loader image

TUIASI organizează a doua ediție a Formula Student România, între 29 iulie și 4 august, iar studenții universității lucrează și la un monopost electric

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) este organizator principal al celei de-a doua ediții consecutive a competiției de mașini de curse pentru studenți – Formula Student România. Și anul acesta manifestarea va avea loc pe pista omologată din cadrul complexului SPEEDPARK Bacău, în perioada 29 iulie – 4 august.

Începând din acest an, TUIASI și-a propus realizarea unui monopost electric, pe lângă cel cu combustie internă dezvoltat începând cu 2010 și care a participat la prima sa cursă în 2012, pe circuitul din Catalunya, Spania.

„Formula Student este o competiție internațională de inginerie auto dedicată studenților universităților tehnice, în care echipe din întreaga lume proiectează, construiesc și concurează cu monoposturi de curse. Această competiție nu se limitează doar la probe de viteză și manevrabilitate, ci implică și o serie de probe statice și dinamice care testează abilitățile tehnice, managementul proiectelor și capacitatea de a crea soluții inovative și sustenabile”

au transmis organizatorii

Întreaga manifestare este coordonată de către conf. univ. dr. ing. Ciprian Ciofu, cadru didactic al Facultății de Mecanică de la TUIASI, care este și președinte al Comitetului de Organizare al Formula Student România. Acesta a explicat că la ediția de anul acesta vor participa în total opt echipe, patru din Turcia, două din Polonia și câte una din Bulgaria și România.

15 cadre didactice de la cinci facultăți ale universității au pus umărul la organizarea competiției și vor face parte din juriu, în timp ce 30 de studenți de la TUIASI sunt voluntari în cadrul manifestărilor.

Companii importante din ecosistemul TUIASI vor participa cu specialiști (unii dintre aceștia foști componenți ai echipei TU Iasi Racing) pentru a asigura standardele înalte ale competiției și a oferi sprijin tehnic și logistic. Formula Student este o competiție de anvergură, care oferă studenților o oportunitate unică de a-și aplica cunoștințele teoretice în practică, de a lucra în echipe multidisciplinare și de a-și dezvolta abilități esențiale pentru cariera lor viitoare. Prin participarea la acest eveniment, TUIASI își consolidează poziția pe scena internațională a educației în domeniul ingineriei și își promovează excelența academică”

au mai precizat organizatorii

Deși echipele sunt încurajate să participe anual la aceste competiții, nu o pot face cu același monopost. El trebuie modificat în proporție de 80% față de anul precedent, ceea ce implică un efort atât pe partea de construcție și inginerie, cât și cea financiară, costurile fiind ridicate. În cadrul competiției, dincolo de cursa propriu-zisă pe circuit, monoposturile și echipele trec printr-o varietate de probe statice și dinamice.

Juriul evaluează ingineria de proiectare, analizează planul de afaceri prezentat de echipă, care sunt costurile de fabricație, dacă proiectul tinerilor este unul viabil economic. Ulterior, monopostul este testat din mai multe puncte de vedere, inclusiv privind accelerația, aderența laterală, manevrabilitatea sau anduranța.

Probleme dinamice și statice sunt programate pentru zilele de 2 și 3 august, iar intrarea la eveniment este liberă pentru toți doritorii.

TUIASI Logo
Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi Iaşi
TUIASI este printre primele instituții de învățămînt superior de profil tehnic din țară și se încadrează în categoria universităților de cercetare avansată și educație.