loader image

Daniel Condurache, prorector al Universității Tehnice „Gheorghe Asachi”, a primit Premiul „Traian Vuia” al Academiei Române

Prof. univ. dr. ing. mat. Daniel Condurache, prorector informatizare și comunicații digitale la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași, a primit Premiul „Traian Vuia” al Academiei Române, în cadrul ceremoniei de decernare de joi, 12 decembrie 2019, când au fost acordate Premiile Academiei Române pentru anul 2017.

Profesorul a primit Premiul „Traian Vuia”, la categoria Științe Tehnice, pentru grupul de lucrări „Mișcarea orbitală a corpurilor”. „Este vorba de un grup de lucrări privind mișcarea relativă a corpurilor în câmp gravitațional pertubat și care au aplicații în studiul mișcării sateliților, formațiilor și constelațiilor de sateliți, numiți și sateliți cooperanți, precum și în cazul extrem de interesant și actual al studiului mișcării relative a așa-numiților sateliți necooperanți, sau sateliți «dușmani», în determinarea poziției, a stării, a diverselor caracteristice inerțiale și constructive”, a precizat prof. univ. dr. ing. Daniel Condurache.

Prof. univ. dr. ing. mat. Daniel Condurache

Lucrările premiate de Academia Română au fost publicate în Journal of Guidance, Control, and DynamicsAdvances in Astronautical Sciences și prezentate la 68th International Astronautical Congress- Adelaide-Australia, 2017. Profesorul Condurache este senior-member al American Institute of Aeronautics and Astronautics (AIAA) și al American Astronautical Society (AAS) din anul 2008.

Premiile Academiei Române se acordă oamenilor de știință și litere și artiștilor români pentru contribuția adusă dezvoltării culturii și științei. Propunerile pentru acordarea acestora se fac anual de către institutele de cercetare științifică, universități sau membrii Academiei până la data de 1 septembrie a anului calendaristic următor prezentării publice a lucrării şi se înaintează secţiilor ştiinţifice ale Academiei Române, care desemnează membrii juriului. Juriul evaluează lucrările în funcție de originalitate, contribuția adusă și impactul asupra domeniului respectiv la nivel național. Aprecierea este dezbătută în secțiile științifice ale Academiei, analizată apoi de către Biroul Prezidiului Academiei și ulterior aprobată sau nu de către Prezidiul Academiei. Întreaga procedură de propunere, evaluare, dezbatere și decizie durează doi ani.

Decernarea premiilor are loc în luna decembrie a fiecărui an. La fiecare categorie sunt decernate premii reprezentând personalități reprezentative pentru domeniul respectiv, precum premiile Ion Creangă, Mihai Eminescu sau Titu Maiorescu la filologie și literatură, Nicolae Iorga sau A.D. Xenopol la științe istorice și arheologie sau Ștefan Procopiu la științe fizice, cu un total de 14 categorii și 81 de premii.

TUIASI Logo
Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi Iaşi
TUIASI este printre primele instituții de învățămînt superior de profil tehnic din țară și se încadrează în categoria universităților de cercetare avansată și educație.