loader image

TUIAȘI a deschis Anul Universitar 2013-2014 în cadrul unui Senat Festiv

Deschiderea anului universitar 2013-2014 la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIAȘI) a avut loc vineri, 27 septembrie, în cadrul unui Senat festiv. Ceremonia solemnă a început de la ora 10.00 și s-a desfășurat în Sala de Conferințe din Corpul T al TUIAȘI.

La eveniment au fost prezenți, în calitate de invitați speciali, Gheorghe Nichita, primarul orașului Iași și Romeo Olteanu, prefectul județului, ambii abolvenți ai TUIAȘI. În cadrul manifestării, prof. univ. dr. ing. Ion Giurma, rectorul TUIAȘI a prezentat starea Universității, referindu-se la realizările și activitățile acesteia, precum și la aspecte de ordin economic, didactic și administrativ. Acesta a anunţat organizarea de către Universitatea Tehnică, în luna noiembrie, a unor manifestări dedicate împlinirii a 200 de ani de la înfiinţarea Şcolii de Inginerie şi Hotărnicie de către Gheorghe Asachi, respectiv 75 de ani de la începerea cursurilor Şcolii Politehnice ieşene. Prof. univ. dr. ing. Anghel Stanciu, președintele Senatului, a susținut o alocuțiune în care a expus provocările cu care se confruntă învățămîntul tehnic și a subliniat rolul Universității în formarea tinerilor. La sfîrșitul evenimentului, rectorul TUIAȘI a conferit premii în valoare de 1.000 de lei studenților cu merite deosebite.

Conducerea TUIAȘI a optat pentru o deschidere restrînsă și solemnă a noului an universitar. Pe lîngă invitații de onoare, la eveniment au participat prorectorii instituției, membri ai Consiliului de Administrație și ai Senatului, precum și studenți. „Am discutat dacă acum să facem o deschidere în stilul UMF (n. Universității de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa” din Iași) sau dacă să ţinem un Senat Universitar. Am ales varianta a doua, avînd în vedere că urmează să sărbătorim cei 200 de ani”, a punctat prof. univ. dr. ing. Anghel Stanciu în deschiderea evenimentului.

Starea Universității

Rectorul instituției a prezentat, pe capitole, starea Universității, evidențiind faptul că TUIAȘI se află în topul instituțiilor de învățămînt superior din România, beneficiind de titlul de „Grad de încredere ridicat” oferit de ARACIS și fiind clasificată în top 12 universități de cercetare avansată și educație conform Legii Naționale a Educației. De asemenea, programele de cercetare și doctorale ale instituției au beneficiat de o clasificare omogenă prin Exercițiul Național de Evaluare a Cercetării. Mai mult, TUIAȘI a primit încă din 2009 acreditarea ca unitate a sistemului de cercetare-dezvoltare de interes național din partea ANCS. Nu în ultimul rînd, a beneficiat de un raport favorabil din partea Asociației Europene a Universităților (EUA) în urma procesului de evaluare desfășurat în 2012.

Referindu-se la situația admiterii din acest an, prof. univ. dr. ing. Ion Giurma a menționat că, „discutînd şi cu colegii din ţară, universităţile cu profil tehnic trec printr-o perioadă mai dificilă şi noi încă ne aflăm într-o stare bună”. Acesta a ținut să menționeze și faptul că, „deși avem un mic deficit la ocuparea locurilor după admiterea de anul acesta, calitatea absolvenților de liceu este una ridicată, deoarece noi, ca universitate, am militat pentru acest lucru”.

tuiasi-a-deschis-anul-universitar-2013-2014-in-cadrul-unui-senat-festiv

Raportîndu-se la situația personalului, rectorul a evidențiat că 89,5% dintre cadrele didactice titulare de la TUIAȘI dețin titlul științific de doctor și a subliniat distribuția omogenă a personalului didactic pe cele patru funcții (asistent, șef de lucrări/ lector, conferențiar, profesor). Acesta a mai precizat că TUIAȘI are în total 1567 de angajați, dintre care 801 cadre didactice și 338 posturi vacante, ocupate în regim de plata cu ora de specialiaști din afara universității.

