Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași a fost gazda unui important workshop regional, organizat în cadrul celei de-a X-a ediții a conferinței „Săptămâna Regiunilor Inovative din Europa” – WireX 2019, eveniment oficial în cadrul exercitării României a mandatului de președinție a Consiliului European.
În debutul acestui eveniment care are loc în perioada 26 – 28 iunie 2019, miercuri, 25 iunie, în Aula Magna „Carmen Sylva”, a avut loc workshopul „New opportunities for collaboration between actors of the regional innovation ecosystems. Fostering regional capacities and territorial development”. În cadrul acestuia, experți ai instituțiilor Uniunii Europene, ai structurilor guvernamentale din diferite țări membre ale UE și din cadrul Ministrului Cercetării din România au dezbătut despre factorii importanți în dezvoltarea regională, pașii ce trebuie urmați și diverse modele de succes.
Din partea TUIASI au participat la eveniment rectorul universității, prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, și prorectorii prof. univ. dr. ing. Carmen Loghin, prof. univ. dr. ing. Irina Lungu și prof. univ. dr. ing. Lidia Gaiginschi.
Discuțiile au fost deschise și moderate de Ana Hidalgo, responsabil cu programele europene la nivelul Consiliul Național de Cercetare al Spaniei, care a mulțumit universității pentru găzduire și pentru posibilitatea de a desfășura evenimentul într-un cadru solemn, într-una dintre cele mai frumoase amfiteatre din România.
În deschiderea workshopului a luat cuvântul rectorul TUIASI, prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, care a punctat în discursul său faptul că procesul de a constitui un parteneriat real între universități și autoritățile locale și naționale reprezintă cea mai importantă provocare pentru viitorul imediat în învățământul din România.
După ce a prezentat pe scurt universitatea și principalele domenii de studii și de cercetare de la Politehnica ieșeană, rectorul a subliniat faptul că o creștere și o dezvoltare sustenabilă a regiunilor este posibilă doar prin includerea universităților tehnice și a institutelor de cercetare și dezvoltare de profil în grupurile care decid viitorul acestor regiuni. Acesta a punctat însă că, din păcate, în România, universitățile nu sunt implicate în astfel de procese decizionale, fapt care aduce prejudicii majore dezvoltării regiunilor, în special a celor mai puțin dezvoltate.
„Contribuții palpabile sunt oferite de universitățile tehnice prin rolul lor în crearea de specialiști în procese și tehnologii moderne, în propunerea de idei și crearea de proiecte, în inovarea în sine și activități care susțin inovarea. Nu cred că există persoane în această cameră care să își închipuie că o regiune, oriunde ar fi localizată, poate să fie dezvoltată fără o infrastructură, fără clădiri, fără aplicații smart, toate fiind creațiile specialiștilor pregătiți în universitățile tehnice”
a explicat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval