Joi, 16 noiembrie, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” (TUIASI) și-a premiat profesorii și cercetătorii într-o ședință festivă a Senatului TUIASI, care a marcat și punctul culminant al celebrării celor 80 de ani de la semnarea Decretului Regal pentru înființarea Școlii Politehnice ieșene.
De la ora 10.00, în Aula Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași, s-au decernat titlurile de „Profesor emerit” şi de „Membru onorific al comunității academice”, dar au fost premiate și cele mai bune rezultate obţinute în cercetare ştiinţifică din universitate. Evenimentul a fost deschis de prof. univ. dr. ing. Doru-Adrian Pănescu, președintele Senatului, care a vorbit în discursul său inaugural despre momentele dificile prin care a trecut Institutul Politehnic din Iași, când, după întoarcerea din refugiu impus de cel de-Al Doilea Război Mondial, au găsit clădirea Palatului Universitar din Copou în stare avansată de degradare, monumentul fiind propus pentru demolare. „Atunci, studenții și profesorii Institutului Politehnic s-au opus acestei decizii și au pus umărul la refacerea clădirii, pentru ca studiile inginerești să poată continuă în Iași în locurile încărcate de tradiție în care ne aflăm astăzi. Însă nu celebrăm acum clădirile care ne înconjoară, chiar dacă stăm astăzi în cea mai frumoasă aulă din Iași, iar deasupra avem una dintre cele mai frumoase biblioteci din lume. Zilele universității sunt despre oamenii care au ținut mereu în spate școala politehnică și ingineria ieșeană”, a declarat prof. univ. dr. ing. Doru-Adrian Pănescu.
Evocarea provocărilor istorice prin care a trecut universitatea până în prezent a fost continuată și de prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, rectorul TUIASI, care a adus aminte de dificultățile anului 1937, dar și despre o serie de acțiuni care au dus la apariția Școlii Politehnice din Iași. „Anul 1937 a fost un an de solidaritate a Iaşului pentru educaţia universitară, ceva care azi ar trebui să ne dea de gândit şi să ne facă să simţim la fel. Cele câteva cuvinte pe care le voi rosti să reprezintă un omagiu pentru cei care acum 80 de ani au reușit să întregească paleta valențelor unei educaţii universitare ieşene deja tradiţionale alături de cele umaniste, medicale şi artistice”, a precizat rectorul universităţii.
Reprezentantul studenților în Consiliul de Administrație, Andrei Gazea, a vorbit despre universitate ca fiind o instituție „la confluența dintre trecut, prezent și viitor”, tocmai prin evenimentele pe care le desfășoară ca să marcheze cei 80 de ani de la semnarea Decretului Regal de înființare a Școlii Politehnice din Iași. „De ce trecut? Pentru că astăzi avem deosebita onoare de a-i sărbători pe domnii profesori seniori, de a decerna titlul deosebit de important în universitate – profesor emerit, și cele de membru onorific al comunității academice. Asta înseamnă că universitatea nu și-a uitat și nu își va uita niciodată valorile. De asemenea vom asista la decernarea premiilor de excelență în cercetare, ceea ce înseamnă că universitatea este concentrată pe prezent. Nu în ultimul rând, astăzi sărbătorim și viitorul, pentru că am deosebita plăcere de a vedea foarte mulți colegi de-ai mei studenți prezenți în sală. Înseamnă că universitatea se încredere în noi, în tineri, să ducem mai departe această istorie, această tradiție”, a consemnat Andrei Gazea.
Solidaritate între universităţile ieşene
După tradiția care s-a stabilit în mediul universitar ieșean, ca semn al solidarității între universitățile de stat, prof. univ. dr. Vasile Vîntu, rectorul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad”, a transmis punctul de vedere al tuturor instituțiilor de învățământ. „Astăzi reprezint cele patru universități din Iași. Am văzut cu toții că istoria învățământului tehnic ieșean este zbuciumată. Trebuie să învățăm din ce nu a fost bine în trecut, să devenim mai înțelepți, mai solidari, astfel încât obiectivele noastre să fie îndeplinite. Acest moment ne oferă onorantul prilej de a ne exprima admirația pentru performanțele obținute până în prezent și de a adresa conducerii universității, cadrelor didactice, studenților masteranzilor și doctoranzilor cele mai alese gânduri de apreciere, respect și sincere felicitări pentru activitatea de formare a resursei umane și de cercetare de excelență dedicată progresului în domeniul ingineriei și arhitecturii”, a precizat prof. univ. dr. Vasile Vîntu.
