Intrată în tradiţia Facultăţii de Mecanică de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași, colaborarea cu colegii și prietenii de la Chişinău se va manifesta şi anul acesta prin organizarea, în format online, în ziua de 19 noiembrie, a celei de-a XVI-a ediţie a Simpozionului Internaţional CUCUTENI – 5000 REDIVIVUS „NICOLAE DABIJA”.
Ediţia din acest an este puternic marcată de dispariţia fulgerătoare pe 12 martie 2021 a marelui patriot român, academicianul Nicolae Dabija, „cea mai puternică flacără aprinsă din Basarabia întru iluminarea şi redeşteptarea sentimentelor de Neam şi de Ţară a românilor din stânga Prutului”.
Publicist – redactor-şef din 1986 al săptămânalului „Literatura şi Arta”, primul ziar tipărit în Republica Moldova în grafie latină, poet, eseist, critic literar – cu peste 80 de volume traduse în 20 de limbi străine, deputat în Parlamentul Republicii Moldova, cu contribuţii enorme la promovarea unor legi istorice, precum Declarația de Independență a Republicii Moldova, scriitor român cu cele mai multe premii internaționale, Doctor Honoris Causa al Universităţii Tehnice a Moldovei din Chişinău şi suflet al Simpozionului Internaţional CUCUTENI 5000 REDIVIVUS, la toate cele 15 ediţii organizate până acum.
Cu ocazia Seminarului din acest an se va lansa volumul: „INGINERUL SUFLETELOR NOASTRE. In MEMORIAM: NICOLAE DABIJA”, o carte document elaborată de un colectiv condus de profesorul universitar Valeriu Dulgeru de la Universitatea Tehnică a Moldovei din Chişinău.
În prefaţa cărţii, autorii, în majoritate profesori la Politehnica din Chişinău, arată că: „prezenta carte este scrisă despre Nicolae Dabija, aşa cum l-am cunoscut noi, inginerii, dar nu numai, «Inginerul sufletului Neamului Românesc»”.
După prezentarea cărţii de către profesorul universitar Valeriu Dulgheru, vor urma o serie de lucrări dedicate marelui patriot Nicolae Dabija. La simpozion şi-au anunţat participarea şi Doina Dabija, fiica lui Nicolae Dabija, redactor-şef la revista „Literatura şi Arta” din Chişinău, soţia lui Nicolae Dabija, precum şi personalităţi ale ştiinţei şi culturii din Chişinău.
Simpozionul va continua cu lucrări structurate pe următoarele trei secţiuni: Istorie şi continuitate, Ştiinţe tehnice şi Cultură şi civilizatie, cu un total de 23 lucrări.
Programul iniţial era întins pe două zile, cu vizitare de mănăstiri în Moldova pentru ziua de 20 noiembrie, dar, din cauza condiţiilor sanitare, am decis cu o lună în urmă să trecem în zona online, rezultând şi un număr mai mic de lucrări faţă de ediţiile de dinainte de pandemie. Ca o remarcă, anul trecut, Simpozionul s-a desfăşurat tot online la sugestia lui Nicolae Dabija, astfel că s-a putut asigura continuitate acestui simpozion
a precizat conf. univ. dr. ing. Gelu Ianuș, decanul Facultății de Mecanică de la TUIASI
Simpozionul din data de 19 noiembrie poate fi urmarit pe platforma Google Meet, prin accesarea următorului link.
Programul, cartea elaborată în memoria lui Nicolae Dabija precum şi volumul cu lucrările de la Simpozionul din 2019, pot fi descărcate de pe pagina de internet a Facultăţii de Mecanică:
Simpozionul a fost iniţiat în urmă cu 16 ani de către profesorul Lorin Cantemir de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi, de către regretatul profesor Valerian Dorogan şi profesorul Valeriu Dulgheru de la Universitatea Tehnică a Moldovei din Chişinău şi primarul de Cucuteni, Mihai Tun.
Ulterior s-au adăugat la cele două universităţi tehnice şi alte instituţii de cultură şi organizaţii: Complexul Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi, Forul Democrat al Românilor din Moldova, Asociaţia Culturală Pro Basarabia şi Bucovina, Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău, Universitatea „Stefan cel Mare” din Suceava. Primele trei ediţii din anii 2006, 2007 şi 2008 s-au desfăşurat la Chişinău, iar începând cu anul 2009, simpozionul s-a desfăşurat, alternativ, un an în România şi un an la Chişinău.
Din 2009, Facultatea de Mecanică s-a alăturat cu participare şi susţinere la acest simpozion astfel că ediţiile din anii 2011, 2015, 2017, 2019 au fost organizate la Iaşi în cadrul Facultății de Mecanică.
În cadrul celor 15 editii ale Simpozionului au participat personalităţi de vază din România, Republica Moldova, Germania, Franţa, Canada, SUA, Rusia, Ucraina. Tematica simpozionului este axată, în general, pe două domenii largi: „Cultura şi civilizaţia cucuteniană” şi „Științele exacte şi mai puţin exacte” cu extinderi şi pe alte domenii de istorie, cultură şi civilizaţie, identitate de neam şi limbă de pe cele două maluri ale Prutului. De fapt, simpozionul se doreşte a fi o continuare a „Podului de flori” din anii 90, oferind, an de an, întâlniri dintre românii de pe cele două maluri ale Prutului
a declarat conf. univ. dr. ing. Gelu Ianuș, decanul Facultății de Mecanică de la TUIASI
Simpozioanele din 2017 la Iaşi şi 2018 la Chişinău au fost dedicate Centenarului Marii Uniri. Lucrările prezentate la fiecare simpozion sunt publicate în volume.