Rolul universității în societate, posibilitatea de a implementa în ecosistemul de afaceri concepte dezvoltate în laboratoarele de cercetare și pregătirea studenților cu o gândire antreprenorială sunt subiectele principale pe care Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași vrea să le dezvolte în cadrul celei de-a VI-a ediții a Conferinței Rețelei de Antreprenoriat și Inovare (CRAI). Manifestarea, care va avea loc pe 23 și 24 septembrie 2024, este organizată în parteneriat cu Asociația pentru Educație Antreprenorială, alături de Romanian American Foundation, Orange România, Banca Comercială Română și Primăria Municipiului Iași.
Dedicat consolidării ecosistemului de inovare și antreprenoriat în România, evenimentul își propune să aducă împreună reprezentanți din universități, start-up-uri și instituții publice într-o serie de sesiuni plenare și paneluri tematice. Până în momentul de față sunt 170 de participanți confirmați, între care și experți din industrie și speakeri recunoscuți la nivel internațional. Printre temele care vor fi abordate se numără și „Metode și tehnici pentru valorificarea rezultatelor cercetării”, „Proprietatea intelectuală în cercetare, inovare și antreprenoriat”, „Finanțare publică și privată pentru inovare și inițiative antreprenoriale” sau „Intraprenoriat și inovare în cadrul companiilor și în jurul lor”.
„Mi-aș dori, din perspectiva mediului academic, să putem contribui la ecosistemul de inovare și antreprenoriat: din perspectiva dezvoltării de start-up-uri și a valorificării rezultatelor cercetării. Există foarte multe proiecte de cercetare, unele cu rezultate extrem de concrete, care rămân într-un raport de cercetare și atât. Trebuie să identificăm astfel de rezultate și să vedem dacă pot fi duse mai departe, transformate într-un produs, un serviciu util sau ceva comercializabil. Este un model des întâlnite în universitățile europene”
a declarat prof. univ. dr. ing. Ciprian Comșa, prorector responsabil cu inovarea, antreprenoriatul și parteneriatele cu mediul de afaceri de la TUIASI
Acesta a mai explicat că universitatea își dorește să pregătească studenți cu o mentalitate antreprenorială: nu neapărat tineri ingineri care să vrea, cu toții, să-și deschidă propriile afaceri după terminarea studiilor, ci angajați pregătiți să se gândească la binele și dezvoltarea companiei în care lucrează.
„Dacă lucrează într-o companie, să aibă acel spirit antreprenorial, să lucreze ca și cum ar lucra pentru el. Să fie tineri pe care să îi preocupe ceea ce se întâmplă, care este impactul activităților desfășurate în companii, ce se întâmplă din punct de vedere al impactului în buget sau ca business. Cum pot fi aduse idei de îmbunătățire, să se gândească la întregul ansamblu, la nivel macro, nu doar la propria persoană. Am văzut ce înseamnă să lucrez în companii cu oameni care sunt interesați doar de pătrățica lor și nu e ceea ce își doresc companiile. Prin această conferință, aducem împreună tot ecosistemul, de la companii, la autorități și mediul academic, pentru a face schimburi de experiențe și de bune practici și a vedeam cum noi, la universitate, putem îmbunătăți situația de fapt”
a completat prof. univ. dr. ing. Ciprian Comșa
Programul conferinței cuprinde sesiuni plenare și de tip panel pe 23 și 24 septembrie, în intervalul 08.30 – 18.30, pe teme specifice precum educație antreprenorială, transfer tehnologic, proprietate intelectuală, metode și tehnici pentru valorificarea rezultatelor cercetării, oportunități de finanțare publică și privată, în Palas Congress Hall. În paralel va avea loc și CRAI Expo, parte integrantă a evenimentului, ce se desfășoară pe 23 septembrie de la 10.00 la 20.00 în Atrium, la Palas, oferind posibilitatea atât comunității CRAI, cât și publicului larg, de a vedea rezultatele concrete ale proiectelor de cercetare și inovare, echipamente, produse, invenții și soluții tehnologice dezvoltate sau aflate în curs de dezvoltare.
Agenda întreagă a evenimentului poate fi consultată la linkul următor, iar mai multe informații pot fi regăsite pe site-ul evenimentului.