nă, prin elemente de limbaj tehnic.

Tra­seele induc un triplu rol, de a aprinde lumina cunoașterii, de integrare în universul tehnic al științei, de memorare. Mă aflu deja la a doua colaborare cu Universitatea Tehnică și mă bucur de noua viziu­ne de a-și include activ studenții în viața universității. Proiectul inițiat în perspectiva marcării acestui eveniment special a presupus o muncă incredibilă timp de mai multe luni, nenumărate drumuri, dis­cuții, întâlniri, proiectare, aprovi­zio­na­re, licitarea lucrării, găsirea soluțiilor tehnice potrivite în acord cu viziunea inițială și punerea în operă”, a explicat Andreea Mo­vi­lă, doctorand al Universității Tehnice, absolventă a Facultății de Arhitectură „G. M.Cantacuzino”, cea care a gândit conceptul artistic.

După finalizarea lucrărilor CNR, amfiteatrul va fi dat în folosință pentru cursuri și evenimente oficiale ale universității.

TUIASI Logo
Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi Iaşi
TUIASI este printre primele instituții de învățămînt superior de profil tehnic din țară și se încadrează în categoria universităților de cercetare avansată și educație.