Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) va găzdui un nou Centru de Cercetare-Inovare în domeniul Textilelor și Industriei Modei, SMART-Tex-IS. Proiectul, finanțat prin Programul Regional Nord-Est, presupune investiții semnificative în echipamente performante și își propune să transforme Iașul într-un pol de competență în domenii tehnologice avansate.

Politehnica ieșeană va deveni beneficiara unei infrastructuri dedicate cercetării științifice aplicative, arondată Facultății de Design Industrial și Managementul Afacerilor, care va constitui nucleul funcțional al nou înființatului Centru pentru Cercetare – Inovare în Domeniul Textilelor și al Industriei Modei, SMART-Tex-IS. Proiectul, implementat pe durata a trei ani începând din 2025, se desfășoară sub umbrela Programului Regional Nord-Est 2021-2027, având ca obiectiv dezvoltarea capacităților de cercetare și inovare în colaborare cu IMM-uri și instituții de profil. În cadrul proiectului vor fi investite aproximativ 46 de milioane de lei, dintre care peste 40 de milioane de lei (circa 8 milioane de euro) vor fi alocate echipamentelor performante, reabilitării clădirii și asigurării unor condiții speciale pentru cercetare avansată.
Concret, infrastructura în cauză va fi constituită și adusă la parametrii funcționali în cadrul Programului Regional Nord-Est 2021-2027, apelul PR/NE/2024/PI/RSO1.1.2/1 – Infrastructuri de CDI, Prioritatea 1: „Nord-Est – O regiune mai competitivă”, Obiectivul Specific 1.1: „Dezvoltarea și sporirea capacităților de cercetare și inovare și adoptarea tehnologiilor avansate”, Operațiunea 2: „Activități CDI în colaborare cu IMM și investiții în organizații CDI publice și universități, orientate spre nevoile identificate în procesul de descoperire antreprenorială regional”, Apelul 1: „Activități CDI și investiții în organizațiile CDI publice și universități”.
Impact regional prin integrarea tehnologiilor inteligente
SMART-Tex-IS va aborda o gamă diversificată de domenii moderne, incluzând dispozitivele purtabile, electronica flexibilă, robotica, chimia sustenabilă, biomaterialele și biotehnologiile.

Pe lângă dotarea infrastructurii, proiectul vizează activități de cercetare-dezvoltare inovative și formarea unui colectiv dinamic de cercetători specializați în domeniile-cheie identificate. Odată finalizat, Centrul va fi capabil să furnizeze companiilor servicii complexe, de la proiectare și analiză, până la testare și validare a produselor textile. Mai mult, SMART-Tex-IS va oferi programe de formare profesională adaptate solicitărilor mediului economic.
Laboratoarele nou create vor fi dotate cu echipamente și instalații moderne, selectate astfel încât să permită acreditarea pentru activități analitice și instrumentale la standarde ridicate, răspunzând astfel cerințelor companiilor și pieței actuale.
“Obiectivul pragmatic al exploatării infrastructurii Centrului este acela de a contribui la instalarea unor schimbări ferme și sustenabile în abordările antreprenoriale din domeniile tehnologice, economice și sociale într-un context influențat tot mai puternic de tendințele Industriei 4.0, care implică automatizarea, digitalizarea și integrarea tehnologiilor inteligente în procesul de producție”
a declarat Conf. Univ. Savin-Dorin Ionesi, Decanul Facultății de Design Industrial și Managementul Afacerilor.
În termeni cantitativi, bugetul proiectului de constituire a infrastructurii Centrului SMART-Tex-IS este de aproximativ 46.000.000 lei, valoare din care peste 40.000.000 lei (peste 8.000.000 Euro), alocați investiției în echipamente și aparatură de cercetare, în reabilitarea clădirii ce va găzdui Centrul și în asigurarea condițiilor speciale de lucru (puritatea aerului, atmosferă controlată și suprapresiune) în cinci dintre cele unsprezece laboratoarele de cercetare ale Centrului. În majoritatea lor, echipamentele, aparatura și instalațiile de deservire ce urmează a fi achiziționate sunt selectate astfel încât, exploatate fiind de personal dedicat, să asigure acreditarea laboratoarelor Centrului pentru prestarea de activități de investigare analitică și determinări instrumentale, în termeni contractuali.