Conducerea Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași împreună cu academicianul Bogdan C. Simionescu, vicepreședinte al Academiei Române și cadru didactic al TUIASI, demarează seria Conferințelor științifice „Memoria lui Asachi”.
Aceste conferințe și dezbateri vor fi susținute de mari personalități ale culturii și științei, prelegerile urmează să se desfășoare la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași, în Aula Magna „Carmen Sylva” sau în Sala „Cristea Niculescu-Otin”.
„În ultimii ani am invitat peste 20 de mari personalități din diverse domenii pentru a conferenția la Academia Română, Filiala Iași, pentru a se întâlni și a interacționa cu publicul iubitor de cultură și știință. Am considerat că sunt dator acestui oraș în care m-am născut, am crescut și unde am urmat școli serioase. Colaborarea cu Universitatea Tehnică reprezintă una dintre modalitățile prin care doresc să sprijin atât universitatea în care m-am format și unde sunt astăzi profesor, cât și orașul meu. Prelegerile/dezbaterile se vor adresa atât cadrelor didactice, studenților/doctoranzilor, cât și publicului larg și vor acoperi o paletă largă de domenii de interes”
a declarat acad. Bogdan Simionescu
În acest context, vineri, 18 octombrie, ora 11.00, în Sala „Cristea Niculescu-Otin” a TUIASI, academicianul Eugen Simion va susține conferința „Cultură și știință”, fiind prima prelegere organizată în baza acestui parteneriat. Prelegerile au fost gândite astfel încât, în majoritatea lor, să existe o conotație tehnică în subiectele abordate, care uneori să fie chiar dominantă, în funcție de tematica aleasă.
„Seria prelegerilor academice, susținute de personalități din cadrul Academiei Române și nu numai, reprezintă o idee conturată de ceva timp și care se concretizează acum. Inaugurarea acestei serii ne va prilejui întâlnirea cu o personalitate covârșitoare, academicianul Eugen Simion, iar organizarea acestor prelegeri la Politehnica ieșeană nu reprezintă un paradox, căci educația tehnică nu exclude deloc deschiderea către filologie, filosofie, istorie, artă, cultură în general. De altfel, sunt convins de faptul că o educație universitară, indiferent de domeniul ales, trebuie să faciliteze accesul și să deschidă ușa către lumea de dincolo de amfiteatre, o lume mult mai completă. Și nu o dată domeniile umaniste au fost mai bine valorizate într-un mediu obișnuit cu științele exacte”
a precizat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, rectorul universității
Intrarea la conferințe este liberă pentru toți membrii comunității academice ai Universității Tehnice, dar și pentru ieșenii interesați de o întâlnire reprezentanții de seamă ai culturii române.