În holul Facultății de Inginerie Chimică și Protecția Mediului „Cristofor Simionescu” de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) este găzduită până în luna iunie 2022 expoziția „Flower Power”, cu peste 100 de lucrări realizate de profesori și studenți de la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași (UNAGE). Deși gândită inițial ca o expoziție care celebrează venirea primăverii și frumusețea artei, picturile reprezentând „portrete și autoportrete de flori”, conform organizatorilor, aceasta s-a transformat într-un mesaj de pace, solidaritate și împotriva războiului care are loc în aceste zile în Ucraina.
„Dedicasem inițial expoziția doar doamnelor și domnișoarelor, fiind o expoziție cu «portrete de flori», dar acum ne dorim să o propunem și ca un mesaj al păcii și solidarității cu vecinii noștri aflați în teroarea și suferința războiului. Parteneriatul dintre TUIASI și UNAGE este unul care are deja șase ani, realizăm mai multe activități în cadrul acestuia și are ca scop depășirea granițelor dintre tehnică, tehnologie, știință și artă”
a declarat Cristian Ungureanu, prorector al UNAGE, coordonator al proiectului
Vernisajul expoziției a avut loc joi, 3 martie, de la ora 16.00, iar expoziția va putea fi vizitată în holul facultății și în perioada următoare. În cadrul expunerii sale din deschiderea manifestării, prorectorul a vorbit despre un curs trandisciplinar realizat la Facultatea de Inginerie Chimică și Protecția Mediului „Cristofor Simionescu”, opțional pentru studenți, de stimulare a creativității. Acest curs îmbină elemente de știință, tehnologie și informații artistice, dar și teologice sau filosofice. Este pentru al șaselea an în care parteneriatul între cele două universități are loc.
Rectorul TUIASI, prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, a participat la rândul său la vernisajul expoziției și a vorbit despre puterea artei de a vorbi despre pace și de a se pune în fața războiului.
„Reamintim de puterea florilor în contextul neplăcut și trist al războiului din Ucraina. Mă gândeam, complet idealist, ce s-ar întâmpla dacă în calea tancurilor ar sta toate aceste tablouri. Poate nu ar avea tăria toate blindatele să treacă peste ele. Trebuie să ne bazăm pe puterea florilor și sper că aceasta va învinge până la urmă. Colaborarea dintre cele două universități ne-a atras mulți ingineri, ceea ce este un lucru extraordinar. Sper să avem zile de liniște să ne bucurăm de aceste tablouri”
a declarat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval
Expoziția poate fi vizitată de către toți cei interesați, în mod gratuit, în holul mare al Facultății de Inginerie Chimică și Protecția Mediului „Cristofor Simionescu”.