loader image

Universitatea Tehnică i-a acordat înaltul titlu academic de Doctor Honoris Causa profesorului Cătălin Fetecău, președintele Senatului Universității „Dunărea de Jos” din Galați

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) i-a acordat titlul de Doctor Honoris Causa, cea mai înaltă distincție academică pe care o poate oferi o instituție de învățământ superior, profesorului universitar doctor inginer Cătălin Fetecău, președintele Senatului Universității „Dunărea de Jos” din Galați.

Ceremonia a avut loc în cadrul unei ședințe festive a Senatului TUIASI, vineri, 31 martie 2023, propunerea fiind făcută de Facultatea de Construcții de Mașini și Management Industrial. Ședința a fost prezidată de prof. univ. dr. ing. Iulian Aurelian Ciocoiu, președintele Senatului.

Componența comisiei:

  • Prof. univ. dr. ing. Neculai Eugen Seghedin, prorector responsabil cu activitatea didactică și asigurarea calității la TUIASI
  • Prof. univ. dr. ing. Carmen Maria Loghin, prorector responsabil cu activitatea de cercetare, dezvoltare și inovare la TUIASI
  • Prof. univ. dr. ing. Cristian-Vasile Doicin, decan la Facultatea de Inginerie Industrială și Robotică de la Universitatea Politehnica din Bucureşti
  • Prof. univ. dr. ing. Gheorghe Oancea, decan la Facultatea de Inginerie Tehnologică și Management Industrial de la Universitatea „Transilvania” din Brașov
  • Prof. univ. dr. ing. Cătălin Gabriel Dumitraș, decan la Facultatea Construcţii de Maşini și Management Industrial de la TUIASI

Prof. univ. dr. ing. Neculai Eugen Seghedin a citit textul Laudatio:

„Profesorul Cătălin Fetecău a dezvoltat cercetări ştiinţifice în următoarele direcţii principale: prelucrarea și caracterizarea materialelor polimerice; modelarea şi simularea proceselor de prelucrare a materialelor polimerice; aşchierea metalelor; perfecţionarea constructiv-funcţională a sculelor aşchietoare; teoria generării suprafeţelor prin înfăşurare; biomecanică.

În anul 2007 a înfiinţat împreună cu conf. univ. dr. ing. Felicia Stan Laboratorul de prelucrare materiale plastice, iar în 2011 a iniţiat crearea Centrului de Excelenţă Cercetare şi Dezvoltare în Modelare şi Simulare Numerică CE-CDMSN din cadrul Facultăţii de Mecanică”

Prorectorul Eugen Seghedin a adăugat la final și câteva cuvinte „dincolo de ceea ce se scrie în Laudatio”.

Omul din spatele acestui text este o personalitate a Moldovei și a țării care a marcat evoluția unor domenii, evoluția unor entități, a unor instituții și a unor oameni. Este un om care tot timpul a știut să îmbine căldura umană deosebită care îl caracterizează, echilibrul, calmul cu rigoarea, cu fermitatea, cu rigoarea științifică, cu acribia specifică domeniilor de cercetare inginerească.

În același timp, profesorul Fetecău ne-a demonstrat tot timpul că un profesor universitar trebuie să fie un om al cetății. Nu întâmplător este membru al Uniunii Artiștilor Plastici – Filiala Galați, domnia sa este un apărător al culturii, este unul dintre puținii intelectuali care cultivă memoria unuia dintre cei mai mari și mai necunoscuți sculptori români, este vorba de George Apostu, care are niște lucrări la Galați de care domnia sa se îngrijește pentru a le menține într-o stare cât mai bună.

Într-un cuvânt, avem o mare bucurie că îl cunoaștem, că îi suntem prieteni, că putem să colaborăm cu domnia sa. Este fără îndoială o cinste și o mare bucurie atunci când comunitatea are prilejul să își cinstească membrii la un astfel de nivel, pentru astfel de realizări, în plan profesional și în plan uman.”

Profesorul Cătălin Fetecău a susținut o emoționantă prezentare despre viața și realizările sale în plan personal și profesional, completând și nuanțând Laudatio citit anterior. „Am crescut și am evoluat odată cu Universitatea din Galați. Mama era laborant la Facultatea de Industrie Alimentară și Tehnică Piscicolă și obișnuia să mă ia cu ea din când în când. La doi ani și jumătate eram în curtea Institutului Politehnic din Galați, eram fericit, aveam și o cretă în mână. Mai târziu, după absolvirea studiilor liceale, mă aflu la cursul festiv al promoției 1984, transmițând mesajul promoției Tehnologia Construcțiilor de Mașini. Astăzi, vremelnic, sunt președintele Senatului Universității.”

Întrucât a constatat de-a lungul timpului că spațiile în care își desfășurau activitatea el și colegii săi erau terne și posomorâte, Cătălin Fetecău a avut și preocupări culturale și artistice. Campusul Universității din Galați a devenit Spațiul Cultural Deschis „Nicolae Mantu”, pictor gălățean, apoi „Daniel Spoerri”, artist plastic de 93 de ani, născut în Galați și care trăiește în Viena în prezent. „Mi-am dorit ca în campusul Universității să vină copii, să vină părinți, să viziteze și să fie încântați de ceea ce văd acolo.”

În încheierea prezentării sale, profesorul Cătălin Fetecău a recunoscut că întotdeauna s-a simțit foarte apropiat și a rezonat cu tinerii, preluând din tinerețea și din optimismul lor. „Am încercat, așa cum eu am primit de la mentorii mei, să fiu un mentor pentru cei care și-au dorit lucrul acesta și pentru alte generații.”

Apoi a ilustrat în imagini colaborările pe care le-a avut de-a lungul timpului cu TUIASI. „Sunt lucruri de suflet, la care țin foarte mult, și de fiecare dată când le privesc fac o incursiune în timp și doresc să le mulțumesc distinșilor profesori pentru tot ce au făcut încă de acum 30 de ani pentru a fi posibilă o colaborare trainică între cele două instituții.”

TUIASI Logo
Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi Iaşi
TUIASI este printre primele instituții de învățămînt superior de profil tehnic din țară și se încadrează în categoria universităților de cercetare avansată și educație.