Un nou laborator dotat de o companie privată a fost inaugurat în cursul zilei de miercuri, 16 aprilie 2024, în cadrul Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI). Este vorba despre o investiție a companiei de tehnologie Forvia HELLA, la Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației, mediată de Fundația Comunitară Iași. Evenimentul de inaugurare a avut loc în Aula Magna „Carmen Sylva”, participând reprezentanți din conducerea TUIASI, dar și din structurile naționale și regionale ale companiei de tehnologie.
Prof. univ. dr. ing. Neculai Eugen Seghedin, prorector al TUIASI, a precizat că investiția vine după discuții aprofundate cu reprezentanții companiei, însă aceștia nu sunt la prima astfel de investiție. Au mai realizat alte 12 dotări de laboratoare în mediul universitar din România, în orașele unde sunt universități cu profil tehnic.
„Am încheiat un acord de colaborare între TUIASI și compania HELLA în cursul anului trecut, iar anul acesta inaugurăm acest laborator. Ne bucurăm mult că cei care vor folosi în principal echipamentele de ultimă generație sunt studenții”,
a punctat prof. univ. dr. ing. Neculai Eugen Seghedin
Au luat cuvântul, pe rând, reprezentanți ai universității și ai companiei, fiecare vorbind despre importanța acestui parteneriat și despre posibilitatea ca el să se extindă în viitor și în zona de cercetare științifică cu aplicabilitate în domeniu.
La sediul laboratorului, prof. univ. dr. ing. Radu Gabriel Bozomitu, prodecan al ETTI, a făcut, alături de o echipă de studenți prezenți la cursuri, o prezentare a echipamentelor care fac parte din dotarea laboratorului. Fiindcă investiția nu a fost doar în recondiționarea spațiului sau în achiziția de mobilier modern și laptopuri: au fost cumpărate 10 stații de emisie-recepție de înaltă calitate, de tip „software defined radio”.
Cinci dintre acestea au fost configurate ca fiind echipamente de transmisie, cinci pentru recepție, astfel încât studenții să poată lucra în grupe pentru a transmite și, respectiv, a decoda semnalele primite.
„Studenții vor avea posibilitatea să își valideze schemele pe care lucrează, să decodeze transmisii, este o aparatură de ultimă generație care poate fi folosită și în zona educațională, dar și pe partea de cercetare. Echipamentele le vom completa și din alte proiecte, fiindcă ne interesează mult partea de cercetare. Aceste echipamente pot fi conectate în rețele și accesate de la distanță, de oriunde din universitate, prin urmare vor putea fi realizate colaborări între facultăți, dar și la nivel de consorții, în contracte de cercetare”
a punctat prof. univ. dr. ing. Radu Gabriel Bozomitu
Compania Forvia HELLA activează în domeniul automotive și derulează proiecte ample în dezvoltarea tehnologiei în acest domeniu.