Legat de evoluția numărului de programe de studii, profesorul Giurma a arătat că din anul universitar 2006-2007 pînă în anul universitar curent, acesta a crescut de la 56 la 64 pentru studiile de licență și de la 1 la 80, din 2008-2009 pînă în prezent, la master. TUIAȘI are 13 programe de studii la doctorat.

În ceea ce privește situația financiară a universității, Rectorul a spus că, „La ora actuală, avem peste 81 de milioane de lei, bani care sunt prevăzuţi în contractul instituţional semnat de rector şi de Ministerul Educaţiei. Banii aceştia ne ajung pentru salarii, utilităţi şi pentru mici dezvoltări. Însă, pentru dezvoltarea noastră, punem accent foarte mult pe programele structurale şi pe programele de cercetare ştiinţifică, cu care ne putem dezvolta”. În acest sens, prof. univ. dr. ing. Ion Giurma a evidențiat că în perioada 2012-2013, la TUIAȘI, s-au derulat proiectele strategice doctorale și post-doctorale (POSDRU) și nouă proiecte de cercetare post-doctorală cu finanțare obținută prin competiție în cadrul  programului PNII. În 2012 TUIAȘI a obținut un nunăr de 16 contracte internațioanale și din fonduri structurale, cu încasări totale de peste 5 milioane de lei. Începînd cu anul 2008,  Universitatea Tehnică din Iași a derulat 30 de proiecte POSDRU finanțate din fonduri europene, cu o valoare totală de aproape 22 de milioane de lei.

tuiasi-a-deschis-anul-universitar-2013-2014-in-cadrul-unui-senat-festiv

Cercetătorii și cadrele didactice ale TUIAȘI au publicat, în 2012, 577 de articole cotate ISI, 85 de articole indexate în baze de date internaționale (BDI), 315 în reviste românești recunoscute CNCSIS (B și B+), 23 de capitole și cărți recunoscute pe plan internațional și au obținut nouă brevete de invenție.

În 2012, la TUIAȘI au venit la studii 400 de studenți străini, față de 257 în 2008, și 38 de cadre didactice din afara țării, prin programul Erasmus. După cum a evidențiat și rectorul, în anul universitar precedent au fost organizate numeroase activități de către Prorectoratul de Relații Internaționale și Imagine Universitară, univeristatea primind numeroase vizite din partea unor delegații din străinătate. De asemenea, Universitatea a participat la tîrgul educațional RIUF, cu experimente și o prezentare inedită și a fost partener al Festivalului Internațional al Educației (FIE 2013). În cadrul Zilelor Universității, ediția 2012, 17 cadre didactice au primit titlul de „Profesor Senior”, 14 de „Profesor Emerit”.

Rectorul Giurma a pus accentul și pe faptul că Universitatea are cel mai mare și dotat campus din regiunea Moldovei, „Campusul Tudor Vladimirescu, cu care ne mîndrim”, avînd 21 de cămine cu 3000 de camere, în care se pot caza 8.100 de studenți, șase terenuri de spor în aer liber, săli închise pentru fitness și sporturi de echipă, o cantină cu o capacitate de 800 de studenți pe zi și un dispensar medical. Acesta e evidențiat și faptul că toate căminele au fost incluse într-un program de reabilitare în valoare de aproximativ 67 de milioane de lei.

Gheorghe Nichita: „Cînd vezi că ies calculele, îți dai seama ce important este să fii inginer”

La finalul expunerii, prof. univ. dr. ing. Ion Giurma a anunțat că anul 2013 va fi un an festiv pentru TUIAȘI, care va sărbători, printr-o serie de manifestări, împlinirea a 200 de ani de la înfiinţarea Şcolii de Inginerie şi Hotărnicie de către Gheorghe Asachi, respectiv 75 de ani de la începerea cursurilor Şcolii Politehnice ieşene. Mai mult, a mulțumit tuturor fiindcă sînt parteneri în rescrierea istoriei educației tehnice ieșene.

