loader image

Studenții de la TUIASI vor obține diplome duble și titluri de doctor recunoscute în Franța și România

Studenții Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) pot obține diplome duble după ce conducerea TUIASI a semnat luni, 29 mai 2017, un acord de colaborare cu Institutul Național de Științe Aplicate (INSA) din Franța.

Parafarea acordului vine după ce, la mijlocul lunii ianuarie, reprezentanți din conducerile celor mai importante cinci universități tehnice din România, care formează Alianța Română a Universităților Tehnice (ARUT),au semnat un parteneriat la București cu o delegație a INSA. Întregul demers a fost inițiat la propunerea Excelenței Sale François Saint-Paul, ambasadorul Franței în România.

Actualul acord de colaborare concretizează felul în care studenții, români și francezi, pot obține diploma dublă, cum se vor derula doctoratele în cotutelă, care se vor finaliza cu titluri de doctor recunoscute atât în Franța, cât și în România, și stabilește criteriile generale pe baza cărora se vor desfășura mobilitățile studenților, cadrelor didactice și ale cercetătorilor.

Prin urmare, pentru a obține o diplomă dublă, un student al TUIASI trebuie să petreacă anul al III-lea din ciclul de la licență și unul dintre anii de la master la o universitate membră INSA, în timp ce studenții străini vor studia în anul al II-lea de master la Iași, unde vor avea un semestru de studiu și al doilea va fi dedicat elaborării disertației. Tema acesteia din urmă va fi dată de către o companie franceză care are sediu în România, după consultarea profesorului coordonator din partea TUIASI.

„Consider că este o oportunitate deosebită pentru noi, pentru universitatea noastră, să extindem colaborările în zona francofonă și, de asemenea, să introducem în specializările pe care le gestionăm în universitate și limba franceză, o limbă care este cumva deficitară programelor noastre de studiu, dar care este de circulație internațională”, a declarat prof. univ. dr. Dan Cașcaval, rectorul TUIASI.

Dat fiind faptul că universitățile membre INSA au un program de studiu în care integrează atât ciclul de licență, cât și cel de master, pentru a primi diploma dublă un student din Iași trebuie să facă atât anul al III-lea, cât și un an de master la o universitate membră INSA. Studentul român va primi o diplomă de licență și una de master de la universitatea din România de care aparține și o diplomă de inginer cu grad de master din partea instituției membră a INSA. Un student străin va primi din partea universităților din România o diplomă de master pe lângă cea oferită de universitatea de care aparțin. În ceea ce privește derularea doctoratelor în cotutelă, în cei trei ani acordați pentru elaborarea tezei fiecare doctorand implicat în proiect trebuie să realizeze câte patru luni de stagiu în universitatea parteneră.

„Pentru a putea realiza acest acord cadru, la fiecare domeniu s-au identificat programele de studiu unde există compatibilitate pentru obținerea dublei diplome. La nivelul universității noastre există o compatibilitate a programelor de studiu în proporție de 70%”, a declarat prof. univ. dr. ing. Irina Lungu, prorector responsabil cu relațiile internaționale la TUIASI.

Acordul este semnat, într-o primă fază, pentru cinci ani de zile, existând o serie de condiții pe care trebuie să le îndeplinească studenții care vor să beneficieze de aceste duble diplome. Ei vor trebui să fie integraliști, să aibă o prestație academică deosebită și să cunoască bine limbile engleză și franceză, fiindcă la nivel de licență programele de studiu vor fi obligatoriu în limba franceză, în timp ce la master există și varianta selectării unor programe cu predare în limba engleză.

„Deja, în baza estimării că se va semna acordul, sunt șapte candidați francezi care doresc să vină la universitățile membre ARUT încă din toamna acestui an. De altfel, programul este valabil inclusiv pentru studenții care sunt deja înmatriculați la TUIASI, nu doar pentru cei care vor începe studiul din anul universitar 2017 – 2018. Programul este special pentru că este comun unui grup întreg de universități dintr-o țară, până acum existând colaborări similare doar între două universități, eventual doar la nivel de facultăți. Partea generoasă în acest acord este că arată existența unei mișcări la nivelul ingineriei din România și din Franța, iar domnul ambasador al Franței în România a ținut în mod deosebit ca până la sfârșitul mandatului său să fie semnat acest acord pe zona de inginerie”, a adăugat prof. univ. dr. ing. Irina Lungu.

Institutul Național de Științe Aplicate este un grup care cuprinde un număr de șase institute prezente în Franța, la Centre-Val de Loire, Lyon, Rennes, Rouen – Normandie, Strasbourg și Toulouse, și unul în afara Franței, în Maroc. INSA școlarizează 14.000 de studenți în toate domeniile ingineriei, în fiecare an finalizând studiile de licență și master aproximativ 2.600 de ingineri și 85 de arhitecți. De asemenea, în fiecare an sunt susținute 300 de teze de doctorat, iar dintre toți studenții INSA 3.800 sunt din afara Franței, având relații de parteneriat cu numeroase universități de pe cinci continente.

TUIASI Logo
Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi Iaşi
TUIASI este printre primele instituții de învățămînt superior de profil tehnic din țară și se încadrează în categoria universităților de cercetare avansată și educație.