loader image

Politehnica ieșeană a organizat primul seminar comun de lucru cu mediul de afaceri pe domenii importante privind cercetarea

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) a organizat astăzi, marți, 13 noiembrie 2018, o primă ediție a unui seminar menit să pună la aceeași masă specialiști în cercetare ai instituției de învățământ superior cu reprezentanții companiilor interesate de aceleași subiecte de inovare. Într-o discuție concentrată pe transferul de tehnologie, la deschiderea seminarului „Parteneriate în cercetare, dezvoltare și inovare”, care a avut loc marți, 13 noiembrie 2018, în Sala de Conferințe din clădirea rectoratului TUIASI, rectorul universității, prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, a vorbit despre cererea de ingineri de pe piața muncii și corelarea dintre oferta universității și nevoia de pe piața muncii din Iași, dar și din țara, de specialiști în domeniile tehnice.

„Mulțumesc partenerilor noștri, unii tradiționali, alții mai noi, că ați acceptat invitația de a participa la prima întâlnire care dezbate legătura dintre universitate și mediul economic prin prisma cercetării științifice și care are și rolul de a întări aceste conexiuni. Am organizat această conferință într-un moment de luciditate al societății românești, în care se discută din ce în ce mai deschis despre rolul decisiv al educației tehnice în evoluția normală a unei țări. Învățământul ingineresc, în orice domeniu, oferă absolvenților una dintre cele mai importante calificări, iar inginerii, fără să ocupe și alte funcții, ocupă locul I în rândul meseriilor bănoase din lume”, a declarat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval.

politehnica-ieseana-a-organizat-primul-seminar-comun-de-lucru-cu-mediul-de-afaceri-pe-domenii-importante-privind-cercetarea

Rectorul a precizat că numărul solicitărilor de absolvenți pe toate domeniile inginerești este în creștere, ultimele cifre arătând că în România ar fi nevoie de aproximativ 200.000 de astfel de ingineri, cifra fiind similară cu cea din țări precum Germania, unde este nevoie de aproximativ 150.000 de ingineri, însă ei asimilează specialiști și din alte țări care emigrează acolo. În prezentarea sa, prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval a citat studii care spun că o situație similară se găsește și în Franța, dar și în Marea Britanie, în timp ce în România cei mai căutați sunt specialiștii în IT, comunicații digitale și electronică, însă vin din urmă cererile din mecanică, inginerie civilă, chiar și ingineria chimică. „Salariile încep să devină un argument serios în alegerea unei meserii tehnice. Astfel, un inginer debutant în afara domeniului IT sau conex cu acesta poate porni de la un salariu de minimum 500 de euro net, ajungând chiar și la 800 de euro. Și asta doar ca inginer debutant”, a precizat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval.

În continuare, prof. univ. dr. ing. Carmen Loghin, prorector responsabil cu activitatea de cercetare, dezvoltare și inovare la TUIASI, a prezentat un proiect al universității „TUIASI Compete”, prin care se încearcă atât creșterea vizibilității cercetării de la Politehnica ieșeană, cât și pregătirea unui nucleu de tineri care să performeze în domeniile lor de specializare. Proiectul respectiv a presupus și o etapă de identificare a stadiului cercetării la TUIASI pentru perioada 2014 – 2017. Prorectorul a subliniat că punctele forte ale universității au fost majoritare în activitatea de cercetare, de la numărul de articole publicate la citările acestora în alte materiale de specialitate, precum și ponderea personalului de cercetare în total, cât și numărul de echipamente cu o valoare ridicată, de peste 100.000 de euro.

„Stăm mai puțin bine la alte capitole, unde încercăm să îmbunătățim lucrurile și prin acest proiect. Nu am avut ca universitate curajul și nici susținerea financiar să mergem mai departe și să propune brevete internațional, dar vrem să o facem în cadrul acestui proiect, și nu stăm foarte bine nici la capitolul transfer tehnologic. Nu ne-am asumat înființarea unor spin-off-uri care sunt entități care să ne ajute să dezvoltăm ideile de cercetare, acele rezultate care sunt capabile să producă efecte economice”, a declarat prof. univ. dr. ing. Carmen Loghin.

Aceasta a precizat că proiectul își propune o schimbare de paradigmă, fiindcă universitatea stă foarte bine la capitolul reputație și notorietate, dată de publicații, de articole și de citări în principal, dar nu stă foarte bine la capitolul utilitate, iar prin TUIASI Compete se dorește să se treacă de la „cercetare pentru notorietate la cea pentru societate”. Astfel, proiectul a identificat ca domeniu prioritar – „Energie, mediu și schimbări climatice”, cu posibilitatea de a dezvolta mai multe aplicații de la acesta, existând trei priorități strategice: creșterea nivelului de excelență și vizibilitate al proiectului, sprijinirea tinerilor cercetători și creșterea impactului economic al activităților de cercetare și inovare de la TUIASI prin transfer tehnologic.

Am mizat totul pe tineri. De ce? Putem crea mai repede o masă critică pentru cercetare și, de ce nu, pentru că tinerii sunt întotdeauna nonconformiști și au mai mult curaj, care cred că ne-a lipsit și ne-a împiedicat să facem mai multe lucruri. Proiectul se adresează unui grup de zece echipe de tineri formate dintr-un cercetător postdoctoral și doi doctoranzi, iar fiecare echipă va avea de rezolvat următoarea problema – pornește de la un nivel de maturitate tehnologică a unei idei, a unui rezultat de cercetare, și pe durata unui an și două luni va crește această dezvoltare tehnologică a rezultatului inițial până în momentul în care va putea deveni transferabil către IMM-urile din proximitatea universității și către sau în cadrul spin-off-urilor pe care acești tineri le vor dezvolta. Este vital pentru noi să devenim utili pentru societate și cred că tinerii noștri pot să facă lucrul acesta”, a completat prof. univ. dr. ing. Carmen Loghin.

De aceea, evenimentul de la seminar a fost completat cu o expoziție din holul Rectoratului TUIASI, unde doctoranzii și cercetătorii din zona post-doctorală a TUIASI au avut standuri unde au expus rezultatele muncii lor de cercetare și s-au consultat cu reprezentanții mediului de afaceri pentru a vedea cum anume poate fi dezvoltată această muncă.

Evenimentul organizat marți, 13 noiembrie, face parte din manifestările dedicate „Zilelor TUIASI”, seminarul fiind structurat în trei părți – o primă parte a constat în prezentarea instituțională fiind urmată de două calupuri de prezentări și de dezbateri între doctoranzii, profesorii și cercetătorii TUIASI și reprezentanții agenților economici prezenți în sală. Înaintea dezbaterilor, prof. univ. dr. ing. Dumitru Nedelcu, președintele Consiliului Școlii Doctorale, a realizat o amplă prezentare a activitățile doctoranzilor universității, prezentând programele de tip Erasmus la care aceștia au acces, posibilitățile de cotutelă cu instituții și coordonatori din țări precum Belgia, Franța, Italia, Algeria, Portugalia, Franța, China sau Suedia, încheind cu o prezentare a laboratoarelor de la fiecare facultate a TUIASI unde doctoranzii au posibilitatea să desfășoare activitate de cercetare.  

TUIASI Logo
Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi Iaşi
TUIASI este printre primele instituții de învățămînt superior de profil tehnic din țară și se încadrează în categoria universităților de cercetare avansată și educație.