loader image

Laborator VLSI inaugurat la Facultatea de Automatică și Calculatoare, cu sprijinul AMD Romania

Laboratorul VLSI, dotat printr-o sponsorizare oferită de AMD Romania, a fost inaugurat miercuri, 21 decembrie 2022, la Facultatea de Automatică și Calculatoare de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI).

Echipamentele donate, în valoare de peste $35.000, sunt specifice proiectării de sisteme digitale și verificării acestora: 16 stații de lucru (desktop) complete și performante, licențe pentru software de proiectare a sistemelor digitale, platforme de dezvoltare cu circuite FPGA, osciloscoape, surse de tensiune, multimetre, generatoare de funcții și analizoare logice.

Studenții vor folosi laboratorul pentru lucrările practice pentru toate cursurile legate de VLSI (integrarea la scară foarte mare), procesul de creare a unui circuit integrat.

La eveniment a participat o delegație a companiei AMD Romania, formată din Ovidiu Rădăcină, director, Ancuța Scîntei, HR Business Partner, Anca Harja, inginer mentor, și George Uleru, manager program relații universitate.

Din partea TUIASI au fost prezenți:

  • prof. univ. dr. ing. Vasile-Ion Manta, decanul Facultății de Automatică și Calculatoare
  • conf. univ. dr. ing. Simona Caraiman, prorector informatizare și comunicații digitale
  • șef lucrări dr. ing. Mircea Călin Monor
  • conf. univ. dr. ing. Robert-Gabriel Lupu, prodecan imaginea facultății și relația cu mediul economic
  • prof. univ. dr. ing. Adrian Burlacu, prodecan activitatea didactică
  • conf. univ. dr. ing. Andrei Stan, director Departament Calculatoare
  • și conf. univ. dr. ing. Mihai Postolache, director Departament Automatică și Informatică Aplicată.

Liga Studenților Facultății de Automatică și Calculatoare a fost reprezentată de Arina Azamfirei, cenzor, și Diana Voiniciuc, vicepreședinte externe.

„Cu sprijinul companiei AMD ne întregim și completăm dotarea materială, dar ce apreciem și mai mult este implicarea în susținerea activităților didactice, a programelor de studii, prin sugestii care să contribuie la aranjarea materiilor pentru unele discipline”,

a declarat conf. univ. dr. ing. Andrei Stan.

Șef lucrări dr. ing. Mircea Călin Monor a subliniat faptul că noul laborator VLSI este dovada palpabilă a colaborării și a punctelor comune de vedere între facultate și companie. „Împreună cu AMD, vom încerca să dăm studenților o curiozitate mai mare și un imbold în a-și construi o pregătire inginerească completă.”

„AMD a conștientizat că trebuie dezvoltată și această latură a ingineriei extrem de necesară și de utilă, către care studenții trebuie și ei să-și îndrepte atenția, să poată să-și formeze o carieră. Mă bucur foarte mult că există și doctoranzi care colaborează cu AMD și îmi place să cred că există o susținere din partea companiei pentru doctoranzi și e un start foarte bun”, a declarat conf. univ. dr. ing. Robert-Gabriel Lupu.

Decanul Vasile-Ion Manta a subliniat faptul că, cu ajutorul companiilor precum AMD, există și un feedback pe programele de studiu și pe activitatea didactică a facultății. „Suntem încântați că putem colabora, mai ales că sunteți absolvenții noștri”, a adăugat prof. univ. dr. ing. Vasile-Ion Manta.

Colaborările între universitate și companii sunt foarte importante pentru studenții noștri. Așteptarea noastră este să trimiteți studenții din ani terminali care se angajează în laboratorul respectiv să-și aprofundeze studiile, să conștientizeze importanța investiției.

Trebuie să găsim calea de comunicare, de a-i convinge cât de importantă este formarea pe care o primesc în perioada asta, pentru că altfel va ieși o formare superficială și dumneavoastră veți lucra cu specialiști superficiali, care vor trata problemele într-un mod prea puțin adecvat pentru nevoia de inovare pe care compania o adresează.

Voi aveți nevoie de inovatori, aveți nevoie de vârfuri și noi trebuie să le creștem. Asta e datoria noastră și cred că împreună vom reuși să le comunicăm mindset-ul ăsta și asta e cel mai important aspect al colaborării”, a subliniat prorectorul Simona Caraiman.

„Mă bucur că avem oportunitatea să susținem facultatea, pentru că de aici am plecat cu toții”, a spus Ovidiu Rădăcină, director AMD Romania. Acesta a făcut un scurt istoric al companiei, apoi a vorbit despre domeniile în care activează compania și viitoare direcții de dezvoltare.

„Echipa noastră a crescut destul de mult în acest an, nu neapărat ca număr de ingineri, ci ca diversitate a activităților. O prioritate o să fie să consolidăm aceste noi ramuri create și să continuăm să le creștem. Pe măsură ce experiența noastră este apreciată, obținem din ce în ce mai mult ownership, ceea ce înseamnă că noi suntem din ce în ce mai responsabili de anumite părți cheie ale produselor”, a completat Ovidiu Rădăcină.

Ancuța Scîntei, HR Business Partner, a spus că AMD Romania este „cel mai complex proiect al AMD-ului, pentru că o mână de oameni au visat să ajungă aici și nu au visat simplu, ci împreună au muncit, s-au străduit și au făcut ca visul lor să devină realitate. În octombrie 2021 am început cu un grup relativ mic de ingineri iar în acest moment am crescut semnificativ, atât în Iași cât și în Suceava. 60% dintre inginerii noștri au absolvit Facultatea de Automatică și Calculatoare”.

George Uleru, manager program relații universitate, a vorbit despre programele de practică de vară și alte internship-uri pe care AMD Romania le desfășoară pentru studenți, programe care reprezintă „unul dintre pilonii colaborării noastre cu facultatea”. „Un al doilea factor important al relației noastre este oferit de colegii noștri care țin ore de laborator. Pe lângă aceste ore, încercăm să mai sponsorizăm diverse evenimente cu impact”, a adăugat George Uleru.

TUIASI Logo
Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi Iaşi
TUIASI este printre primele instituții de învățămînt superior de profil tehnic din țară și se încadrează în categoria universităților de cercetare avansată și educație.