Cuvântul rectorului Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași înainte de admitere:
Numărul în creștere al solicitărilor de absolvenţi de studii inginereşti din Romania din ultimii doi – trei ani indică începutul unei evoluţii fireşti a societăţii româneşti. Primul val a fost – şi încă este – cel al specialiştilor în IT. Însă, de prea multe ori, companiile nu au „răbdare” ca studenţii să finalizeze licenţa, iar studenţii, atraşi de mirajul unor câştiguri neobişnuite pentru vârsta lor, uită că, fără expertiza oferită de diploma, se vor „stinge” rapid într-o rutină care nu va aduce satisfacţii nici lor, nici angajatorului.
Iată că un „concurent” serios pentru „detronarea” IT-ului de pe primul loc al solicitărilor de ingineri devine domeniul mecanic, cu toate valenţele sale. Trena celor două domenii mari este ţinută de ingineria electrică şi electronică, ingineria civilă şi cea hidrotehnică. De asemenea, începe să revină în forţă ingineria chimică, „regina” altor vremuri, iar, specific Moldovei, ingineria alimentară. Și, susţinută de cele peste 1.500 de firme din Moldova, ingineria textilă, unul dintre domeniile smart ale viitorului.
Un tablou care se conturează cu fiecare zi, în care un loc aparte îl au arhitecţii. Un tablou tot mai evident, dar care pare să nu fie acceptat încă de cei care repartizează peste 50% din locurile bugetate pentru studiile de licenţă zonei umaniste a educaţiei universitare, caz unic în Europa.
Profesia de inginer sau de arhitect reprezintă astăzi o şansă. O şansă financiară, o şansă în carieră, o şansă pentru o poziţie socială aparte. O şansă pe termen lung, pentru viaţă. Și ceea ce este foarte important, o şansă să devii ceea ce îţi doreşti aici, în Romania.
Pentru toate acestea, trebuie să faci un prim pas, poate aparent mărunt, însă major petru viitorul tău: să te înscrii la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi, una dintre cele mai vechi şi de tradiţie universităţi din România, un „Prime” cum s-ar spune în filmul „Transformers”. Iar apoi să crezi în tine, să crezi în dascălii tăi, să crezi în reuşită. Şi va fi cum ţi-ai dorit.