Iașul găzduiește, în perioada 23-27 aprilie 2025, etapa națională a Olimpiadei de Chimie, o competiție de anvergură la care Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) este partener oficial al Ministerului Educației și Cercetării și al Inspectoratului Școlar Județean Iași. Miercuri, 23 aprilie, în Sala Mare a Teatrului Național „Vasile Alecsandri” a avut loc deschiderea oficială a competiției, în prezența a sute de elevi și profesori din întreaga țară.

„Este pentru a cincea oară când găzduim Olimpiada Națională de Chimie. Ultimele doua ediții le-am organizat prin implicare personală, data trecută în calitate de Decan, iar acum de Rector. Domnul academician Marius Andruh, care coordonează olimpiada de 40 de ediții, a afirmat că a fost profund impresionat să descopere, în aceeași clădire, cea a Facultății de Inginerie Chimica și Protecția Mediului, 22 de laboratoare în care se pot desfășura probele practice ale olimpiadei. Este o dovadă clară că facultatea noastră a evoluat semnificativ în ultimii ani și poate asigura un cadru complet pentru desfășurarea activităților aplicative ale competiției.
a spus prof.univ.dr.ing. Dan Cașcaval, rector TUIASI.
Cât despre chimie, le voi spune elevilor că mie mi-a plăcut din gimnaziu, o dragoste care a continuat în liceu și, apoi, la facultate, pentru că m-am îndrăgostit de profesoara de chimie. Să nu vă gândiți la altceva! Mi-a plăcut mult cum preda. Era o profesoară care la vremea aceea avea 55 de ani, deci cu experiență. După gimnaziu, m-am îndrăgostit de profesoara de chimie din liceu pentru că îmi plăcea apropierea dumneaei de elevi. Deci profesorii își pun amprenta puternic asupra a ceea ce ne va plăcea sau nu în viață.
Iar concurenților de astăzi le voi spune că este foarte plăcut să participi așa cum spunea și Pierre de Coubertin, dar mesajul meu este să câștige. De aceea, le doresc mult să câștige, nu doar să participe!”

La Olimpiada Națională de Chimie de anul acesta participă peste 400 de elevi și profesori coordonatori atât din ciclul gimnazial cât și din cel liceal.
“Am fost și în anii trecuți și prima profesoară pe care am avut-o în gimnaziu mi-a insuflat această pasiune. Celelalte ediții n-au fost așa splendide, dar sper că anul ăsta o să fie mai bine și anul viitor – aur”
a spus Gabriel Moldovan din Maramureș.
Printre concurenți se află și premianți ai edițiilor anterioare care își vor dovedi și în acest an pasiunea pentru această disciplină.
“Anul trecut am luat al patrulea loc, am luat mențiune de onoare, mențiune din partea Ministerului Educației și am luat și premiul pentru cea mai bună lucrare teoretică. Cel mai mult îmi place chimia pentru că mă face să înțeleg cum se comportă diferite mecanisme din corpul nostru uman și să înțeleg diferite comportamente umane, dar și animale. Mi-ar plăcea să mă fac medic, dar văd și eu o carieră, de ce nu, și în chimie”
a mărturisit Gheorghe Rareș Răzvan, de la Colegiul Național “B.P. Hașdeu” din Buzău.

Conform programului olimpiadei, joi, 24 aprilie a.c., la Colegiul Național „Emil Racoviță” s-a desfășurat proba teoretică, urmând ca proba practică să se desfășoare vineri, 25 aprilie a.c., atât în laboratoarele Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași, cât și în cele ale Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.
“Ne-ar plăcea ca o parte dintre ei (concurenții) să fie studenții noștri, să se pregătească pentru un domeniu foarte interesant și anume inginerie chimică, care este un domeniu de perspectivă. Ingineria chimică a avut o perioadă mai dificilă, dar acum este din nou în economia mondială. Și ca atare va fi o meserie de viitor”
a spus prof.univ.dr.ing. Teodor Măluțan, decanul Facultății de Inginerie Chimică și Protecția Mediului „Cristofor Simionescu” din cadrul TUIASI.

La festivitatea de deschidere a Olimpiadei Naționale de Chimie au fost prezenți membri ai Academiei Române, cadre didactice de la universități din întreaga țară, reprezentanți ai administrației locale, precum și alte personalități marcante la nivel național.
“Categoric, și pentru TUIASI, Olimpiada poate fi considerată o pepinieră din punct de vedere al viitorilor studenți, pentru că acolo există o facultate care presupune studiul chimiei. După cum și Iașul este un oraș al personalităților în materie de chimie. Sunt multe premiere care s-au produs la Iași pe această disciplină. Olimpiada de Chimie înseamnă pentru noi o confirmare a faptului că Iașul a redevenit un nucleu de iradiere educațională și în această primăvară, pe o agenda națională a competițiilor. Olimpiada de Chimie este una dintre competițiile foarte importante pentru că antrenează un număr foarte, foarte mare de elevi și de profesori și, evident, o comisie foarte consistentă, inclusiv cu reprezentare de la Ministerul Educației. Iașul are și capacitatea de a organiza o astfel de olimpiadă, după cum, în egală măsură, are și profesori foarte performanți care pot face față unei astfel de probleme”
prof.dr. Luciana Antoci, prefect al județului Iași.