loader image

Studenții Erasmus+ au creat mărțișoare alături de specialiști ai Facultății de Design Industrial și Managementul Afacerilor de la TUIASI

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași a organizat pentru al patrulea an consecutiv evenimentul „Mărțișor for everyone”, în care peste 25 de studenți străini, veniți la studiile Politehnicii ieșene prin programele Erasmus+, au participat la un atelier de realizare a mărțișoarelor sub îndrumarea specialiștilor de la Facultatea de Design Industrial și Managementul Afacerilor.

Evenimentul a avut loc la Fab Lab Iași, care se află în clădirea DIMA, iar din partea universității au luat parte reprezentanții Prorectoratului responsabil cu relațiile internaționale, condus de prorectorul prof. univ. dr. ing. Irina Lungu, dar și prof. univ. dr. ing. Neculai Eugen Seghedin, prorector responsabil cu activitatea didactică de la TUIASI, cât și prof. univ. dr. ing. Mirela Blaga, specialist al DIMA, coordonator al activității Erasmus+ în cadrul facultății.

Înainte de lua parte la atelierele de lucru alături de profesorii și doctoranzii Facultății de Design Industrial și Managementul Afacerilor, studenților le-au fost prezentate motivele pentru care românii își oferă mărțișoare și ce reprezintă acestea.

Mai mult, dat fiind faptul că anul acesta evenimentul a fost organizat pe 24 februarie, acesta a avut „ca temă principală dragostea”, după cum a anunțat prof. univ. dr. ing. Irina Lungu încă din deschiderea discuțiilor, tematica întâlnirii fiind „Dragobete & Mărțișor – Let’s celebrate Romanian traditions together”.

„Toată lumea crede, mai ales dacă au mai mult de 20 de ani, că sărbătorirea dragostei nu e cea mai importantă, nu că nu ar fi experimentat-o, ci pentru că au trecut de multe ori peste asta. Acesta este și rolul Dragobetelor, să le aducă tuturor aminte de sărbătoarea dragostei. Chiar dacă au fost lăsate în umbră de «Sf. Valentin», nouă, românilor, ne place să credem că sărbătorim dragostea de două ori în luna februarie – pe 14 și pe 24”

a spus prof. univ. dr. ing. Irina Lungu

Aceasta și-a continuat prezentarea cu o trecere în revistă a primelor simboluri ale mărțișoarelor și a mitologiei din spatele lor, precizând și faptul că acestea au fost gândite ca simboluri care să anunțe venirea primăverii, care să aducă noroc și care să fie purtate în piept sau la încheietura mâinii până pe 8 martie, ziua femeii.

În continuare, prof. univ. dr. ing. Mirela Blaga a vorbit despre o parte dintre tradițiile românești, insistând asupra porturilor tradiționale. În mod concret, ea a prezentat un proiect realizat de un student, Răzvan Mădălin Ivănuș, în prezent absolvent al Facultății de Design Industrial de la TUIASI, care a conceput pentru lucrarea de licență un costum popular inspirat de cel purtat de Majestatea Sa, Regina Maria, din regiunea Muscelului compus din ie, fotă și opinci.

Particularitatea acestui costum este că studentul a creat un program de tricotat care a reprodus cu fidelitate modelul din fotografie.

În final, fiecare dintre studenții participanți la eveniment au creat propriile mărțișoare, o parte dintre ele fiind lăsate pentru gazdele de la Fab Lab, iar restul au fost luate acasă.

La eveniment au luat parte studenți din 12 țări: Finlanda, Franța, Ghana, Kazahstan, Maroc, Israel, Italia, Portugalia, Republica Moldova, Spania, Turcia și Turkmenistan.

TUIASI Logo
Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi Iaşi
TUIASI este printre primele instituții de învățămînt superior de profil tehnic din țară și se încadrează în categoria universităților de cercetare avansată și educație.