Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIAȘI) este a cincea instituție de învățământ superior din țară în clasamentul internațional The Transparent Ranking și pe locul al treilea în ceea ce privește universitățile cu profil tehnic.
TUIAȘI se clasează pe poziția 1.789, în creștere cu aproximativ 500 de poziții față de datele raportate de același clasament la ultima analiză din urmă cu șase luni. The Transparent Ranking se folosește de indexarea lucrărilor științifice publicate de către platforma Google Scholar. Este considerat a fi unul dintre cele mai utile instrumente în diseminarea informațiilor cu privire la gradul de citări și lucrările publicate de cadrele didactice și cercetătorii instituțiilor de învățământ superior din întreaga lume.
„«Politic» ar trebui să afirm că poziționarea Universității este bună. În fapt, așa este, având în vedere ca sunt 10.000 de universități incluse în acest clasament. Însă, dacă privim lista celor zece colegi care contribuie decisiv la această poziție, și care provin în proporție de 90% dintr-o singură facultate, îmi asum să spun că putem mai mult și sunt sigur că vom evolua în viitorul imediat în sensul dorit”, a declarat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, rectorul TUIAȘI.
Pentru ca mărimea universităților sau a colectivelor didactice să nu influențeze rezultatul și pentru a se concentra pe calitatea cercetării din instituții, clasamentul se realizează prin adunarea sumelor citărilor pe care le-au avut articolele științifice de la cei mai citați zece autori, de la fiecare universitate în parte. Clasamentul este gândit pentru a reflecta poziția universităților după impactul științific al muncii cercetătorilor, fiind apreciată citarea și calitatea lucrărilor științifice și nu strict numărul acestora. „Clasamentul este foarte interesant făcut tocmai pentru că se iau primii zece clasați pe fiecare universitate în parte, ca să se facă abstracție de mărimea universității. Este o idee interesantă – nu mai are importanță dacă universitatea are 5.000 sau 500 de cadre didactice, pentru că doar cei mai citați zece vor fi indexați. O problemă care se poate naște aici este însă legată de faptul că nu toată lumea și-a făcut sau și-a actualizat pagina de Google Scholar, deși am fost obligați de Ministerul Educației să o facem, la un moment dat, pentru a raporta o serie de date”, a declarat prof. univ. dr. ing. Nicolae Hurduc, decanul Facultății de Inginerie Chimică și Protecția Mediului de la TUIAȘI.
În momentul de față, clasamentul interpretează datele de la aproximativ 10.000 de universități și clasifică în jur de 5.000. Pe prima poziție din România se găsește Universitatea din București, aflată și pe locul 1.357 mondial, urmată de Universitatea Politehnica București, pe 1.528, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, pe 1.568, și Universitatea Politehnică din Timișoara, pe 1.683. Conform informațiilor oferite de către organizatori, clasamentul ar vrea să indexeze în viitor toate universitățile existente în lume, fiind unul relevant de urmărit datorită dinamismului său, după cum explică prof. univ. dr. ing. Nicolae Hurduc. „Este actualizat în funcție de numărul de citări, dar ele nu apar ritmic. Poate exista o lucrare de interes care să strângă 200 de citări în două săptămâni și apoi cercetătorul să nu mai aibă nimic timp de șase luni. Este foarte, foarte dinamic și în șase luni te poți trezi de pe locul 1.000 pe 5.000, fiind un joc permanent care ține foarte mult de prezent – nu este un clasament care să îți arate o situație a cercetării pe ultimii cinci ani”, a completat prof. univ. dr. ing. Nicolae Hurduc.
Rectorul TUIAȘI, printre cei mai notorii cercetători din țară
La nivelul conducerilor universităților românești, prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval este unul dintre cei mai citați rectori din țară, conform platformei Google Scholar, cu 1.255 de citări. Într-un clasament bazat pe cifrele indexate în acest top, rectorul TUIAȘI se află pe poziția I atât la nivelul instituțiilor de învățământ superior din municipiului Iași, cât și la nivelul Alianței Române a Universităților Tehnice din România (ARUT). Potrivit Google Scholar, rectorul Universității Politehnica din Timișoara, prof. univ. dr. ing. Viorel-Aurel Șerban, are 190 de citări, în timp ce rectorul Universității Tehnice din Cluj – Napoca, prof. univ. dr. ing. Vasile Țopa, are 283 de citări. Cei doi rectori: al Universității Tehnice de Construcții București (UTCB), prof. univ. dr. ing. Radu Sorin Văcăreanu, și al Universității Politehnica București (UPB), Mihnea Costoiu, nu au profiluri de Google Scholar, iar președinții Senatelor celor două instituții, prof. univ. dr. ing. Anton Anton, al UTCB, are un număr de 48 de citări, în timp ce prof. univ. dr. ing. Ecaterina Andronescu, de la UPB, are 2.117 de citări.
„Cred că un manager potrivit, să nu spun bun, trebuie să fi fost implicat efectiv în principalele activități ale entității pe care o conduce. Acest aspect devine și mai evident în cazul universității, pentru care cercetarea este nu doar obligatorie, ci esențială. Pentru mine cercetarea înseamnă mult mai mult, înseamnă pasiune. Activez într-un domeniu fascinant, ingineria biochimica și biotehnologia, în care lucrez cu viața la nivel micro ca să obțin efecte la nivel macro. Cercetarea reprezintă o componentă definitorie a vieții mele academice, nu doar o condiționare a evoluției mele. Iar dacă rezultatele sunt recunoscute ca fiind importante de către comunitatea științifică internațională, atunci satisfacțiile sunt pe măsură. Din păcate pentru ceea ce menționam anterior, cel puțin în cele zece luni de mandat de până acum, am fost nevoit să îmi transfer timpul, energia și interesul către partea de management universitar. Însă mi-am asumat această neglijare temporară a cercetării”, a specificat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval.
Clasamentul final poate fi accesat la link-ul următor – https://www.webometrics.info/en/node/169. Trebuie specificat faptul că informațiile cu privire la acest clasament se regăsesc exact la acest link, dacă accesați secțiunile superioare vizând Europa sau chiar România, veți fi trimiși către clasamentul webometrics, care are în vedere prezența în online a universităților, și care datează din 2016, varianta pentru 2017 fiind încă în lucru.