Cu prilejul aniversării a 200 de ani de la înfiinţarea Şcolii de Inginerie şi Hotărnicie de către Gheorghe Asachi şi a 75 de ani de la începerea cursurilor Şcolii Politehnice Ieşene (TUIAȘI 200), cele unsprezece facultății ale Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași și-au prezentat realizările, invențiile, ințiativele și programele de studii în cadrul unei expoziții inedite desfășurate în Sala Pașilor Pierduți.
Expoziția a fost deschisă pe 14 și pe 15 noiembrie 2013, zile în care vizitatorii au putut vedea roboți pășitori în acțiune, machete de clădiri, construcții din spaghete făcute de studenți și au putut afla cum funcționează o mînă bionică sau cum se confecționează pantofi și rochii din materiale reciclate. Pe la standurile facutăților a trecut pe 15 noiembrie și prof. univ. dr. ing. Ecaterina Andronescu, fost ministru al Educației Naționale.
Pe unde și-au pierdut roboții pașii
În Sala Pașilor Pierduți din Corpul A a fost o agitație teribilă și joi seara, și vineri dimineața. Pașii vizitatorilor se amestecau cu cei ai roboților, drone zburau deasupra capetelor invitaților, o instalație de aer condiționat împrospăta aerul, un motor hidraulic torcea și case se ridicau la scara 1:200. Toate creații, invenții și proiecte ale studenților, masteranzilor, doctoranzilor și profesorilor TUIAȘI.
Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației și-a adus la expoziție mîna bionică, arătîndu-le vizitatorilor cum pot controla un robot de la distanță și un dispozitiv care detectează mișcările și le recompune, prin imitație, pe calculator.
Facultatea de Automatică și Calculatoare (AC) s-a prezentat cu un dispozitiv care permite scrierea automată cu o pană, pe un dispozitiv cu touchscreen. „Acum 200 de ani, scrisul era cea mai importantă activitate. Acest dispozitiv își propune revitalizarea penei, practic îi învățăm pe studenți să scrie cu pana prin intermediul unui soft”, a explicat Florin Pantelimonescu, profesor universitar la AC.
Facultatea de Mecanică a venit cu roboții pășitori și cu cel care detectează expresii faciale, arătîndu-le vizitatorilor cum îi controlează printr-o aplicație de pe telefonul mobil. Facultatea de Hidrotehnică, Goedezie și Ingineria Mediului a adus o instalație de aer condiționat brevetată și comercializată, care funcționează pe bază de radiații UV, destinată să purifice aerul. Studenți ai Facultății de Știința și Ingineria Materialelor le-au prezentat curioșilor cum se comportă materialele inteligente, făcînd pentru ei experimentul cu lingurița care în apă caldă se îndoaie și în apă rece revine la forma inițială.
Ce construcții răstoarnă „Robotul Sumo”
Facultatea de Arhitectură „G. M. Cantacuzino” a fost reprezentată de machete ale unor clădiri realizate de studenții din anii mai mici. Printre ele se regăseau propuneri de modernizare a clădirii poștei de pe strada „Cuza Vodă” sau amenajarea spațiului din spatele Universității de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa”, de lîngă Warda. Facultatea de Construcții și Instalații a adus la expoziție cîteva dintre construcțiile din spaghete, proiecte ale unor studenți care au participat la un concurs național.
Facultatea de Inginerie Electrică, Energetică și Informatică Aplicată a adus mai multe prototipuri de dispozitive premiate pe la concursuri și saloane de inventică, unele dintre ele realizate în colaborare cu firme precum Continental. Unul dintre ele funcționa pe baza unor senzori de luminozitate și temperatură și afișa date concrete despre „starea vremii”. Pe masa de prezentare se afla și „Robotul Sumo”, care a fost proiectat pentru a-și detecta adversarii și a-i elimina și care a cîștigat numeroase „dispute”.
Standul Facultății de Construcții de Mașini și Management Industrial a fost ocupat de un motor hidraulic, folosit în prelucrarea țevilor și destinat automatizării proceselor de strîngere a șuruburilor folosite de mecanismele industriale grele.
Evenimentul a fost îmbrăcat de către studenții de la Facultatea de Textile-Pielărie și Management Industrial, care și-au prezentat creațiile realizate din materiale reciclate – rochii și pantofi de epocă, precum și genți din petice. Facultatea de Inginerie Chimică și Management Industrial și-a înșirat distincțiile primite de-a lungul vremii, constînd în premii naționale și internaționale de excelență și brevete de invenție.
Pe lîngă toate aceste „accesorii”, facultățile au împărțit pliante și au afișat postere prezentînd activitățile, programele de studii și realizările prin care s-au distins de-a lungul vremii.