Joi, 28 septembrie, s-a lansat la Iași o nouă zonă de co-working adresată comunității tehnice. Realizat în parteneriat cu Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” (TUIASI), Fab Lab Iași, este, în viziunea organizatorilor, un nou element dintr-o rețea globală de laboratoare care au fost create cu scopul „facilitării inovației, fabricației digitale și a spiritului antreprenorial, precum și al dezvoltării comunității tehnice locale”.
Laboratorul este construit pe două etaje din corpul Tex6 al TUIASI, o hală care a fost stația pilot a specializării Tehnologia și Designul Confecțiilor din Piele și Înlocuitori, întreaga clădire fiind destinată, în trecut, lanțului valoric al produselor de încălțăminte și marochinărie. Însă cum liniile de fabricație și laboratoarele au fost transferate într-o altă clădire a Facultății de Textile-Pielărie și Management Industrial, spațiul intrase în conservare.
„Este vorba de un parteneriat pe care îl facem cu comunitatea IT din Iași; acesta este locul în care trebuie să se întâmple inovația. Sigur că vrem să ne folosim de acest parteneriat pentru a obține o vizibilitate mai bună, fiindcă aici vor veni copii din licee care vor lucra, care au idei, care vor să le pună în aplicare. Și vrem să aibă, astfel, primul contact cu Universitatea Tehnică”, a declarat prof. univ. dr. ing. Carmen Loghin, prorector responsabil de cercetare, dezvoltare și inovare la TUIASI.
Laboratorul se dorește a fi un spațiu comun în care să lucreze în permanență cel puțin o sută de persoane în timpul orelor de funcționare, 09.00 – 22.00 pentru început. Cei 700 de metri pătrați au fost regândiți din punct de vedere arhitectural, întreaga investiție în modernizarea spațiului fiind, până acum, de aproximativ 100.000 de euro. La etajul I vor fi amplasate „utilajele grele” care fac posibilă punerea unor idei în practică – trecerea lor dincolo de stadiul de teorie, în timp ce la etajul al II-lea este un spațiu comun de lucru, o zonă de transfer de cunoștințe, fiind mai multe săli în care se vor organiza cursuri de robotică pentru copiii de la 7 la 14 ani, cursuri de programare pentru cei cu vârsta cu între 14 și 18 ani, dar și cursuri de IT pentru adulți.
„Vrem ca toate comunitățile să fie prezente, să aibă acces în săli, să facă aceste cursuri. Dar dincolo de spațiul comun pe care l-am gândit pentru etajul al II-lea, vrem ca la etajul întâi să se poată pune în practică, în realitate, toate ideile cu care vin studenții aici. Sperăm să avem măcar o sută de rezidenți permanenți sau temporari, ca să arătăm lumii că și în Iași inteligența este pusă în valoare. Deja avem un prim eveniment cu ambasada Austriei la mijlocul lunii octombrie, dar sperăm ca până la finalul lunii ianuarie să avem un concurs în care să se pună câteva sute de mii de euro pe masă pentru finanțarea unor idei, și vrem ca tinerii din Iași să poată să acceadă la aceste finanțări”, a spus Dan Zaharia, unul dintre dezvoltatorii platformei.
Studenții Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași vor avea accesul gratuit la laborator, cu condiția să aibă o recomandare de la un profesor și să lucreze, concret, la un proiect. Aceștia au început deja să colaboreze și să folosească spațiile Fab Lab. Vlad Covaci, student în anul al IV-lea la Facultatea de Automatică și Calculatoare, crede că o astfel de platformă poate aduce multe beneficii pentru studenți, în special în aducerea unei idei la faza de proiect, de a fi finalizată și de a vedea dacă funcționează sau nu. „Ai nevoie de o platformă, de spațiu de lucru, de uneltele necesare ca să o poți dezvolta. Cred că Fab Lab reprezintă acea platformă unde partea de idei nu rămâne doar atât și se dezvoltă în faza de proiect finalizat, ceva concret care să arate efectiv dacă ideea se poate dezvolta sau nu mai departe. Ca student, platforma te ajută să treci din faza de teorie învățată la facultate până la faza de proiect, fapt căutat de majoritatea firmelor de IT”, a declarat Vlad Covaci.