Gheorghe Nichita, primarul Iașului, absolvent al Facultății de Hidrotehnică a TUIAȘI a recunoscut că „pășesc cu multă sfială și recunoștință în acest amfiteatru și sînt deosebit de dator și recunoscător școlii. Sînt mîndru că am fost instruit în această universitate. Asta m-a făcut un om hotărît, echilibrat. Cînd vezi că ies calculele, îți dai seama ce important este să fii inginer, fiindcă în inginerie putem cuantifica riscurile și rezultatele”. Acesta a invitat Universitatea Tehnică să devină un „partener energic” pentru a transforma Iașul în capitală culturală a Moldovei. Acesta a precizat că„Avem enorm de multe proiecte în oraş, care sunt tehnice şi au aplicabilitate în facultăţile dumneavoastră. Veniţi mai aproape de noi, pentru că avem ce să facem împreună, la nivelul amfiteatrului mare, care se numeşte comunitatea ieşeană. Puterea mea e aceea pe care acest oraș mi-a dat-o. Dacă vom fi puternici împreună, acest oraș va avea un mare viitor”, a conchis primarul discursul său dedicat deschiderii noului an universitar la TUIAȘI.

tuiasi-a-deschis-anul-universitar-2013-2014-in-cadrul-unui-senat-festiv

La rîndul său, Romeo Olteanu, prefectul Iașului, care acum 40 de ani era student al Facultății de Inginerie Chimică și Protecția Mediului a accentuat faptul că de atunci și pînă acum, „universitatea s-a transformat, dar a rămas spațiu extrem de viu ancorat în realitățile contemporane”. Acesta a scos în evidență faptul că este nevoie de oameni desoebit de bine pregătiți în domeniul tehnic, și chiar dacă studiile tehnice universitare nu sînt ușoare, acestea merită urmate, pentru că viitorul este cel al absolvenților care pot schimba ceva, efectiv, în comunitate. „România are mare nevoie de oameni foarte pregătiţi în domeniul tehnic. Chiar dacă veţi avea momente în care veţi pune sub semnul întrebării alegerea dumneavoastră – studiile tehnice nu sunt cele mai facile – viitorul vă va demonstra că nu aţi greşit”. Acesta s-a adresat și bobocilor, spunîndu-le că, în calitate de „studenţi, trebuie să fiţi conştienţi că, alături de colegii de la celelalte universităţi, faceţi parte din poate cel mai important vector de imagine al Iaşului. Nu uitaţi, însă, să profitaţi de studenţie”. 

Prof. univ. dr. ing. Anghel Stanciu, președintele Senatului, a ținut să sublinieze că, în pofida unor constatări și evaluări negative care circulă în spațiul public legate de calitatea învățămîntului superior românesc, universitatea continuă să aibă un rol esențial în societate. Studenților le-a spus că „perioada trăită în universitate este un moment decisiv și definitiv pentru viața voastră” și a evidențiat că pentru ei, alegerea de a studia la TUIAȘI le oferă o ocazie unică – nu aceea de a acumula doar cunoștințe, ci aceea de a-i învața să gîndească, pe fondul investigării visurilor și speranțelor acestora. Pe lîngă toate acestea, „vă puteți împrieteni, vă puteți îndrăgosti”, lucruri la fel de importante pentru tineri.

La finalul ceremoniei, președintele BRD România a ținut un scurt discurs prin care recunoștea importanța susținerii studenților. Banca a fost cea care a sponsorizat TUIAȘI pentru a acorda premii de excelență pentru rezultate deosebite, în valoare de 1.000 de lei celui mai merituos student din fiecare dintre cele 11 facultăți ale Universității Tehnice din Iași. Premiile au fost înmînate tinerilor de către Rectorul Ion Giurma, care i-a felicitat pe tineri pentru performanțele lor.

Luni, 30 octombrie, începînd cu ora 10.00, la TUIAȘI, sînt programate deschiderile pe facultăți, iar cursurile vor începe de marți, 1 octombrie.

Citiți despre deschiderea anului universitar la TUIAȘI și în:

TUIASI Logo
Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi Iaşi
TUIASI este printre primele instituții de învățămînt superior de profil tehnic din țară și se încadrează în categoria universităților de cercetare avansată și educație.