loader image

Noaptea Cercetătorilor Europeni: vineri, 30 septembrie, profesorii Universității Tehnice mută experimentele din laboratoare în mijlocul ieșenilor pentru o seară dedicată științei

Profesorii și cercetătorii Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) vor fi prezenți pe tot parcursul zilei de vineri, 30 septembrie, la Palatul Braunstein, pe Pietonalul Ștefan cel Mare și Sfânt și în instituțiile partenere pentru a marca Noaptea Cercetătorilor Europeni.

Anul acesta, Iașul împreună cu Cluj-Napoca, Bistrița, Sighetu Marmației și Gheorgheni se alătură celor peste 400 de orașe europene ale științei, dezvoltării și inovării. Astfel, Iașul devine din nou parte a celei mai renumite inițiative de popularizare a științei la nivel european, care, în istoria sa de 15 ani, s-a dezvoltat ca una din cele mai potrivite oportunități de o zi în care tinerele generații de elevi și studenți, alături de întreaga comunitate, pot pătrunde altfel în universul cercetării și inovării tehnologice.

Împreună cu partenerii noștri vom organiza o multitudine de activități interactive pentru comunitate (prezentări, expoziții, experimente, interviuri, concursuri, ateliere și jocuri). Obiectivul principal al proiectului constă în prezentarea rezultatelor și metodelor de cercetare publicului larg, în vederea creșterii gradului de conștientizare a importanței activităților de cercetare. De asemenea, proiectul include și prezentarea activităților, serviciilor și produselor actorilor locali și regionali

au precizat organizatorii.

Timp de o zi, copiii de toate vârstele, adolescenții, dar și adulții vor avea oportunitatea să participe activ la desfășurarea experimentelor științifice, să comunice cu cercetători, dar și să facă cunoștință cu rezultatele cercetării științifice și modul lor de implementare.

Evenimentul are trei secțiuni: Viitor prin trecut, Sănătate și bunăstare printr-un mediu înconjurător curat și Dezvoltarea economică prin tehnologie și inovație.

Acest proiect este inițiat și implementat de Universitatea Babeș-Bolyai, Facultatea de Geografie din Cluj-Napoca (Extensia universitară Bistrița – lider de proiect, în colaborare cu Centrul de Cercetare a Așezărilor și Urbanism și extensiile universitare ale Facultății de Geografie din Sighetu Marmației și Gheorgheni), în parteneriat cu Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iași și Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud.

TUIASI Logo
Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi Iaşi
TUIASI este printre primele instituții de învățămînt superior de profil tehnic din țară și se încadrează în categoria universităților de cercetare avansată și educație.