loader image

TUIASI a făcut primii pași spre a deveni o universitatea antreprenorială

Echipe mixte formate din studenți, profesori și cercetători ai Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași au lucrat ieri în cadrul unui sesiuni interactive pentru a putea determina care ar fi cele mai bune soluții pentru ca în curricula celor 11 facultăți ale instituției de învățământ superior să-și facă loc o abordare către domeniul antreprenorial.

Desfășurarea din ziua de ieri, marți, 9 mai 2017, a workshopului „Innovation Days”, care face parte dintr-un proiect național coordonat de Junior Achievements Romania – „Universitatea antreprenorială”, a fost precedată de conferința de lansare a proiectului, care a avut loc în Sala Senat a TUIASI, de la ora 10.00.

Conf. univ. dr. ing. Cristiana Istrate, coordonator al manifestării din partea TUIASI, le-a precizat celor din sală care ar fi oportunitatea asocierii ideii de antreprenoriat cu învățământul superior în general și cu învățământul tehnic superior în particular.

Aceasta a prezentat un studiu care a reliefat că, la nivel internațional, foarte puțini absolvenți din învățământul tehnic își înființează o companie, deși cele mai multe idei aplicabile pentru multe domenii sunt furnizate de universitățile tehnice. „Cercetările demonstrează că acest aspect se consideră a fi rezultatul formării oarecum deficitare în ceea ce privește componenta aceasta de antreprenoriat. Realitatea ne demonstrează că, în timp, evoluția universităților a parcurs trei etape: a fost o generație a universităților privite ca centru al intelectualității, o a doua etapă în care universitatea a devenit un centru al științei, moment spre sfârșitul căruia ne aflăm acum, pentru că provocările pe care le trăim duc către a treia etapă – universitatea ca generator al științei și inovării”, a punctat conf. univ. dr. ing. Cristiana Istrate.

Profesorul a concluzionat că, pentru a se adapta la acest nou profil, antreprenoriatul și inovarea trebuie să fie esențiale, iar universitatea trebuie să se transforme într-un motor al inovării, să devină parte a unei comunități globale.

Înaintea desfășurării workshopului, 110 persoane de la toate cele 11 facultăți ale TUIASI, atât din rândul personalului administrativ, cât și al celui didactic, au completat un formular despre nivelul activității antreprenoriale din Universitatea Tehnică. Rectorul TUIASI, prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, care a fost prezent ieri la conferința de lansare, a precizat că rezultatele au arătat că instituția de învățământ superior tehnic, prima din Iași care desfășoară un astfel de eveniment cum a fost „Innovation Days”, a obținut un scor de peste 3 puncte din 5 posibile, în condițiile în care „antreprenoriatul în universitatea noastră, cu mici excepții, este la nivelul zero și, practic, noi începem să ne mișcăm din acest moment”.

„În planul strategic al universității pentru următorii trei ani ne-am propus să dezvoltăm această capacitate antreprenorială. Eu sunt un fidel susținător al ei, deși, personal, nu am veleități în acest domeniu. Însă îi susțin și îi admir pe cei care pot să transforme universitatea noastră într-una antreprenorială. Pornim dintr-un punct aproape de zero – este adevărat că am avut inițiative antreprenoriale individuale însă niciodată ele nu au fost adunate într-un bloc care să reprezinte universitatea. Și mi-aș dori mult să reușim acest lucru și, prin el, să creștem vizibilitatea și stabilitatea financiară a universității”, a declarat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval.  

Punctele care pot fi exploatate de către universitate în drumul spre a deveni o instituție care se recomandă prin capacitatea sa antreprenorială vor fi sintetizate într-o serie de rapoarte, întocmite de toate grupurile de lucru care au participat la workshopul de patru ore. Aceste rapoarte vor fi înaintate către Consiliul de Administrație al TUIASI și către conducerile facultăților pentru a fi integrate în planurile strategice de dezvoltare în anii următori.

TUIASI Logo
Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi Iaşi
TUIASI este printre primele instituții de învățămînt superior de profil tehnic din țară și se încadrează în categoria universităților de cercetare avansată și educație.