loader image

IN MEMORIAM | Comunitatea academică a TUIASI onorează memoria profesorului universitar Anghel Stanciu, 1949 – 2023

Comunitatea academică a Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) îi onorează în aceste zile memoria profesorului universitar Anghel Stanciu, care s-a stins din viață duminică, 25 iunie 2023. Dincolo de amintirile despre omul Anghel Stanciu, care a fost alături de universitate toată viața sa, comunitatea academică îl cinstește pe profesionistul care a fost adesea în funcții cheie din Politehnica ieșeană, coordonând dezvoltarea universității de astăzi.

După ce a finalizat studiile de licență la Institutul de Construcții din București, în anul 1972, prof. univ. dr. ing. Anghel Stanciu și-a obținut titlul de doctor inginer în Geotehnică și Fundații la Iași, în universitatea unde avea să predea din 1980. Din 1992 este profesor universitar titular, iar din 1996 a fost conducător de doctorate. A condus, în calitatea de director, pentru doi ani, Departamentul Căi de Comunicații și Fundații, de la Facultatea de Construcții și Instalații, iar în perioada 2012 – 2016 a fost președinte al Senatului TUIASI.

Cu o intensă activitate și în zona politică, prof. univ. dr. ing. Anghel Stanciu a coordonat modificările legislative din educație în calitate de președinte al Comisiei de Învățământ, Știință, Tineret și Sport a Camerei Deputaților, pe care a condus-o între 1996 și 2005. Pentru a marca progresele realizate în domeniile sale de cercetare, a primit mai multe distincții, fiind membru al Academiei Oamenilor de Știință din România și președinte al Filialei Iași din 2008, membru al Academiei de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu-Șișesti” din 2002, cât și Doctor Honoris Causa al USAMV București și al Universității Bioterra din București.

Ca rezultate ale activității sale de cercetare a publicat 216 lucrări ştiinţifice în ţară şi străinătate, 20 cursuri, manuale, cărţi şi îndrumătoare, a obținut 71 contracte de cercetare ştiinţifică (în cinci granturi a fost director de proiect), a finalizat 15 proiecte și proiectat și realizat 7 dispozitive.

Domeniile sale de interes în zona științifică au fost împingerea pământului (generalizare teorie Charles Augustin Coulomb); capacitatea portantă a terenului de fundare (generalizare teorie Frohlich-Puzîrevschi); stabilitate taluzuri/versanţi, noi metode şi modele în analiza stabilităţii masivelor de pământ; modele şi metode de dimensionare a structurilor din pământ armat; noi criterii de identificare a pământurilor contractile (PUCM) respectiv sensibile la umezire (PSU).

A fost distins cu mai multe premii și medalii în cariera sa, unul dintre cele mai prestigioase fiind obținut pentru activitatea din anul 2006: Premiul „Anghel Saligny” al Academiei Române la Secţiune Ştiinţe Tehnice, pentru Tratatul „Fundaţii – Fizice şi Mecanica Pământurilor” (1.620 pagini). A mai obținut, în activitatea sa, și Premiul „Mihai Hanganu” al Academiei de Științe Tehnice din România la Secţiune Ştiinţe Tehnice, pe anul 2016, pentru Tratatul „Fundaţii – Investigarea și încercarea terenului de fundare,” (965 pagini), Ordinul Național „Serviciul Credincios” în gradul de Cavaler pentru merite deosebite în activitatea ştiinţifică şi didactică, pentru modernizarea şi promovarea reformei în învăţământ, 2002, și Ordinul Național „Serviciul Credincios” în gradul de Cavaler pentru merite deosebite în activitatea parlamentară, 2004.

TUIASI Logo
Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi Iaşi
TUIASI este printre primele instituții de învățămînt superior de profil tehnic din țară și se încadrează în categoria universităților de cercetare avansată și educație.