O studentă de la Facultatea de Inginerie Electrică, Energetică și Informatică Aplicată a Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) a obținut o medalie de argint la concursul studențesc internațional organizat în cadrul conferinței anuale a asociației europene EURELECTRIC. Conferința a fost intitulată în acest an „Plug and play: charged for the future?”, s-a desfășurat la Estoril, în Portugalia, iar delegația TUIASI a participat în ambele zile ale manifestării, pe 19 și pe 20 iunie.
Tema prezentată de către Laura-Elena Bejinariu, masterandă la specializarea Inginerie și management în contextul globalizării, a constat într-un videoclip animat, intitulat „GoBot – for your utility”, și a propus îmbunătățirea interacțiunii companie-client cu ajutorul aplicațiilor software de tip chatbot. Totodată, la aceeași conferință, România a ocupat și prima treaptă a podiumului prin Maria-Ruxandra Luca, de la Facultatea de Energetică a Universității Politehnica București.
„Experiența celor două zile de conferință a fost unică și bogată în informații privind noile tendințe în materie de energie, mai ales cea regenerabilă, reglementări și efectul pe care tehnologia digitală îl are și îl poate avea în acest sector. A fost o surpriză plăcută să avem un podium românesc și țin să mulțumesc cadrelor didactice și sponsorilor pentru ajutorul și sprijinul oferit”, a declarat Laura-Elena Bejinariu.
EURELECTRIC, Uniunea Industriei de Energie Electrică, cu sediul la Bruxelles, este principalul partener al Comisiei Europene pe probleme energetice și un actor important în luarea deciziilor referitoare acestui domeniu. Din anul 2010 decernează premiile studențești ca parte integrantă a convenției sale anuale, desfășurată în diverse orașe ale Europei.
Participarea românească la acest eveniment este susținută anual de Institutul Național Român pentru Studiul Amenajării și Folosirii Surselor de Energie (IRE). În acest an a fost sprijinită financiar de sponsorii Electrica SA, CEZ România, Romelectro, CN Transelectrica SA și Verbund România. Coordonatorii ieșeni ai proiectului au fost prof. univ. dr. ing. Mihai Gavrilaș și șef lucrări univ. dr. ing. Ovidiu Ivanov, de la Departamentul de Energetică al FIEEIA.