Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Marius-Constantin Budăi, a fost prezent vineri, 28 ianuarie, de la ora 12.00, la sediul Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI). Acesta a participat la lansarea unei campanii de informare și a unui concurs direcționate către elevi și studenți, derulate de către Inspectoratul Teritorial al Muncii (ITM) în parteneriat cu Politehnica ieșeană și cu Inspectoratul Școlar Județean.
Campania de informare și de conștientizare este realizată pentru a „promova și asigura o cultură în domeniul securității și sănătății în muncă” pentru tinerii lucrători, care sunt angajați adesea din timpul studiilor, fie că sunt elevi sau studenți. Totodată, după o pauză impusă de pandemie, a fost lansată cea de-a opta ediție a concursului național „Știu și aplic – securitatea și sănătatea în muncă se deprind de pe băncile școlii”. Evenimentul este introdus de către Ministerul Educației în calendarul activităților educative naționale.
Evenimentul a avut loc în sala Consiliului de Administrație TUIASI, o parte dintre invitați fiind prezenți on-site, în timp ce restul au intrat participat online la întâlnire. TUIASI a fost reprezentantă de către rectorul universității, prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, care i-a transmis lui Marius-Constantin Budăi că universitatea este deschisă tuturor proiectelor derulate de către minister cu impact în regiunea de Nord-Est și în zona Iașului.
„Prin experiența și expertiza pe care le deține, Universitatea Tehnică «Gheorghe Asachi» din Iași este conștientă de faptul că niciun sector al activității umane, cu atât mai mult din domeniile tehnice, nu poate exista în afara normelor de securitate și sănătate în muncă. Existența și conținutul acestor norme, care astăzi fac subiectul colaborărilor și convențiilor internaționale, sunt, de fapt, rezultatul evoluției percepției asupra importanței muncii și asupra siguranței celui care muncește”
a declarat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval
Acesta a făcut și o trecere în revistă a activităților educaționale în domeniul securității și sănătății în muncă desfășurate la Politehnica ieșeană, fie că este vorba despre programe de licență și master pe subiectul „Securitatea și Sănătatea în Muncă”, dar și studii postuniversitare de evaluator de risc sau studii postuniversitare de perfecționare în domenii conexe.
Costel Grojdea, inspector șef al ITM Iași, a prezentat ministrului și celorlalți invitați importanța proiectului „Știu și aplic” derulat în parteneriat de cele trei instituții din capitala Moldovei.
„Acest eveniment are ca beneficiari tineri elevi și studenți, viitori lucrători pe piața muncii. Evenimentul readuce concursul în aplicare; platforma este un salt tehnologic care inițial s-a lansat la nivel județean în 2008, iar ulterior a devenit concurs național. Timp de șapte ani s-au implicat peste 700 de profesori, 50 inspectori de muncă, 3.000 de elevi care acum lucrează acum în spațiul european”
a explicat Costel Grojdea
În sala de la TUIASI au mai fost prezenți și inspectorul-șef al ISJ Iași, Luciana Antoci, prefectul Iașului, Petru-Bogdan Cojocaru, inspectorul general de stat la ITM, Dantes Nicolae Bratu, cât și senatorul PSD Maricel Popa. La eveniment au fost invitați online din toată țara, dar au fost invitați și rectorii a două instituții de învățământ superior din Iași: Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” și Universitatea de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad”.
În discursul său, ministrul s-a declarat impresionat de ideea concursului și s-a declarat extrem de impresionat de cifrele de până acum ale acestuia. El a punctat că, din punctul său de vedere, niciodată nu este prea devreme pentru a pregăti tinerii pentru ceea ce înseamnă securitatea în domeniul activității pe care o vor desfășura.
„Cred că dacă vom determina și vom extinde acest proiect și toți elevii și studenții vor deprinde unele noțiuni în profesia lor legate de securitatea în muncă. Titlul dat acestui concurs, «Știu și aplic», este practic și spune totul. Vă garantez că îmi doresc ca să avem prevederi și în Programul Național de Redresare și Reziliență ca platforma, sistemul informatic, să fie mai bine integrat”,
a declarat Marius-Constantin Budăi
La eveniment au fost invitați inspectori ITM din toată țara, inclusiv din Republica Moldova.