Mai mult de 2.500 de elevi au vizitat Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIAȘI) în perioada 1-5 aprilie 2013, cu prilejul „Săptămânii Altfel”.
Aceștia au asistat la manifestări inedite, vizite, experimente și expozițiiorganizate de toate cele unsprezece facultăți ale TUIAȘI și au aflat detalii privind oferta academică a universității și informații legate de admitere.
„În medie, au participat între 100 și 300 de elevi pe facultate. Au fost din clasele a XI-a și a XII-a, însă am avut și copii din clasele I și a III-a. Toți au fost din zona Moldovei cu excepția unei grupe din Tîrgu Mureș, care a participat la evenimentele de la Facultatea de Textile Pielărie și Management Industrial. De asemenea, au fost și 60 de olimpici ai Olimpiadei Naționale de Textile, alături de 34 de profesori”, a declarat conf. univ. dr. ing. Irina Lungu, prorector responsabil cu relațiile internaționale și imaginea universitară.
Cu această ocazie, ei au asistat la prelucrări 3D pentru modele de avioane și mașini, la realizarea unor prototipuri virtuale pentru modele personalizate de încălțăminte și tricotaje sau „Experimente supriză în domeniul construcțiilor” și au aflat cum se fabrică hârtia sau cum se comportă materialele metalice inteligente. Facultățile le-au prezentat laboratoarele și le-au facilitat liceenilor întâlnirea cu firme de prestigiu cu care colaborează și cu reprezentații ligilor studențești. Tot cu acest prilej, elevii au avut posibilitatea să viziteze Campusul „Tudor Vladimirescu” sau să asiste la prelegeri interactive.
[Descărcați programul manifestărilor pe facultăți]
♦ La Facultatea de Arhitectură „G. M. Cantacuzino” au participat grupuri organizate de elevi ai claselor a XI-a si a XII-a, însoţiţi de profesori de liceu. Vizitatorii au fost deopotrivă de la liceele din Iaşi, de la Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă” şi de la Colegiul Naţional „Mihail Sadoveanu”, dar au fost prezente și grupuri mici din Bîrlad, Bacău şi Vaslui. Pe parcursul vizitei le-a fost descrisă facultatea, programul de învăţâmant ai celor şase ani de studiu universitar, li s-a oferit acces în toate sălile de curs, ateliere specializate şi bibliotecă, fiindu-le oferite explicaţii cu privire la fiecare dintre aspectele vieții de student arhitect. Anul aceasta au participat de două ori mai mulți elevi faţă de anul trecut.
♦ Facultatea de Automatică și Calculatoare a fost vizitată de studenți din clasele X-XII de la șapte colegii și licee, printre care se numără Colegiul Național „Emil Racoviță” din Iași, Colegiul Național „Costache Negruzzi” din Iași, Colegiul Naţional „Mihail Sadoveanu” din Iași, Liceul de Informatică din Iași, Liceul Teoretic „Miron Costin” din Paşcani, Grupul Școlar „Vasile Sav” din Iași, Liceul Teoretic din orașul Darabani, Botoșani. Cu prilejul vizitei, elevii au avut acces în principalele laboratoare ale Facultăţii.
