Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) este partener cheie în proiectul SustainX, care a fost lansat oficial miercuri, 22 ianuarie 2025, la Iași, coordonat de către Asociația Digital Innovation Zone (DIZ). Cu denumirea completă SustainX: Fostering Sustainable Digital Innovation Investments, acesta este o inițiativă ambițioasă dedicată digitalizării și sustenabilității, având ca scop sprijinirea IMM-urilor din regiunile mai puțin dezvoltate ale Europei, în acesta caz, regiunea de Nord-Est a României.
Proiectul este parte a inițiativei Uniunii Europene – Interregional Innovation Investment (I3) și îmbină tehnologia digitală cu soluții sustenabile pentru a stimula inovarea și de a construi ecosisteme colaborative, conform organizatorilor.
Inițiativa va fi implementată de un consorțiu condus de Digital Innovation Zone, din care mai fac parte, pe lângă TUIASI, Applied Research and Communications Fund (Bulgaria), Fundación Santa Cruz Sostenible (Spania – Insulele Canare), iED – Institute of Entrepreneurship Development (Grecia), IMP³ROVE (Germania) și Latvijas Tehnoloģiskais centrs (Letonia).
Conform echipei consorțiului, există o serie de obiective cheie ale programului cu aplicabilitate pe termen mediu și lung. Printre acestea se numără și crearea unui ecosistem interregional care conectează actori din patru state membre și din sfera antreprenorială, academică, guvernamentală și a societății civile: România, Grecia, Spania și Bulgaria. Va fi creat un portofoliu de proiecte viabile, gata de investiții, pentru lanțuri valorice europene.
TUIASI, alături de Digital Innovation Zone, va lansa un model-pilot de suport, sub forma unui centru unic (one-stop-shop) pentru IMM-urile implicate în transformarea digitală și sustenabilă. „Prin inițiative precum SustainX universitatea își reconfirmă rolul de catalizator al inovației tehnologice în regiune. Pentru ca prin intermediul acestui proiect toate organizațiile implicate își pun la dispoziție resursele și know-how-ul în pentru a sprijini creșterea competitivității IMM-urilor din regiunea Nord-Est”, a declarat conf. univ. dr. ing. Lidia Alexa, cadru didactic al TUIASI, responsabil proiect din partea universității.
Conform reprezentanților consorțiului, se dorește crearea a cel puțin 20 de parteneriate noi între IMM-uri și actori din alte regiuni europene, dar și dezvoltarea de soluții digitale în domenii prioritare, cum ar fi sănătatea, agricultura și economia circulară.