loader image

Se relansează Viața Politehnicii, cea mai veche revistă studențească din Iași

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași relansează una dintre cele mai vechi reviste studențești din România – Viața Politehnicii. Lansată în anii 1950, aceasta a funcționat ca un instrument util studenților Institutului Politehnic de la momentul respectiv, dar s-a transformat într-o revistă de anvergură națională, devenind un debușeu prin care studenții reușeau să se exprime în termeni și idei pe care, în alte circumstanțe, regimul comunist nu le-ar fi permis.

„«Viața Politehnicii» este prima revistă studențească din Iași. Se înscrie în fenomenul acesta extrem de solid al publicațiilor studențești care au creat școala de presă de la Iași, în sens foarte larg. Seria nouă nu este altceva decât o formă adaptată noilor media, care are, pe lângă rolul formativ, și o extrem de serioasă latură a păstrării istoriei școlii pentru că, în fapt, într-o epocă în care faptele de presă sunt așezate în sens invers valorilor sociale, a avea o publicație care să îți conserve istoria este un lucru important, necesar și aproape obligatoriu pentru orice școală mare cum este Universitatea Tehnică «Gheorghe Asachi» din Iași”, a declarat prof. univ. dr. ing. Daniel Condurache, prorector responsabil cu informatizarea și comunicațiile digitale la TUIASI, editor al publicației.

Periodicitatea revistei va fi lunară, ea fiind realizată complet de către colectivul Biroului de Presă al TUIASI, și va avea în principal un caracter informativ, fiind destinată studenților, profesorilor și cercetătorilor Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași. În paginile acesteia se vor găsi informațiile din luna precedentă, cu privire la cele mai importante evenimente, existând posibilitatea realizării unor numere speciale în preajma unor momente importante din istoria universității. Pe lângă acestea, revista va încerca să aducă în lumina publicului cele mai importante realizări ale cercetătorilor și profesorilor de top care își desfășoară activitatea în cadrul TUIASI.

Primul număr al Vieții Politehnice scoate în prim plan povestea profesorului și cercetătorului Corneliu Oniscu, cel care a dezvoltat primul medicament antidepresiv din România și biostimulatorul ASFAC, un exemplu al brevetelor realizate în universitate care au fost preluate de industrie. Tot în acest număr sunt prezentate detalii despre lupta profesorului Marian Poboroniuc, care a coordonat echipa câștigătoare a marelui premiu de la Salonul de Inventică EUROINVENT 2017, în încercarea sa de a ajuta persoanele cu deficiențe motorii să-și recapete mobilitatea la nivelul membrelor superioare și inferioare prin electrostimularea mușchilor.

Primul număr poate fi citit integral în răsfoitorul PDF de mai jos sau la această adresă – cel mai nou număr urmând a fi publicat, imediat după realizare, la secțiunea dedicată ce va fi creată pe prima pagină a siteului universității – www.tuiasi.ro.

Membrii Biroului de Presă al TUIASI încurajează profesorii, studenții sau cercetătorii care au o poveste de spus să îi contacteze pe aceștia la adresa presa@tuiasi.rotuiasi.ro sau editor@tuiasi.rotuiasi.ro pentru ca povestea lor să devină subiect de presă în paginile Vieții Politehnicii.

TUIASI Logo
Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi Iaşi
TUIASI este printre primele instituții de învățămînt superior de profil tehnic din țară și se încadrează în categoria universităților de cercetare avansată și educație.