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” a fost reprezentantă la ceremonie de către prorectorii prof. univ. dr. Mihaela Onofrei, actual ordonator de credite al UAIC, prof. univ. dr. Cornel Iațu și prof. univ. dr. Gheorghe Iacob. În cuvântarea ținută, prof. univ. dr. Mihaela Onofrei a oferit o plachetă aniversară Universității Tehnice în semn de prietenie și ținând cont de faptul că „suntem vecini și prieteni în acest minunat Palat Universitar”. „Vă urăm să perpetuați cercetarea și educația inginerească de excelență și să impuneți marca universității dumneavoastră în lumea celor care iscodesc tainele tehnicii. Acesta este un cadou de suflet, pe care îl puteți tezauriza, dar mai avem un cadou din partea noastră, vinul lui Cuza, un cadou pe care, de asemenea, îl puteți tezauriza, dar îl puteți și consuma”, a încheiat prof. univ. dr. Mihaela Onofrei.
Universitatea – carte de vizită a Iaşului
De la eveniment nu au lipsit nici reprezentanţii autorităţilor locale, în sală fiind prezent Mihai Chirica, primarul municipiului Iaşi, Marian Şerbescu, prefectul Iaşului, și Romeo Olteanu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, fiecare luând cuvântul şi oferind universităţii diplome aniversare sau de excelenţă. Mihai Chirica a subliniat că discursul său este unul bazat pe solidaritate şi speranţă, în principal pentru ca demersurile şi eforturile universităţilor să fie răsplătite prin sprijinirea performanţei actului didactic.
„Pentru noi, Universitatea Tehnică și celelalte universităţi ieşene reprezintă cele mai importante instituţii, sunt punctele noastre de reper şi cartea noastră de vizită. Din păcate, în ultimii 27 de ani educaţia în general a fost privită ca o corvoadă, ca un lux, ca o tichie de margăritar, ca o cerinţă exagerată faţă de nevoile societăţii. Din punctul meu de vedere a fost o neglijenţă crasă faţă de ceea ce societatea românească avea nevoie în acea perioadă în vederea creşterii performanţei. În educaţie, lucrurile se construiesc cu greutate”, a precizat în discursul său Mihai Chirica.
Prefectul Iașului, Marian Șerbescu, a fost prezentat de către președintele Senatului ca fiind o persoană cu legături sentimentale deosebite cu Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iași și ca o persoană echilibrată, un bun mediator, mereu aproape de interesele Politehnicii ieșene. „Ne întâlnim astăzi aici cu un fericit prilej, înființarea prin Decret Legal a Școlii Politehnice din Iași. Reprezintă doar o mică parte din istoria universității. Prima mențiunea a termenului inginer apare în 1813, la insistențele tânărului pe atunci Gheorghe Asachi, la doar 25 de ani. Era deja unul dintre cei mai importanți susținători ai renașterii naționale din Moldova acelei epoci. Sunt într-adevăr vechi legături sentimentale – în perioada 1984 – 1990, tatăl meu a fost și prorector al Institutului Politehnic, profesorul Constantin Șerbescu de la Facultatea de Construcții. Sunt emoționat realmente de acest moment și dați-mi voie să vă ofer și eu o diplomă de excelență”, a declarat Marian Șerbescu, înmânându-i rectorului distincția din partea Instituția Prefectului, județul Iași.
Preşedintele Consiliului Judeţean, Maricel Popa, nu a putut fi prezent la eveniment, instituţia fiind reprezentată de Romeo Olteanu, vicepreşedintele CJ care a oferit, de asemenea, o diplomă aniversară pentru 80 de ani de învăţământ tehnic superior, spunând că privește Universitatea Tehnică ca fiind „unul dintre cele mai prestigioase centre educaţionale, ştiinţifice şi culturale”. „Mă bucur astăzi că TUIASI se găseşte în topul celor mai bune universităţi din România şi asta cu atât mai mult cu cât vorbesc din postura unui absolvent al Institutului Politehnic, şi anume Facultatea de Inginerie Chimică”, a menţionat vicepreşedintele CJ.
La finalul întâlnirii, președintele Senatului TUIASI, prof. univ. dr. Doru-Adrian Pănescu, a vorbit și despre riscurile care există în cazul interesului din ce în ce mai ridicat al tinerilor pentru inginerie. „Interesul din ce în ce mai mare al tinerilor către inginerie ar trebui să ne bucure, dar și să ne pună în gardă. Trebuie să fim pregătiți să ne ridicăm, ca dascăli, la exigențele lor, dar trebuie și să fim pregătiți să le fim alături, ca oameni, atunci când au nevoie, ca relația dintre profesor și student să nu se consume doar în sălile de curs și laboratoarele universității”, a conchis prof. univ. dr. ing. Doru-Adrian Pănescu.
