Universitățile membre ale Alianței Române a Universităților Tehnice (ARUT) au stabilit la Iași primele protocoale concrete de colaborare la nivel național.
Într-o conferință de presă organizată joi, 6 iulie 2017, rectorii au anunțat că, încă din această toamnă, vor exista mobilități studențești de tip Erasmus între cele cinci universități membre ale ARUT, pentru licență și master, doctorate în cotutelă și mobilități ale cadrelor didactice. În același timp, s-au pus bazele organizării unei competiții de granturi pentru cercetare la nivel național la care să participe cercetători de la toate cele cinci universități membre ARUT.
„La această întâlnire de la Iași ne-am axat pe câteva teme care țin de strategia de termen lung, cât și de realități, astfel încât să putem cunoaște și să putem propune modalități de îmbunătățire a sistemului educațional românesc”, a declarat prof. univ. dr. ing. Viorel Șerban, rectorul Universității Politehnica Timișoara, președintele ARUT. Acesta a scos în evidență faptul că, prin prezența ministrului Cercetării și Inovării, Lucian Puiu Georgescu, a președintelui Agenției Române pentru Asigurarea Calității în Învățământul Superior (ARACIS), Iordan Petrescu, și a președintelui Comisiei pentru Învățământ a Senatului României, Ecaterina Andronescu, au putut fi tratate și subiecte relevante pentru întreg domeniul învățământului superior. S-au adus în discuție problemele din cercetarea științifică invocate de universități, dar și evaluarea școlilor doctorale și provocările dezvoltării programelor de studiu în parteneriat cu mediul economic.
„Întâlnirea de astăzi a fost de mare interes pentru noi. Ne aducem aminte că Brătianu spunea că o țară nu se poate dezvolta fără ingineri, iar în această perioadă observăm că țara are nevoie de mai mulți ingineri. Sunt sigură că abordările pe care le-am discutat la Iași vor avea consecințe în legislația pe care ministerul urmează să o înainteze spre Parlament și am apreciat în dezbateri preocuparea universităților tehnice pe modificările de conținut fiindcă, astăzi, tehnologia este cea care determină evoluția lumii”, a declarat Ecaterina Andronescu, care a reprezentat și Universitatea Politehnica din București ca președinte al Senatului.
Ministrul Cercetării și Inovării le-a prezentat conducerilor universităților tehnice o serie de măsuri care vor fi luate imediat pentru ca fondurile pentru cercetare să se consume în totalitate pe finanțarea granturilor și a proiectelor. El a precizat că a propus introducerea creditelor de angajament, pentru ca universitățile să nu fie blocate în implementarea unor proiecte de probleme birocratice legate de rambursări. „Ministerul își propune creșterea bugetului pentru cercetare și focusarea în jur de 75% din aceste fonduri pentru cercetare aplicativă, la care contribuția universităților tehnice și a institutelor de cercetare-dezvoltare este esențială. Ne dorim apoi să stimulăm cercetătorii de toate categoriile și vârstele să rămână în țară. Am discutat deja de câteva lucruri concrete, despre mecanismul de eliminare a impozitului pe salarii pentru proiecte de cercetare, dezvoltare și inovare care poate fi deja aplicat”, a declarat Lucian Puiu Georgescu.
În discursul său, prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, rectorul Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași, gazda evenimentului, a apreciat evoluția pe care a avut ARUT de la înființare și viteza cu care a ajuns să propună soluții și proiecte comune care pot fi aplicate dincolo de nivelul general al unor discuții. „Dacă acum mai bine de un an porneam la drum, fiecare provenind dintr-o altă zonă a țării, cu probleme specifice, iată că după un an am ajuns să avem o singură voce și, așa cum am mai spus-o, trebuie să redăm încrederea în inginerie. Pentru acest lucru avem nevoie de o voce comună, ceea ce s-a întâmplat și se întâmplă și în cazul întâlnirii de la Iași. Aceasta cred că a fost una foarte eficientă, pentru că se iau acum câteva decizii care privesc modificarea Legii Educației, în sensul bun, dar și a unor acte normative care au completat legea pe parcurs. Sunt convins că prin acest pas făcut înainte vom crea o voce puternică pentru susținerea ingineriei”, a stipulat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval.
Săptămâna viitoare va fi dată publicității și rezoluția întâlnirii de la Iași, cu propunerile universităților legate de modificarea legislației din domeniul învățământului superior și a cercetării. Membrii fondatori ai ARUT sunt Universitatea Politehnica din București, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași, Universitatea Politehnică Timișoara, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca și Universitatea Tehnică de Construcții din București.