Pușcașii de la CS Politehnica Iași s-au întors cu 21 de medalii de aur, argint și bronz de la competiția națională de profil, după o performanță remarcabilă pentru clubul ieșean. Aceștia au fost pregătiți de conf. univ. dr. ing. Mihai Axinte, directorul Departamentului Știința Materialelor de la Facultatea de Știința și Ingineria Materialelor, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași.
Conform reprezentanților clubului, tinerii au participat la Campionatele Naționale de tir sportiv pentru juniori, pe diferite categorii de vârstă. Acolo au obținut, în prima zi de competiție, cinci medalii de aur la proba „40 de focuri culcat glonț” la individual feminin, individual masculin, echipe masculin și echipe feminin, dar și echipe mixt. Echipa coordonată de profesorul TUIASI, conf. univ. dr. ing. Mihai Axinte, a fost alcătuită din Ion Timuș, Evelina Spiescu, Maia Ivănescu, Otilia Aprică, Eduard Hanus, Mihnea Nichifor.
Performanțele au continuat și în a doua zi a competiției, când au câștigat patru medalii de aur, trei de argint și două de bronz. De data aceasta, au participat la proba de 20 de focuri picioare, pușcă, 3×20 de focuri, tot pușcă, cât și 20 de focuri genunchi și 3×20 de focuri. Ulterior, la competițiile destinate grupei de vârstă juniori III au luat medalii de aur pe echipe, argint și bronz la individual și echipe mixt, performanța continuând și în ultima zi a competiției, când au fost cucerite noi medalii de argint și bronz.
Antrenorul emerit, conf. univ. dr. ing. Mihai Axinte, a explicat că tirul sportiv are o tradiție lungă la Iași de peste 40 de ani. Performanța celor 7 copii de până în 18 ani este remarcabilă, crede antrenorul, și vede un viitor foarte mare pentru aceștia.
„Este important să parcurgi toate etapele dacă vrei să ajungi un sportiv de talie mondială. Întâi trebuie să fii cel mai bun din clubul tău, de acolo să fii selecționat și să participi la campionate naționale. Copiii sunt la etapa asta. Pe viitor urmează să ne concentrăm pe creșterea rezultatelor, să intrăm în lotul național, să participăm la competiții internaționale de verificare. Dar sunt copii buni și au potențial”,
a declarat conf. univ. dr. ing. Mihai Axinte
Acesta a mai precizat că tinerii fac antrenamente câte 16 – 20 de ore pe săptămână.