Studenţii de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi“ din Iaşi (TUIAȘI) vor putea să-şi regleze temperatura din camerele de cămin direct de pe calculatorul personal. Aceasta este una dintre ultimele faze ale proiectului de reabilitare a Campusului „Tudor Vladimirescu“, în valoare de 17 milioane de euro.
În jur de 15 cămine din campusul TUIAȘI vor intra într-un proces de modernizare, la 2.000 de camere urmând a fi montate electrovalve la calorifere care, printr-o interfaţă care va funcţiona pe bază de conturi unice de logare ale utilizatorilor, să îşi regleze temperatura din cameră în funcţie de necesitate.
„Sistemul face parte din cel de cogenerare, vom aduce două motoare la comandă din Austria care să fie sistemul nostru alternativ de încălzire, şi prin care dorim să facem mai multe economii. Practic, la parterul fiecărui cămin se vor înregistra datele, vor fi centralizate, şi eu ca admin trebuie să fac calcule prin care să demonstrez eficienţa sistemului. Mai pot să setez un sistem de avarii pentru un weekend în perioada vacanţei de Crăciun sau de Paşti, când ştiu că studenţii sunt plecaţi acasă, pentru că e păcat să laşi căldura la capacitate maximă. Eu ştiu care sunt camerele libere, şi modific sistemul“, a declarat Bogdan Budeanu, directorul Direcţiei de Servicii Studenţeşti de la TUIAȘI.
Conducerea instituţiei de învăţământ superior a precizat că aceştia lucrează la un sistem prin care să rămână în continuare racordaţi şi la CET. În cazul în care sistemul de alimentare cu gaz prin cele două motoare va suferi o defecţiune, ar trebui să pornească automat racordul cu reţeaua de încălzire a oraşului. Întregul proiect ar putea funcţiona de anul acesta. „Am echipe care cablează fiecare cămin, trebuie să vină în zilele următoare motoarele, însă pot să apară multe impedimente, sunt mulţi factori care influenţează data limită, dar intuiesc că, cel mai devreme în decembrie, iarna aceasta în orice caz, vom putea să ne folosim de el“, a completat Bogdan Budeanu. Costul acestei părţi din proiect este de 5 milioane de euro, 98% dintre fonduri fiind structurale, nerambursabile, iar contribuţia universităţii din bugetul propriu fiind de 2%.