Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) a găzduit joi, 30 martie 2022, de la ora 10.00, o întâlnire de informare cu privire la parcursul proiectului BI4E – BOOSTING INGENIUM FOR EXCELLENCE. La manifestarea de tip „Local info day”, care a avut loc în sala Consiliului de Administrație a universității, au participat reprezentanți ai partenerilor asociați în proiect din partea TUIASI și mai mulți reprezentanți de la universitățile din străinătate, parte din proiect.
În mod concret, la întâlnire a fost prezent Silviu Manole, de la Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, Maria Carp, de la Tehnopolis Iași, și Alexandru Trandabăț de la Intelectro SRL.
La prezentarea proiectului BI4E au participat și cercetătorii din cadrul proiectului BrainTwin – „Development of a World-Level Neuroengineering Research Centre by European Twinning”. În BrainTwin, TUIASI coordonează consorțiul format din Institutul Fraunhofer IPA din Germania, una dintre cele mai prestigioase instituții de cercetare de profil din lume, Universitatea din Salamanca, Steinbeis 2i gmbh, din Germania, și Centre for Social Innovation, din Austria, cu scopul de a dezvolta metode inovative prin care ingineria poate să asiste părții de neurologie din medicină.
Proiectul BI4E este finanțat prin axa Horizon 2020, este coordonat de TUIASI, are o valoare totală de aproximativ 2 milioane de euro, și este un proiect suport al Alianței Ingenium de universități europene, din care face parte și Politehnica ieșeană. Scopul proiectului este de a întări legăturile între cele opt instituții de învățământ partenere, de a alinia strategiile acestora, de a întări zonele în care fiecare universitate se mai poate dezvolta și de a descoperi care sunt punctele forte și de interes comun pentru a putea dezvolta proiecte internaționale de cercetare și colaborare.
Din cadrul BI4E fac parte alte șapte universități europene alături de TUIASI: Universidad de Oviedo, Hochschule Karlsruhe, Universita degli Studi „Gabriele d’Annunzio” di Chieti – Pescara, Medical University Sofia, Université de Rouen Normandie, Munster Technological University și Hogskolan I Skovde.
Întâlnirea de la Iași a fost prezidată de prof. univ. dr. ing. Irina Lungu, prorector responsabil cu relațiile internaționale de la TUIASI și coordonator al proiectului BI4E. La manifestare au mai participat din partea universității și prof. univ. dr. ing. Aurelian Ciocoiu, președintele Senatului, conf. univ. dr. ing, Simona Caraiman, prorector responsabil cu informatizarea și comunicațiile digitale, conf. univ. dr. ing. Nicolae Lucanu, care este și director al proiectului BrainTwin, conducători de doctorat, doctoranzi și postdoctoranzi ai universității.
„Evenimentul este creat pentru a ne cunoaște mai bine, TUIASI și partenerii asociați din acest proiect. Practic discutăm despre o zi de informare locală cu privire la scopul, obiectivele, rezultatele și impactul proiectului BI4E. Suntem un mix de țări și de experiențe, vom pune accent pe analiza organizării instituționale și strategiilor de dezvoltare din perspectiva cercetării, dezvoltării și inovării, vom identifica interese comune pentru proiecte de cercetare în acest parteneriat, a transferului tehnologic, formării unui portofoliu comun de servicii și a unei rețele de centre de transfer tehnologic, pentru a planta semințele astfel încât să puteam «crește» împreună alte proiecte pe viitor”,
a explicat prof. univ. dr. ing. Irina Lungu
Partenerii asociați ai TUIASI din proiectul BI4E au prezentat portofoliul propriu de activități și colaborările din domeniul transferului tehnologic avute recent cu universitatea, fiind interesați dezvoltarea unui astfel de parteneriat și prin acest proiect.
Participanții locali și internaționali la manifestare s-au declarat încântați de schimbul de experiență din cadrul proiectului, precum și de oportunitatea de a găsi noi forme de colaborare în viitor. Printre obiectele proiectului BI4E – BOOSTING INGENIUM FOR EXCELLENCE, care a debutat în octombrie 2022 și se va derula în următoarele 36 de luni, se numără și:
- promovarea capacităților de planificare strategică, transformare instituțională, excelență în cercetare, atragerea de talente și conexiunile cu ecosistemele locale din instituțiile de învățământ superior partenere, în special cele din țările în curs de creștere a capacităților – România și Bulgaria;
- îmbunătățirea capacității instituțiilor de învățământ superior de a răspunde provocărilor majore, prin implementarea unei planificări strategice adaptate nevoilor acestora, transformare instituțională, cooperare în domeniul cercetării, punând accent pe antreprenoriat și promovarea carierelor științifice internaționale;
- ajută la construirea unei cooperări mai strânse între parteneri, care va contribui la un schimb de informații, cunoștințe și experiență mult mai ușor.