Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) a organizat ceremonia de deschidere a anului universitar 2020 – 2021, pentru prima dată în inima Campusului studențesc „Tudor Vladimirescu”. În contextul pandemiei de COVID-19, festivitatea care de regulă era organizată în Aula Magna „Carmen Sylva” a TUIASI a avut loc în noul parc amenajat între căminele T9 – T10, după un proiect realizat integral de studenții politehniști.
La eveniment au participat studenții de anul I în principal, atât de la ciclul de licență, cât și de la master, personalul didactic și administrativ, fiind prima revedere față în față dintre studenți și profesori din luna martie, de când s-a luat decizia suspendării cursurilor odată cu implementarea stării de urgență.
Ceremonia a fost moderată de către doi studenți – Flavian Bîrliba, anul I master, de la Facultatea de Mecanică, și Diana Bahnă, de la Facultatea de Inginerie Chimică și Protecția Mediului „Cristofor Simionescu”, iar printre invitați s-a numărat și primarul municipiului Iași, Mihai Chirica.
În discursul său, rectorul Universității Tehnice, prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, a explicat că, deși contextul pandemiei impune limitarea cât mai mult a interacțiunilor fizice, mai ales în spații aglomerate, a fost importantă organizarea acestei ceremonii pentru a celebra prima zi de cursuri a celei de-a 110-a generații de studenți care au studiat la școala fondată de învățatul Gheorghe Asachi.
„Indiferent de contextul pe care nu l-a dorit niciunul dintre noi, ne aflăm într-un moment festiv. Un moment festiv care răzbate dincolo de răceala biților și a pixelilor, şi dincolo de prea puţin empatica comunicare online. Un moment festiv care ne face să uităm de provocările cursurilor online, ale examenelor online, de dificultatea încercării de a depăşi bariera cuvintelor spuse şi auzite indirect, doar prin bunăvoinţa electronilor şi a undelor”
a spus prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval în începutul discursului său
Rectorul a vorbit despre faptul că, deși mulți studenți aleg unele profesii care li se par mai la îndemână, iar cele de inginer și de arhitect nu sunt ușoare, aduc printre cele mai mari satisfacții. „Presupune să înveți toată viața, nu numai în facultate, să conduci oameni, să ai responsabilități… Să ai idei, planuri, proiecte şi să îţi asumi aceste idei, planuri, proiecte care, practic, pot schimba o societate sau o lume.”
Prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval a mai scos în vedere și faptul că trecem printr-un moment în care reprezentanții politici și factorii de decizie au înțeles că nu mai pot neglija, așa cum s-a întâmplat în mulți ani, învățământul tehnic și absolvenții acestuia, care reprezintă un sector esențial în evoluția reală și firească a oricărei națiuni. Odată cu recunoașterea importanței învățământului și a profesiilor tehnice, explică rectorul, asistăm și la o creștere puternică a cererii de ingineri și de arhitecți, care vine, implicit, și cu salarii motivante pentru a-i atrage pe cei mai buni dintre absolvenți.
Înainte de a da cuvântul președintelui Senatului, prof. univ. dr. ing. Iulian Aurelian Ciocoiu, rectorul TUIASI a mai punctat și faptul că în acest an, la ambele sesiuni de admitere, Politehnica ieșeană a înregistrat un număr record de candidați fizici, cel mai mare din ultimii mai bine de 10 ani, fiind o concurență adevărată la majoritatea facultăților.
Prof. univ. dr. ing. Iulian Aurelian Ciocoiu a apreciat și el curajul de care au nevoie studenții și profesorii în noul an universitar, unul unic și unul care, a explicat președintele Senatului, va schimba din temelii felul în care este gândit învățământul superior, inclusiv cel tehnic.
„Noua realitate impusă de pandemia COVID-19 a afectat profund, într-o manieră extinsă și uneori surprinzătoare întreaga activitate desfășurată în spațiul academic. Într-un interval de numai câteva săptămâni criza sanitară s-a transformat într-una economică, culturală și socială, iar efectele se vor face resimțite mult timp de acum înainte. Confruntate cu ceea ce am putea denumi «educație online de urgență», universitățile au trebuit să răspundă rapid multiplelor provocări apărute cu privire la operaționalizarea platformelor de e-learning, adaptarea lucrărilor de laborator la noul context, asigurarea accesului securizat la materialele didactice și instrumentele de evaluare”
a declarat prof. univ. dr. ing. Iulian Aurelian Ciocoiu
Acesta estimează că, în viitor, efectele pandemiei se vor vedea, an de an, asupra adaptărilor instituțiilor de învățământ superior în ceea ce privește procesul de admitere, mobilitățile internaționale, fluxul de studenți străini, dar și nivelul finanțării publice sau private.
„În acest context, rolul profesorului capătă valențe noi, diversificând paleta de priorități cărora trebuie să le facă față. Reconsiderarea conținuturilor predate, reformularea lucrărilor practice și, nu în ultimul rând, proiectarea manierei de evaluare în acord cu tehnologiile și platformele disponibile solicită un efort susținut de documentare, analiză comparativă și schimb de bune practici în vederea diminuării limitărilor pe care învățământul desfășurat exclusiv online le presupune”
a completat președintele Senatului
Invitat la ceremonia de deschidere, primarul Iașului, Mihai Chirica, a precizat în debutul cuvântării sale că este primul discurs public pe care îl ține în cel de-al doilea mandat de primar, în contextul în care acesta a câștigat alegerile care au avut loc duminica trecută, 27 septembrie.
