Reprezentanții celor zece universități europene care alcătuiesc Alianța INGENIUM au fost prezenți la Universitatea din Skövde, Suedia, în perioada 19 – 21 septembrie, pentru lansarea pachetului de lucru Sustainable Development al Universității Europene INGENIUM.
La eveniment au fost invitați doi vorbitori principali:
- Catherine Carty, manager de proiect al Catedrei UNESCO la Universitatea Tehnologică Munster, Irlanda, care ține prelegeri despre „Principiile obiectivelor de dezvoltare durabilă”
- Arjen Wals, profesor Transformative Learning for Social-Ecological Sustainability la Universitatea Wageningen, Țările de Jos, care a vorbit despre „Rolul Învățământului Superior în Prevenirea Colapsului Socio-Ecologic”.
Prezentările despre dezvoltarea durabilă au fost susținute și de Constantine Manasakis, economist și profesor asociat, Universitatea din Creta și Alexandre Geffroy, inginer de cercetare în dezvoltare durabilă și responsabilitate socială, Universitatea din Rouen. Prelegerile au fost deschise angajaților și studenților Universității.
„Pachetul de lucru «Dezvoltare durabilă» vizează niște obiective importante și anume implementarea acestui concept în universități, nu doar în ceea ce privește dezvoltarea economică a unei societăți ci și în ceea ce privește acțiunile pe care universitatea le ia în mod concret împreună cu întreaga comunitate pentru a asigura dezvoltarea sustenabilă în universități inclusiv în actul didactic, în actul educațional, în cercetare, în campus, deci în tot ceea ce se întâmplă într-o universitate și în viața academică”,
a explicat conf. univ. dr. hab. Brîndușa Slușer, coordonatorul Pachetului de Lucru 7 “Sustainable development” din partea TUIASI.
În cadrul întâlnirii de la Universitatea din Skövde au fost stabilite mai multe direcții importante pentru Alianța INGENIUM:
- Lansarea unor chestionare de self-assessment în ce privește dezvoltarea durabilă în universitate, în special în rândul studenților. „Acest lucru va fi lansat destul de repede și dorim ca studenții TUIASI să fie receptivi și să-și exprime într-un mod onest opinia față de ceea ce știu ei că face universitatea până în prezent”, a spus Brîndușa Slușer.
- Organizarea unui Hackathon: 48 de ore de activități online cu toți studenții din universitățile partenere, care vor forma echipe mixte pentru a rezolva o problemă de mediu, cum ar fi colectarea selectivă a deșeurilor sau înlocuirea surselor convenționale de energie cu cele neconvenționale regenerabile. Cerința va fi adaptată pentru un campus virtual, iar soluția propusă de studenți va fi analizată de un juriu alături de reprezentanți ai comunității locale și ai universităților. Premiul va fi acordat la Universitatea Rouen Normandy, Franța, în luna mai 2024.
- Stabilirea unei politici de mediu care să vizeze o nouă agendă pentru dezvoltare durabilă implementată la nivel de universități.
- Stabilirea unor module de curs online adresate studenților, dar și celor din administrație sau celor care nu sunt direct implicați în actul educațional, dar care pot fi responsabili de asigurarea unor măsuri pentru dezvoltare durabilă și protecția mediului.
- Lansarea unui Challenge Lab pentru studenți în mediul virtual, unde vor fi diverse aplicații pentru dezvoltare durabilă. „După ce realizează acea provocare, studentul va dobândi noi competențe sau noi abilități practice în acest domeniu de protecție a mediului. Certificatele celor care participă la aceste activități pot fi incluse în CV sau în activitățile lor extracurriculare”, a explicat Brîndușa Slușer.
Universitatea din Skövde face parte din Universitatea Europeană INGENIUM, o alianță care reunește zece universități din tot atâtea țări UE. Alianța europeană pentru învățământul superior urmărește să construiască un cadru comun pentru viitorul învățământ superior și atinge multe domenii diferite, printre care și dezvoltarea durabilă. Universitatea din Skövde a condus grupul care va lucra și va urmări problemele dezvoltării durabile.