Peste 1.000 de studenți ai Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) au luat parte la tradiționalul marș din Campusul „Tudor Vladimirescu” către centrul orașului – „Marșul Absolvenților”.
Îmbrăcați cu tricourile inscripționate cu inginer sau arhitect, înarmați cu vuvuzele, fluiere, dar și cu steagurile și stemele celor 11 facultăți ale Universității Tehnice, studenții au plecat din Campusul „Tudor Vladimirescu” însoțiți de profesorii lor, dar și de membri ai conducerii TUIASI, coloana oprindu-se în dreptul scenei amenajate în fața Palatului Culturii. Acolo, studenții TUIASI s-au întâlnit cu alte câteva mii de tineri de la celelalte universități din Iași, alături de care au sărbătorit un moment festiv al absolvirii în aer liber.
Pe scena Palatului Culturii au urcat rectorii și prorectorii instituțiilor de învățământ superior din Iași, alături de primarul Municipiului Iași, Mihai Chirica, și reprezentanții cultelor – Înaltpreasfințitul Teofan, mitropolit al Moldovei și Bucovinei, pr. Ștefan Lupu, reprezentant al Episcopiei Romano-Catolice din Iași, dar și o clasă de elevii de la Școala Junior.
În discursul său, IPS Teofan i-a îndemnat pe studenți să nu oprească drumul lor în studiu la finalul facultății și să încerce să își desăvârșească pregătirea, atât cea academică, cât și cea spirituală. „Nu știu dacă putem intui împreună care este voia Dumnezeu pentru fiecare în parte, dar cred că Dumnezeu vrea să se facă voia Lui în fiecare din voi în două lucruri. Dumnezeu vrea să vă împliniți fiecare în cariera voastră, să ajungeți într-o bună zi să fiți mulțumiți de ce ați învățat și să primiți pe măsura efortului o carieră, o casă și o să spuneți și mulți bani. Dar vă cere Dumnezeu și al doilea lucru ca să se facă voia Lui – să vă faceți cât mai devreme o familie. Am întâlnit mulți oameni fericiți în viață, iar majoritatea celor care erau fericiți aveau o familie bună“, le-a transmis IPS Teofan studenților.
Primarul Iașului le-a vorbit tinerilor despre responsabilitatea pe care o au pentru țară, care nu ar trebui să îi oblige, dar de care ar trebui să țină cont. I-a îndemnat să rămână să își construiască viața în Iași, în România, iar celor cu gânduri de plecare le-a transmis își dorește ca aceștia să se specializeze pentru a putea reveni să muncească tot în România. „Ați devenit fii ai acestei cetăți, ai Iașului, ai Moldovei și, de ce nu, fii ai României și vă mulțumim pentru asta. Spunem că Iașul, de la începuturile educației ieșene, este un oraș academic, clădit pe o istorie și o cultură bogată cu tradiții și cu viitor. Voi sunteți viitorul, cei care veți clădi România de care avem cu toții nevoie“, a precizat Mihai Chirica.
Pe scenă au luat cuvântul apoi reprezentanții universităților și ai absolvenților de la fiecare instituție de învățământ superior în parte. Din partea Politehnicii ieșene a luat cuvântul prof. univ. dr. ing. Daniel Condurache, prorector responsabil cu informatizarea și comunicațiile digitale la TUIASI. Acesta a evocat în discursul său toate cele 11 facultăți ale Universității Tehnice, subliniind că prin personalitățile și caracteristicile individuale ale fiecărei facultăți, reflectate și în studenții care le urmează cursurile, acestea formează un tot complet – una dintre cele mai importante școli de inginerie din România. „De fiecare dată această întâlnire, unică în România, pentru sărbătorirea împreună a unui sfârșit și a unui început de drum, îmi provoacă un sentiment de solidaritate intelectuală extraordinară. Vă îmbrățișez pe toți cei care astăzi terminați un proiect care a fost provizoriu și vă îndreptați către un proiect pe care-l vreți a fi definitiv. Vă felicit din toată inima și vă urez succes”, le-a transmis absolvenților prof. univ. dr. ing. Daniel Condurache.
Profesorul i-a îndemnat apoi pe toți cei prezenți să evoce întotdeauna orașul Iași, „orașul școalelor”, spunând despre acesta că este singurul din România care pulsează în funcție de prezența studenților. „În final, vreau să îmi întorc gândul spre părinții voștri. Niciun alt gând decât cel al unui părinte care își urmărește cu gândul puiul nu este mai important. Să le dedicăm sărbătoarea de astăzi lor. Știu că o parte din ei vă așteptă acasă, o altă parte sunt peste granițe și muncesc ca să vă fie vouă bine. Vă doresc să nu le înșelați încrederea, nici pe a noastră, și să faceți o Românie demnă, în care se poate trăi bucuros. Drum bun!“, a încheiat prorectorul.
La finalul ceremoniei, pe scena din fața Palatului Culturii a avut loc un concert în cadrul Festivalului Internațional al Educației la care au cântat formațiile Cargo, Vița de Vie și Celelalte cuvinte.