„Este o adevărată bucurie pentru mine să particip, în calitate de primar, la aceste evenimente care arată cât de importantă este școala ieșeană pentru viața acestui oraș. Mă aflu aici într-o triplă ipostază – de cetățean, primar, și de ce nu, inginer, absolvent al studiilor tehnice care mi-au croit mai ușor un drum prin viață. Toate abilitățile obținute mi-au fost de folos, chiar și pentru a ajunge în funcția de primar. Școala, în general, de la Spiru Haret și până în prezent, a rămas o temelie pe care se clădește încontinuu”
a declarat Mihai Chirica
Acesta i-a încurajat pe studenți ca, în pauzele de la cursuri, să nu uite să exploreze Iașul cu tot ce are acesta de oferit, inclusiv pe plan cultural, și să țină cont de faptul că orașul considerat capitala Moldovei este clădit și își trage seva tocmai din tinerețea și energia studenților care vin an de an la universitățile ieșene.
Ionuț Ursache, reprezentantul studenților în Consiliul de Administrație, a încercat să fie o voce a rațiunii pentru colegii săi, la început de an universitar, îndemnându-i, în ciuda dorinței de revedere, să încerce să păstreze cât mai mult regulile de distanțare socială, pentru protecția lor și a cadrelor didactice, cât și a familiilor de acasă.
„Trăim vremuri excepționale, cu multe provocări, însă împreună dăm drumul noului an universitar, poate cel mai bun de până acum. Sunt convins că am vrea cu toții să fim împreună, să ne revedem cu prietenii, să ne cunoaștem noii colegi, noii profesori, însă la fel de convins sunt că prioritară este sănătatea fiecăruia dintre noi. Vă propun să fim prudenți, deoarece sunt convins că vom avea cu toții un an fructuos”
a spus Ionuț Ursache
Unul dintre cele mai emoționante momente din timpul ceremoniei s-a întâmplat în timpul discursului prorectorului responsabil de relația cu studenții, conf. univ. dr. ing. Lidia Gaiginschi. Aceasta a explicat faptul că locul în care are loc ceremonia, parcul dintre căminele T9 și T10, proaspăt reabilitat și modernizat, va purta numele prorectorului, decanului și profesorului Cezar Oprișan, care s-a stins din viață în urmă cu doi ani.
„Suntem provocați să facem față multor schimbări, să ne adaptăm unor condiții mult mai stricte, totuși în campus încercăm să ne continuăm toate proiectele de modernizare, astfel încât voi, studenții, să puteți numi acest loc în care petreceți o mare parte din timp – acasă. Ne aflăm în parcul dintre căminele T9 și T10, renovarea căruia a fost un proiect de suflet al prorectorului Cezar Oprișan și al administrației campusului, parc care a fost finalizat în această vară cu sprijinul Primăriei Municipiului Iași. Astăzi, la deschiderea anului universitar, inaugurăm și acest parc, pe care îl vom numi «Parcul profesor universitar Cezar Oprișan»”
a explicat conf. univ. dr. ing. Lidia Gaiginschi
În continuare, aceasta a citit lista cu cei mai performanți studenți ai universității în anul precedent, listă pe care o redăm în continuare:
- Facultatea de Automatică și Calculatoare
Alexandru Ilioi, anul III, 2019/2020,
studii universitare de licență, domeniul Calculatoare și tehnologia informației
- Facultatea de Inginerie Chimică și Protecția Mediului „Cristofor Simionescu”
Andreea Ema Sava, anul III, 2019/2020,
studii universitare de licență, programul de studiu Inginerie chimică
- Facultatea de Construcții și Instalații
Laura – Dumitrița Cozmiuc, anul III, 2019/2020,
studii universitare de licență, programul de studiu Căi Ferate, Drumuri și Poduri
- Facultatea de Construcții de Mașini și Management Industrial
Alexandru Beșleagă, anul I, 2019-2020,
studii universitare de licență, domeniul Inginerie industrială
- Facultatea de Arhitectură „G. M. Cantacuzino”
Onisim Butnariu, anul III, 2019/2020,
învățământ integrat de licență și master, program de studiu Arhitectură
- Facultatea de Inginerie Electrică, Energetică și Informatică Aplicată
Adriana Iuliana Pricope, anul II, 2019-2020, studii universitare de licență,
programul de studii Inginerie economică în domeniul electric, energetic și electronic
- Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informație
Costel Gheorghiu, anul III, 2019/2020, studii universitare de licență,
programul de studiu Microelectronică, optoelectronică și nanotehnologii.
- Facultatea de Hidrotehnică, Geodezie și Ingineria Mediului
Mădălina Melinte, anul I, 2019/2020,
studii universitare de licenta, domeniul Inginerie geodezică
- Facultatea de Mecanică
Andrei-Manuel Chiriac, anul I, 2019/2020,
studii universitare de licenta, domeniul Ingineria autovehiculelor
- Facultatea de Știinta și Ingineria Materialelor
Diana Georgiana Hîrja, anul I, 2019/2020,
studii universitare de licență, domeniul Ingineria materialelor
- Facultatea de Design Industrial și Managementul Afacerilor
Maria Georgiana Giangu, anul I, 2019/2020,
studii universitare de licență, domeniul Inginerie industrială.