Conferința Internațională „Computational Civil Engineering – CCE2023 – Embedding Digital and Green for Resilient Constructions” a debutat miercuri, 24 mai, la ora 9.30. Ajuns la a 17-a ediție, CCE reprezintă un forum de diseminare și discuții privind impactul și beneficiul utilizării aplicațiilor computerizate specifice cercetării științifice în domeniile ingineriei civile și arhitecturii.
„E important să continuăm tradiția în sensul reînnoirii formatului. Domeniul construcțiilor nu mai este un turn de fildeș, trebuie să interacționăm cu toate sectoarele ingineriei, cu arhitectura, cu științele sociale, antreprenoriatul și științele educației pentru ca toți să stăm la aceeași masă când vorbim despre orașe smart și sustenabile”, a declarat în deschiderea evenimentului prof. univ. dr. ing. Irina Lungu, prorector relații internaționale, președintele conferinței.
Evenimentul reunește specialiști de renume național și internațional, teoreticieni (cadre didactice, cercetători, doctoranzi), practicieni (proiectanți, executanți, manageri) și un număr mare de companii de software specializat.
„Reziliența nu e posibilă fără un design aliniat noilor principii, dar este important și ca întreg procesul să fie supervizat, care poate începe de la design, dar în care sunt implicați și contractori, companii mici sau mari și autoritățile locale, regionale și naționale, împreună cu reprezentanții Uniunii Europene”, a adăugat prof. univ. dr. ing. Irina Lungu.
Președintele conferinței a mai punctat faptul că CCE nu mai este doar un eveniment științific, ci un for de comunicare și o sursă de inspirație.
„Schimbul de idei ne oferă motivul, motorul spiritual să continuăm, să schimbăm, să transformăm ce credem că știm mai bine pentru a-l face la nivel european și mondial un sector prosper, care oferă satisfacție fiecărui cetățean care aparține comunității la care visează”
a spus prof. univ. dr. ing. Irina Lungu
Mihai Chirica, primarul Municipiului Iași, a recunoscut că este o mare provocare abordarea temei conferinței. „Cred că este importantă în primul rând pentru că trebuie să ne schimbăm și inginerii cred că au un rol important în această schimbare și globalizare. Doi, faptul că legislația ne provoacă să abordăm ingineria civilă și arhitectura dintr-o complet altă perspectivă. Trebuie să ne readaptăm cursurile pe baza cărora se pregătesc viitorii ingineri și arhitecți, ele trebuie să fie pe cât posibil eficiente energetic, verzi și cât se poate de independente; faptul că ne așteptăm la o creștere a cerinței de confort odată cu creșterea nivelului de trai și sigur la o creștere a capacității de locuire odată cu creșterea numărului de populații. Toate aceste provocări vin în sarcina inginerilor și a arhitecților și a autorităților publice”, a spus primarul.
CCE2023 abordează următoarele domenii de interes:
- Metode computaționale pentru construcții civile
- Analiza numerică a structurilor de inginerie civilă
- Dinamica computațională a fluidelor
- Inteligența artificială în construcții civile
- Tehnologii digitale
- BIM aplicat în topologia structurală a clădirilor
- Optimizare și imprimare 3D
- Ecologizarea viitorului în ingineria civilă
- Surse şi sisteme energetice pentru construcții civile
„Ne-am adunat în aceste zile aici pentru a discuta despre noile tendințe în construcții, în special cele digitale și cele verzi, tendințe care ne oferă posibilitatea să dezvoltăm specializări noi în ingineria civilă. Digitalizarea înseamnă progres, iar verde înseamnă sustenabil. Sunt convinsă că cercetările pe care le veți prezenta în aceste zile vor duce la dezvoltarea tuturor sectoarelor ingineriei civile”, a spus prof. univ. dr. ing. Dorina-Nicolina Isopescu, decanul Facultății de Construcții și Instalații.
Prima prezentare a fost a prof. Konstantinos Daniel Tsavdaridis de la City University din Londra – „The art of modular connections – A new way of thinking”. Acesta a plecat de la obstacolele cheie cu care se confruntă industria construcțiilor (costuri și amânări, materiale neconforme, productivitate și calitate scăzute, siguranță și lipsa muncitorilor calificați) și a identificat tehnologiile moderne și disruptive care pot oferi soluții: design și inginerie digitale, sisteme și materiale noi și fabricarea automatizată avansată.
Prezentările CCE2023 pun în valoare rezultatele cercetărilor multidisciplinare din țări din întreaga lume.
Evenimentul este organizat de Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași, Fundația Universitară „Gheorghe Asachi” din Iași și Centrul Internațional pentru Metode Numerice în Inginerie (CIMNE) din Barcelona.
Programul evenimentului, pe site.