O grupă de 11 studenți de la Facultatea de Inginerie Chimică și Protecția Mediului a vizitat la finele lunii trecute o instalație a companiei ROMCHIM PROTECT din Filipești, Bacău, pentru a vedea cum este pus în aplicarea la scară industrială invenția brevetată de profesorul universitar doctor Corneliu Oniscu, ASFAC. Acesta din urmă este un biostimulator care crește randamentul plantațiilor agricole cu până la 30%.
Studenții sunt în anul al IV-lea la Chimia și tehnologia substanțelor organice petrochimie și carbochimie. Aceștia au putut observa cum este aplicat brevetul profesorului, cum se produce biostimulatorul, și cum poate ajunge un produs din laborator să fie produs la scară industrială. „Studenții au aflat că un brevet elaborat care produce efecte economice utile societății poate fi aplicat industrial prin colaborarea autorului brevetului cu investitorii, respectiv în cazul acesta cu investitorul Ioan Neculcea, care a fost dispus să investească într-o instalație de producere acestui biostimulator”, a declarat prof. univ. dr. ing. Corneliu Oniscu.
Studenții au putut observa instalația care cuprinde, pe lângă aparatură sau utilaje mecanice, o serie de reactoare din sticlă specifice sintezei organice fine, profesorul explicându-le tinerilor că tehnologia se realizează prin circuit închis – în sensul că se valorifică toate deșeurile rezultate, respectându-se astfel în totalitate normele de protecție ale mediului.
„Cu această ocazie, au avut posibilitatea să vadă că pentru partea de aplicații industriale a unui brevet este nevoie de cunoștințe de inginerie chimică, tehnologie chimică, analitică, metode de analiză. Li s-au prezentat studiile din brevet privind obținerea produselor precum și cele ample realizate pentru elaborarea licenței de producere a ASFAC-ului. Produsul este acceptat cu multă deschidere de agricultura din România datorită efectelor economice pe care le produce invenția”, a completat prof. univ. dr. ing. Corneliu Oniscu.