În perioada 3 – 17 noiembrie 2024, două cadre didactice de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) au reprezentat Politehnica ieșeană într-un program de excelență în educația antreprenorială derulată în Statele Unite ale Americii.
Astfel, conf. univ. dr. ing. Ciprian Romeo Comșa, prorector responsabil cu activitatea de inovare, antreprenoriat și parteneriat cu mediul de afaceri și conf. univ. dr. ing. Lidia Alexa, cadru didactic la Facultatea de Design Industrial și Managementul Afacerilor, au participat la programul „Building a Successful Entrepreneurship Center 2024”.
Organizat de Romanian American Foundation și destinat promovării inovației, educației antreprenoriale și colaborării internaționale, programul a reunit participanți din România și SUA în cadrul unui itinerar structurat pe vizite și întâlniri tematice și a inclus trei componente principale: vizite la universități și centre de antreprenoriat de renume, un workshop intensiv la Babson College, lider global în educația antreprenorială, și participarea la Conferința Globală a Centrelor de Antreprenoriat (GCEC 2024), un eveniment de referință în dezvoltarea centrelor antreprenoriale și a educației în acest domeniu.
„Participarea la Babson College a reprezentat una dintre cele mai importante componente ale programului Building a Successful Entrepreneurship Center 2024. Workshopul a fost structurat în sesiuni interactive și aplicate, concepute pentru a oferi participanților instrumentele necesare în dezvoltarea și gestionarea centrelor de antreprenoriat universitare. Pe parcursul sesiunilor s-a discutat despre rolul și nevoile specifice unui centru de antreprenoriat din cadrul unei universități tehnice. Experiențele acumulate la Babson College vor fi integrate în inițiativele TUIASI, contribuind la crearea unui mediu care să sprijine atât studenții, cât și cadrele didactice în dezvoltarea unor proiecte antreprenoriale sustenabile și inovatoare”
au transmis cele două cadre didactice
În cadrul conferinței GCEC 2024, cadrele didactice de la TUIASI au luat parte la ateliere interactive, discursuri susținute de experți și sesiuni axate pe tendințele actuale în educația antreprenorială și dezvoltarea centrelor de profil. Printre temele abordate se numără sustenabilitatea în antreprenoriat, avansarea ecosistemelor antreprenoriale și utilizarea tehnologiei pentru inovație.
„Aceste experiențe au oferit perspective valoroase asupra activităților de inovare, antreprenoriat și transfer tehnologic desfășurate în cadrul universităților, cu impact în rândul studenților, cadrelor didactice, cercetătorilor și a partenerilor din mediul economic, reliefând strategii de succes pentru derularea acestora în structuri de tip centru de inovare și antreprenoriat. Totodată, această vizită a creat oportunități unice de colaborare cu oameni inspirați și instituții vizionare, atât din SUA cât și din România, prin schimbul de idei și bune practici cu ceilalți participanți în program. În continuare, ne propunem valorificarea acestora în cadrul strategiei TUIASI cu privire la inovare și antreprenoriat”
a declarat Ciprian Romeo Comșa