loader image

Huawei a inaugurat primul Centru de Instruire din țară la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași

Huawei România a inaugurat luni, 5 noiembrie 2018, primul Centru de Instruire realizat de către aceștia în România, la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI).

Centrul de Instruire Huawei Authorized Information and Network Academy (HAINA) a fost inaugurat printr-o festivitate ce a avut loc în amfiteatrul T3 din clădirea Rectoratului TUIASI. În același cadru a fost lansată și competiția studențească „Huawei ICT Competition”, prin care Huawei România și-a propus motivarea mai multor studenți pentru a deprinde noi competențe în domeniu, prin folosirea efectivă a echipamentelor produse de către companie.

huawei-a-inaugurat-primul-centru-de-instruire-din-tara-la-universitatea-tehnica-gheorghe-asachi-din-iasi
Kevin Liukecountry manager și CEO Huawei România

La eveniment, din partea companiei, a fost prezent Kevin Liukecountry manager și CEO Huawei România, iar TUIASI a fost reprezentată de prof. univ. dr. ing. Daniel Conduracheprorector responsabil cu informatizarea și comunicațiile digitale. În discursul său, CEO-ul companiei Huawei din România, Kevin Liuke, a precizat că în momentul de față țara noastră prezintă foarte mare interes pentru compania din China, existând peste 2.000 de angajați în structurile Huawei din România. Acesta a mai precizat că, în opinia sa, sunt importante discursurile de la ceremoniile de inaugurare pentru tinerii studenți, iar un astfel de discurs i-a schimbat și lui viața, în urmă cu 20 de ani. „Vă mulțumesc mult că ați venit la inaugurarea acestui centru de către Huawei Romania și la deschiderea competiției ICT. Compania noastră își propune să furnizeze produse și soluții inovative în domeniul «Internet and communication technology» care să ajute pe toată lumea să atingă obicetivele pe care și le propun. La finalul lui 2017 ne-am asumat o nouă misiune, să ducem digitalizarea în toate casele și în toate organizațiile, dezvoltând «Internet of Things»”, a declarat Kevin Liuke.

Prof. univ. dr. ing. Daniel Condurache a dorit mai întâi să aducă în discuție modul în care digitalizarea ne influențează viața în momentul actual, subliniind impactul tehnologiilor inovative aduse de companii precum Huawei. „Trăim vremuri extrem de interesante, avem norocul – sau ghinionul – de a fi în porțiunea de interstițiu a schimbării a două ere. Primul care a observat lucrul acesta este Thomas Kuhn, care în lucrarea celebră «Structura revoluțiilor științifice» spune pentru prima dată că evoluția lumii nu se mai face cum eram noi obișnuiți, în tiparele vremii. Este primul care introduce într-un limbaj curent, pe care îl folosim în mod abuziv toți, noțiunea de paradigmă și mai spune că la un moment dat aceasta este dictată de un grup de inițiați, într-un fel sau altul. Este ceea ce se întâmplă astăzi când se spune că trecem de la paradigma analogică spre cea digitală”, a precizat  prof. univ. dr. ing. Daniel Condurache.

Acesta a mai subliniat un alt aspect expus și de Thomas Kuhn, care susținea că cei care se nasc în interiorul unei paradigme, rămân până la finalul vieții acolo, în contextul actual fiind important totuși să știm să ne adaptăm la noutăți. „Întrebarea este dacă vom putea ieși din ea, dacă avem puterea interioară să ne extragem din paradigma analogică și să zburăm spre cea digitală”, a completat prorectorul TUIASI.

La eveniment au participat și oficialități, cele locale fiind reprezentate de Victor Chirilăvicepreședintele Consiliului Județean Iași, care i-a sfătuit pe studenții din sală să rămână să lucreze în Iași chiar și după terminarea facultății, pentru a putea sprijini dezvoltarea economică a orașului. Ulterior, a expus mesajul președintelui CJ, Maricel Popa, care nu a putut fi prezent la eveniment. „Cred că nu întâmplător ați ales TUIASI pentru a da startul acestui program în România, avem cel mai bine pregătiți studenți în acest domeniu, rezultatele lor se văd în numărul de studenți care ajung să lucreze în marile companii. Este important ca în această eră în care comunicarea și tehnologia informației au un rol semnificativ să existe relații strânse între comunitatea IT, universități și instituțiile private. Cu ajutorul acestui program cu siguranță studenții vor afla despre lumea fascinantă a tehnologiei în care pot performa”, a precizat Maricel Popa în discursul prezentat.

Din partea CJ Iași a fost înmânată și diploma Centenar CEO-ului Huawei, care a oferit la rândul său o distincție TUIASI, pentru participarea în acest proiect.

În completarea discuțiilor referitoare la digitalizare, Ciprian Dediu, secretar de stat la Ministerul Comunicațiilor si Societății Informaționale, a precizat că în maximum o săptămână va fi lansată noua Strategie Națională de 5G, care va veni împreună cu Strategia Națională de Smart-city. „Strategia de 5G va reprezenta o revoluție din punct de vedere al digitalizării, odată cu ea va veni la pachet și strategia de Smart-city care va răspunde nevoii de reglementare pe piața digitală atât la nivel de orașe cât și de sate și de alte zone, mă refer la zone industriale. Ideea de bază este că până acum în România s-a investit haotic în zona de «smart», toată lumea a cumpărat echipamente, softuri, deja avem o problemă foarte mare și am simțit nevoia să reglementăm această piață”, a Ciprian Dediu.

Huawei a dotat, pentru Centrul de Instruire HAINA și competiția care a debutat luni, 5 noiembrie, unul dintre laboratoarele Facultății de Automatică și Calculatoare cu o investiție de peste 50.000 de dolari. Profesorii de la facultate au fost pregătiți gratuit de către cei de la Huawei pentru a putea ține cursurile respective, iar reprezentanții companiei au vizitat, ulterior, și laboratorul pentru a vede unde vor lucra studenții.

Prof. univ. dr. Daniel Condurache a dorit să mulțumească companiei Huawei pentru laboratorul dotat în acest sens, dar și pentru că au ales ca prima academie de acest gen să fie la Iași. „Semnificația prezenței unui operator de asemenea greutate în școala noastră ne onorează în primul rând, mai apoi ne dă speranță. Sper că întâlnirea de astăzi va constitui un punct de inflexiune în evoluția școlii de știința calculatoarelor și vreau să asigur din partea conducerii toată disponibilitatea și tot sprijinul nostru”, a concluzionat prof. univ. dr. ing. Daniel Condurache.

huawei-a-inaugurat-primul-centru-de-instruire-din-tara-la-universitatea-tehnica-gheorghe-asachi-din-iasi
TUIASI Logo
Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi Iaşi
TUIASI este printre primele instituții de învățămînt superior de profil tehnic din țară și se încadrează în categoria universităților de cercetare avansată și educație.