♦ Facultatea de Inginerie Chimică şi Protecţia Mediului a fost vizitată de aproximativ 100 de elevi, proveniţi de la: Liceul Tehnologic Agricol „Mihail Kogălniceanu” din Miroslava, Liceul Tehnologic Holboca şi Liceul Teoretic „Miron Costin” Iaşi. Pe parcursul vizitelor elevii au asistat la prezentarea facultății şi au vizitat o serie de laboratoare de specialitate (didactice şi de cercetare), prilej cu care au asistat la diverse experimente demonstrative. În cadrul aceluiaşi program, cadre didactice ale Facultăţii de Inginerie Chimică şi Protecţia Mediului s-au deplasat în mai multe unităţi de învăţământ din Iaşi (Liceul Tehnologic „Radu Cernătescu”, Colegiul Economic Administrativ), pentru prezentarea facultăţii şi a ofertei educaţionale la admitere licenţă 2013 şi pentru efectuarea de experienţe demonstrative din aria ofertei educaţionale a Facultăţii de Inginerie Chimică şi Protecţia Mediului. Imaginile surprinse în timpul desfăşurării activităţilor menţionate pot fi vizionate pe pagina web a Facultăţii de Inginerie Chimică şi Protecţia Mediului, accesând următorul link: https://www.ch.tuiasi.ro/025_2013_scoala_altfel.html
- La Facultatea de Construcții și Instalații elevii au vizitat spaţiilor facultăţii și au asistat la experimente demonstrative în laboratoare. Luni, 1 aprilie au vizitat facultatea 70-75 elevi din Galaţi din clasele X-XII şi din clasa a III-a, iar joi, 4 aprilie, între orle 16.00 – 17.00 au vizitat facultatea elevi din clasa a IV–a de la Colegiul Naţional „Mihai Sadoveanu” din Iaşi.
- La Facultatea de Construcții de Mașini și Management Industrial, elevi de la liceele din Roman, Botoşani („Dimitrie Negrean”, Darabani „Ion Ghica”) şi Iaşi (Liceul Economic şi de Turism, Liceul Nicolina, Liceul „Dimitrie Sturza”, Colegiul „Gheorghe Asachi”, Liceul de Informatică”) au vizitat spaţiile facultăţii, au asistat la prezentarea facultății și la experimente demonstrative în laboratoare.
- La Facultatea de Inginerie Electrică, Energetică şi Informatică Aplicată au venit în vizită aproape 300 de elevi din clasele V-XII de la Liceul de Informatică din Iași, Liceul „Gh. Cartianu” din Piatra Neamț, Colegiul Naţional „Mihai Sadoveanu” din Iaşi, Colegiul Tehnic Eduard Nicolau din Focșani, Liceul „Garabet Ibrăileanu” din Iași, Liceul „Radu Cernătescu” din Iași, Colegiul Tehnic Leonida din Iași, Liceul „Vasile Sav” din Roman , Colegiul Național „Constache Negruzzi” din Iași și Liceul Tehnoton din Iași.
- Facultatea de Hidrotehnică, Geodezie şi Ingineria Mediului a fost vizitată de un grup de elevi de la Colegiul Naţional „Mihai Sadoveanu” din Iaşi.
- La Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Materialelor au asistat la experimente demostrative în laboratoare și prezentări liceeni din Bârlad și liceeni ai claselor a XII-a de la Colegiul Tehnic „Dimitrie Leonida” şi Colegiul Tehnic „Sturdza”.
- La Facultatea de Textile-Pielărie şi Management Industrial au participat la „Săptămâna Altfel” elevi de la liceele din Piatra Neamţ, Târgu Mureş, precum şi din Iaşi. Elevii prezenţi au participat la un mini curs de antreprenoriat şi o prezentare incălţăminte – 3 D. Joi, 4 aprilie au fost prezenţi 60 de olimpici naţionali în Industria textilă şi pielărie , aceştia fiind însoţiţi de 34 de profesori.
- La Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației au vizitat spaţiile facultăţii și au participat la experimente demonstrative în laboratoare elevi de la Liceul Belceşti, elevi de la Liceul Tehnoton Iaşi, de la Liceul Procopiu din Vaslui și elevi de la liceele din Piatra Neamţ.
- La Facultatea de Mecanică elevii au asistat la experimente demonstrative în laboratoare – privind aplicaţiile Criogeniei, roboţi, mecatronică şi autovehicule. Au fost prezenți elevi de la Colegiul Național „Emil Racoviţă” Iaşi, de la Colegiul Național „Costache Negruzzi” Iaşi, de la Liceul „Dimitrie Cantemir” Iaşi, de la liceul din Darabani și de la Liceul Tehnoton Iaşi.