Șase studenţi de la Facultatea de Construcţii de Maşini şi Management Industrial (CMMI) de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” au câştigat prima etapă a „Concursului de roboţi mobili-powered by Marquardt” care a avut loc vineri, 12 ianuarie, la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu.
Mai întâi, studenţii au urmat un program de pregătire pentru proiectarea şi realizarea robotului, iar mai apoi au fost împărţiţi în două echipe ce au realizat o maşină care prin intermediul unor senzori a urmărit un anumit traseu. Din echipa Roboiaşi au făcut parte Ana Ghimp, Alexandru Ceobotari şi David Luntrariu, iar echipa Optimus a fost reprezentată de Cătălina Lazăr, Cătălin Agrigoroae şi Gabriel Gherasim. „Pentru studenţii noştri aceasta a fost prima dată când fac un astfel de robot. Această participare este şi rodul unei îndelungi colaborări cu Universitatea «Lucian Blaga» din Sibiu şi corpul didactic de acolo, mai exact profesorul Sever-Gabriel Racz, directorul Departamentului de Maşini şi Echipament Industrial. Traseul final pe care trebuiau să îl urmeze a fost o necunoscută, maşina fiind calibrată pe nişte trasee existente”, a explicat prof. univ. dr. ing. Cătălin Dumitraş, decanul Facultăţii CMMI.
Din cele 17 echipe care s-au înscris în total, cele două echipe de la Universitatea Tehnică au fost cele mai rapide, echipa Roboiaşi a obţinut un timp de 20,707 secunde, iar Optimus un timp de 20,907 secunde. „În primul rând, materia a fost nouă pentru noi şi am fost surpinşi de cât de frumoasă poate fi robotica, chiar dacă noi doar am gustat acum puţin din ea, pentru că la noi nu se face la facultate. A fost o experienţă unică”, a precizat David Luntrariu, component al echipei Roboiaşi, student în anul al III-lea. Studenţii spun că, deşi au fost divizaţi în două echipe, au reuşit de fapt să câştige tocmai prin faptul că au funcţionat ca uan singură. „Cei de la Sibiu au cunoştinţe mai bune în domeniul respectiv, iar noi avem cunoştinţe mai bune tehnice, adică noi ne-am gândit foarte bine la cum să funcţioneze maşina, cum să arate, ce greutate să aibă, chiar şi ce înclinaţie să aibă roţile ca să poată lua curbele mai repede şi cred că asta ne-a făcut să fim remarcaţi”, a precizat Cătălina Lazăr, care a făcut parte din echipa Optimus, studentă în anul al III-lea.
Aceasta a fost doar prima etapă a concursului, la finalul lunii februarie fiind programată o a doua etapă în care traseul va deveni mai complicat, urmînd să apară obstacole, precum şi un sens giratoriu din care maşina va trebui să iasă pentru reveni pe traseu. „La etapa următoare, maşina va trebui să capteze altfel semnalele din faţă, adică va trebui să o mai îmbunătăţim, ne gândim să dăm şi o altă formă maşinuţei, trebuie să luăm în calcul toate posibilităţile ca să putem reuşi. Acum am luat în calcul doar ca maşinuţa să meargă cu o viteză foarte bună, să ia repede toate curbele şi să nu fie deviaţii foarte mari pentru că s-ar fi pierdut mult timp”, a completat Cătălina Lazăr.