Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) este partener principal al festivalului Boovie, ediția 2024, care urmează să aibă loc la Iași în perioada 24 – 26 iulie 2024. Mii se elevi din țară vor fi prezenți la Iași unde vor avea misiunea de a prezenta un trailer, un videoclip scurt, de câteva minute, al unui roman, pe care l-au realizat anterior în echipe. Menirea festivalului este cea de „exercițiu didactic”, de a convinge elevii să se întoarcă la citit, în mod organic. TUIASI pune la dispoziție 10 amfiteatre unde se vor ține atelierele specifice festivalului și 1.000 de locuri în Campusul „Tudor Vladimirescu”, pentru elevii care vin în capitala Moldovei.
Prof. univ. dr. ing. Neculai Eugen Seghedin, prorector responsabil cu asigurarea calității și imaginea universitară de la TUIASI, va ține la rândul său un atelier în cadrul acestui festival, sub numele „Creație tehnică versus creație artistică: cum se schimbă arta sub influența tehnicii”. Acesta va fi doar unul dintre evenimentele care vor avea loc în amfiteatrele universității, alături de diferite prelegeri, seminarii și workshopuri aplicate pentru elevii care vor lua parte la festival.
„Este un acord de parteneriat între organizatorii acestei manifestări și universitate prin care instituția noastră pune la dispoziție spații de cazare și oferă diverse amfiteatre pentru a se organiza prelegeri, workshopuri, întâlniri pe care paticipanții la festival le au cu diverși specialiști, cu formatori din domeniul cinematografic, astfel încât șederea la Iași să fie în același timp și un prilej de perfecționare profesională”,
a declarat prof. univ. dr. ing. Neculai Eugen Seghedin
În cursul zilei de marți, 23 iulie 2024, a avut loc o întâlnire la sediul universități între reprezentanți din conducerea TUIASI și zecile de voluntari și organizatori ai festivalului. Aceștia au aflat amfiteatrele puse la dispoziție de către universitate, unde se vor desfășura întâlnirile din zilele de miercuri, joi și vineri dimineață, și au primit instrucțiuni despre cum îi pot dirija acolo pe participanți.
Conform organizatorilor, echipele din cadrul Boovie au fost încurajate să citească romanele desemnate fiind atenți la detalii și să identifice semnificațiile profunde ale cărții pentru a crea un trailer cu adevărat de succes. Trailerele au fost realizate integral de echipe de elevi, care își împart rolurile de scenariști, actori, regizori, cameramani, editori etc. La Iași va avea loc jurizarea și premierea celor mai bune astfel de filme scurte.
„Într-o perioadă în care alternativele digitale sunt din ce în ce mai îmbietoare pentru elevi în detrimentul cititului, ne propunem să împărtășim dragostea față de lectură, imaginație și creativitate. Întreaga atenție este pusă pe creațiile elevilor, acestea fiind difuzate la scenă deschisă, putând fi apreciate de publicul larg. Un juriu specializat, format din profesioniști din domeniul cinematografiei și al teatrului, decid câștigătorii fiecărei secțiuni din concurs. Punctul culminant a Festivalului Boovie îl reprezintă premierea câștigătorilor Marelui Premiu Boovie”
au transmis organizatorii
Boovie se recomandă a fi cel mai mare concurs extrașcolar din România și oferă elevilor posibilitatea de a compara viziunea și înțelegerea aceleiași cărți de către tineri care provin din regiuni cu istorie, cultură și nivel de trai diferite. De-a lungul anilor, au participat elevi din toate județele României, dar și din Republica Moldova, Spania, Olanda, Italia, Irlanda și Grecia.