Şedinţa festivă a continuat cu premierea profesorilor seniori, prof. univ. dr. ing. Irina Lungu, prorector responsabil cu internaționalizarea, precizând că este un semn de apreciere a celor „care au construit drumul pentru a avea un viitor mai bun”, dar şi a celor care şi-au petrecut mare parte a vieţii în universitate, fiind decernate titlurile de „Profesor emerit” şi de „Membru onorific al comunităţii academice”, dar au fost premiate rezultatele remarcabile din cercetarea ştiinţifică.
Premiile au fost înmânate de prof. univ. dr. ing. Doru-Adrian Pănecu, și de treidintre prorectorii universității, prof. univ. dr. ing. Neculai Seghedin, prof. univ. dr. ing. Marcel Istrate și prof. univ. dr. ing. Carmen Teodosiu. Vă prezentăm mai jos lista cu toți premianții.
PROFESORII SENIORI
- Prof. univ. dr. ing. Dan Walter Ursescu – 90 de ani
- Prof. univ. dr. ing. Marcel Gutman – 88 de ani
- Prof. univ. dr. ing. Maria Apostolescu – 80 de ani
- Prof. univ. dr. mat. Temistocle Bîrsan – 80 de ani
- Prof. univ. dr. mat. Adrian Corduneanu – 80 de ani
- Prof. univ. dr. ing. Carmen Cuzic Zvonaru – 80 de ani
- Prof. univ. dr. ing. Dumitru Ivas – 80 de ani
- Prof. univ. dr. ing. Vasile Merticaru – 80 de ani
- Prof. univ. dr. ing. Vasile Neculăiasa – 80 de ani
- Prof. univ. dr. ing. Gheorghe Nistor – 80 de ani
- Prof. univ. dr. ing. Corneliu Oniscu – 80 de ani
- Prof. univ. dr. ing. Spiridon Oprea – 80 de ani
- Prof. univ. dr. ing. Constantin Preda – 80 de ani
- Prof. univ. dr. ing. Alexandru Stancu – 80 de ani
- Prof. univ. dr. ing. Ioan Suchar – 80 de ani
- Prof. univ. dr. ing. Ilie Rusu – 76 de ani
- Prof. univ. dr. ing. Traian Balan – 75 de ani
- Prof. univ. dr. ing. Ion Balasanian – 75 de ani
- Prof. univ. dr.ing. Irina Bliuc – 76 de ani
- Conf. univ. dr. ing. Simona Ana Caba – 75 de ani
- Conf. univ. dr. mat. Alexandru Cărăușu – 75 de ani
- Prof. univ. dr. ing. Viorel Cosma – 75 de ani
- Prof. univ. dr. ing. Dan Ioachim – 75 de ani
- Prof. univ. dr. ing. Mircea Nemescu – 75 de ani
- Prof. univ. dr. Georgeta Strat – 75 de ani
PROFESOR EMERIT
CERCETARE
Cercetătorul cu cele mai bune performanțe în cercetarea științifică – prof. univ. dr. ing. Carmen Teodosiu, Facultatea de Inginerie Chimică și Protecția Mediului „Cristofor Simionescu”;
Tânărul cercetător cu cele mai bune performanțe în cercetarea științifică – șef. lucr. dr. ing. Daniela Căilean (căs. Gavrilescu), de la Facultatea de Inginerie Chimică și Protecția Mediului „Cristofor Simionescu”;
Cele mai bune performanțe în cercetare și transfer tehnologic – șef lucr. dr. ing. Ioan Gabriel SANDU, de la Facultatea de Știința și Ingineria Materialelor;
Grupul care a contribuit la atragerea celor mai multe fonduri publice pentru cercetare – grupul coordonat de prof. univ. dr. ing. Nicolae Țăranu și format din: prof. univ. dr. ing. Nicolae Țăranu, prof. univ. dr. ing. Mihai Budescu, prof. univ. dr. ing. Irina Lungu, prof. univ. dr. ing. Dorina Niculina Isopescu, prof. univ. dr. ing. Paul Doru Bârsănescu, prof. univ. dr. ing. Liliana Emilia Bejan, conf. univ. dr. ing. Gabriel Oprișan, conf. univ. dr. ing. Mihai Petru, șef lucr. dr. ing. Ioana Sorina Ențuc, șef lucr. dr. ing. Laura Dumitrescu, șef lucr. dr. ing. Ovidiu Ionuț Toma, șef lucr. dr. ing. Oana Mihaela Banu, asist. dr. ing. Sebastian George Maxineasa, șef lucr. dr. ing. Vlad Lupășteanu, de Facultatea de Construcții și Instalații, suma atrasă fiind de 1.860.006,030 lei lei;
Grupul care a contrbuit la atragerea celor mai multe fonduri private pentru cercetare – grupul coordonat de prof. univ. dr. ing. Mihai Gavrilaș de la Facultatea de Inginerie Electrică, Energetică și Informatică Aplicată, suma atrasă fiind de 334.904 lei.