Facultatea de Mecanică de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) a sărbătorit vineri, 26 octombrie 2018, în Aula Magna „Carmen Sylva”, 70 de ani de la înființare. Autorități locale și naționale, studenți și profesori din țară și de peste hotare au fost alături de reprezentanții Facultății de Mecanică și de conducerea TUIASI pentru a marca acest moment festiv.
„Este un an de bucurie, este anul Centenarului, dar și pentru că împlinim cei 70 de ani de la înființarea oficială a Institutului Politehnic «Gheorghe Asachi» și respectiv a Facultății de Mecanică. Totodată este un an trist, pentru că am rămas orfani de unul dintre cei mai iubiți colegi, prieteni, prodecani, decani și prorectori ai Universității, domnul profesor Cezar Oprișan”, a spus în deschiderea evenimentului conf. univ. dr. ing. Gelu Ianuș, decanul facultății, invitându-i pe cei din sală să țină un moment de reculegere pentru profesorul Cezar Oprișan și ceilalți colegi care nu mai sunt printre noi.
La 26 octombrie 1948 a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 249 (Partea I) Hotărârea Ministerului Învățământului Public privind înființarea Institutului Politehnic „Gheorghe Asachi” din Iași, care cuprindea patru facultăți, Facultatea de Mecanică fiind una dintre ele. Însă, așa cum a subliniat decanul, ea nu a apărut deodată, ca un ordin impus printr-un decret-lege, ci ca urmare a unei preocupări de dezvoltare a învățământului ingineresc cu profil mecanic în România. Profesorul a continuat, făcând un scurt istoric al facultății. „Prin hristovul domnesc din 28 martie 1828 este consemnat primul curs cu specific mecanic, desen de mașini. În anul 1841, cursul extraordinar de inginerie se transformă într-un institut tehnic cu două secții, secția de ingineri constructori și secția de ingineri de exploatare, aceștia din urmă fiind inginerii cu profil mecanic.” Conf. univ. dr. ing. Gelu Ianuș a punctat astfel toate momentele importante din istoria facultății până în prezent, vorbind și despre foștii decani și prodecani.
Prof. univ. dr. ing. Dumitru Olaru, prodecan al Facultății de Mecanică, a prezentat trei cărți lansate cu această ocazie festivă. „Facultatea de Mecanică din Iași la 70 de ani” prezintă mărturii, interviuri, aduceri aminte ale foștilor rectori, decani, șefi de catedră sau de colective, personalități marcante care au slujit cu devotament și profesionalism, cu dăruire și sacrificii facultatea. „Suntem conștienți că mai sunt încă nume de profesori care au slujit facultatea, pe care unii dintre noi i-am avut profesori, dar pe care nu am reușit să-i amintim în acest volum din lipsa unor date certe dar și a timpului scurt pe care l-am avut la dispoziție”, a spus prodecanul. Volumul „Așa a început fotbalul la Politehnica Iași” pleacă de la manuscrisul din anii ’90 al profesorului Niculai Popinceanu, unde a povestit cum a început fotbalul la Iași prin clubul Poli Iași, „cu problemele, greutățile care au fost învinse și cum astăzi Iașul se mândrește cu o echipă puternică de fotbal”. Al treilea volum este „Facultatea de Mecanică – Cartea de aur a promoțiilor 2009 – 2018”, o continuare a celui apărut în 2011, atunci când s-au împlinit 60 de ani de la prima promoție de absolvenți ai facultății și conține promoțiile de ingineri, de masteranzi și de absolvenți ai școlii doctorale.
„Este o deosebită bucurie să văd cât de frumos s-a dezvoltat școala tehnică ieșeană și cât de bine s-a implementat în universul general al societății ieșene și naționale. Eu cred cu tărie că educația este singura cale de salvare a societății românești în momentul de față. Lipsa de atenție ne-a adus în situația în care ne aflăm și, sigur că da, acum e și momentul, la 100 de ani de la crearea României Mari, să renaștem pe fundamentele cele mai stabile ale acestei societăți și cred că educația este cel mai important criteriu”
Mihai Chirica, primarul Municipiului Iași
Astăzi sărbătorim cea de-a patra facultate a Universității, de fapt facultatea care a întregit careul de ași al facultăților Politehnicii ieșene, facultatea care a fost prima apărută după o pribegie a Universității la Cernăuți, la Deveselu. Tradițiile de Sf. Dumitru spun că astăzi se aprind focuri și cred că Facultatea de Mecanică, care a fost înființată într-o zi de Sf. Dumitru, a aprins un foc care s-a întețit cu trecerea anilor și a ajuns într-un pole position și a rămas acolo și la sfârșitul fiecărui an se găsește pe podium prin numărul de studenți, prin excelența cercetării, prin excelența care există în această facultate.
Prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, rectorul TUIASI.
Claudiu Roșu Mareș, secretar de stat la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, a transmis un salut de respect din partea ministrului Petre Daea și a subliniat faptul că ridicarea unei facultăți este un proces dificil, anevoios, realizabil cu mari eforturi intelectuale și umane. „De 70 de ani, istoria adună dovezi că această facultate și-a îndeplinit cu strălucire menirea, a format generații întregi de ingineri și a consolidat un cadru de afirmare pentru specialiști de elită”, a punctat secretarul de stat.
Și Ciprian Lucian Roșca, secretar de stat la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, a fost prezent la eveniment și a transmis gândurile sale bune facultății și universității.
Prof. univ. dr. ing. Dumitru Ilie, reprezentând Ministerul Educației Naționale și Facultatea de Mecanică a Universității din Craiova, a transmis două saluturi omagiale din partea celor două instituții. „Facultatea de Mecanică din Iași s-a edificat în timp ca rezultat al travaliului depus de generații de profesori și promoții de studenți. Este acum un prilej de a transmite respectul nostru corpului profesoral, de la asistent la profesor, colaboratorilor, personalului auxiliar și administrativ, care, în diverse condiții, prin eforturi deosebite, au realizat performanță în învățământ și cercetare”, a spus profesorul.
Radu Botez, viceprimar al Iașului și absolvent TUIASI, și-a adus aminte de momentele petrecute pe băncile facultății, salutându-și o parte dintre profesorii pe care i-a avut și care-au fost prezenți în sală la aniversare. „Anii de liceu și apoi facultatea mi-au dat pentru mai târziu o anumită rigurozitate în activitățile tehnice și economice pe care le-am avut. Sunt sigur că Iașul se deosebește foarte mult de celelalte orașe ale țării prin universitățile sale. Avem aproximativ 60.000 de studenți care fac ca orașul să fie un centru important universitar și avem în jur de 5.400 de studenți străini, care din acest punct de vedere pun orașul pe locul întâi în țară. Toată această dezvoltare pe care am avut-o în ultimii ani în oraș nu ar fi putut să existe fără studenții ieșeni și desigur fără studenții Facultății de Mecanică”, a declarat viceprimarul.
Invitații, autorități locale și naționale și profesori din țară și din afară, a primit diplome festive din partea facultății.