Toate cele cinci universități de stat din Iași au organizat joi, 18 octombrie 2018, alături de Primăria municipiului Iași, evenimentul „Erasmus Welcome Day” pentru a-i întâmpina pe studenții veniți să studieze de pe toate continentele în Iași, cât și pentru a-i familiariza cu o parte din cultura și civilizația română.
Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) a fost reprezentată de prof. univ. dr. ing. Irina Lungu, prorector responsabil cu relațiile internaționale, alături de membrii Biroului de Relații Internaționale. Anul acesta evenimentul a fost găzduit de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” și desfășurat în Aula Magna „Mihai Eminescu”, în prezența consulilor onorifici la Iași ai Franței și Italiei, cât și a primarului Mihai Chirica și a reprezentanților British Council Iași.
Ultimul astfel de eveniment comun, cu participarea tuturor universităților de stat, a fost organizat în urmă cu doi ani, în Aula Magna „Carmen Sylva” a Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași.
„Le-am transmis studenților să nu piardă ocazia se înscrie la concursul de fotografie care va avea vernisajul cu ocazia Zilelor Universității și am încercat să le transpun o parte din spiritul Universității Tehnice. Le-am spus că urmează o serie de evenimente, legate de Zilele Bobocului, inclusiv balul bobocilor și ce înseamnă acesta, și le-am povestit că urmează un eveniment pe care ne dorim să devină tradițional – «Mărțișor for everyone», în care nu primești mărțișor, ci îl confecționezi și apoi îl oferi”, a declarat prof. univ. dr. ing. Irina Lungu.
În cadrul manfiestării au avut loc și o serie de evenimente culturale care i-au impresionat pe studenții străini, marea lor majoritate fiind interpretate de studenți sau absolvenți ai universităților din Iași: un grup de dansatoare au dansat pe ritmurile melodiei Ciuleandra, un alt grup pe ritmurile unei combinații între muzica rock și cea populară, un cor studențesc a cântat o selecție de melodii românești, fiind și concerte instrumentale, la acordeon sau lăută, cât și de muzică de operă.
Conducerea TUIASI a invitat la eveniment și studenții internaționali care urmează cursuri la Politehnica ieșeană, chiar dacă evenimentul a fost menit studenților veniți cu burse de tip Erasmus, pentru a-i familiariza și pe aceștia cu unele obiceiuri din România. „Au fost trăiri extraordinare din partea studenților în timpul momentelor artistice, nu le-a venit să creadă ce au văzut, i-a atins în mod deosebit. Le-am spus faptul că am fost și eu într-un astfel de proiect anterior Erasmus, dar similar, Socrates se numea, care mi-a schimbat viața”, a completat prof. univ. dr. ing. Irina Lungu.
Pentru a le povesti nou-veniților în Iași detalii despre felul în care arată centrul academic din capitala Moldovei, câte un student de la UAIC, TUIASI și Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” le-au povestit experiența lor Erasmus petrecută la Iași. Din partea TUIASI a vorbit un student de la Universitatea din Angers, Franța, care se află la cea de-a cincea experiență internațională.
În concluziile trase după eveniment, reprezentanții celor cinci universități de stat din Iași și-au exprimat dorința ca un astfel de eveniment să aibă loc în fiecare an.