loader image

Studenții de la Arhitectură au câștigat un proiect de 40.000 de lei pentru amenajarea unui spațiu verde în Campusul „Tudor Vladimirescu”

Echipa ArchiTistic, formată din doi studenți ai Facultății de Arhitectură „G.M. Cantacuzino” de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI), a câștigat 40.000 de lei la concursul de creativitate în dezvoltarea urbană, „IAȘI FORWARD by TRANSGOR LOGISTIK”, organizat de Fundația Comunitară din Iași.

Georgiana Butnariu și Mihael Ionuț Furdu, studenți în anul al V-lea, au gândit un proiect pentru transformarea unui spațiu verde din Campusul Tudor Vladimirescu al TUIASI. După ce spațiul va fi reamenajat complet, cu fondurile câștigate la concurs și sprijinul Direcției Servicii Studențești, acolo vor instala cinci module de mobilier urban, printre care și un amfiteatru în aer liber unde vor putea fi organizate diferite concerte sau întâlniri ale tinerilor de la TUIASI. Spațiul se află la intersecția a cinci clădiri, în zona delimitată de căminele T9, T10, T11 respectiv T5-T6.

„Spațiul este la intersecția a cinci cămine, dintre care unul este sediul ligilor din universitate. Așadar, cele două structuri, dintre care una întruchipează un amfiteatru, vor funcționa ca un loc de întâlnire nu numai între studenții din campus, ci și între membrii ligilor, care vor putea organiza diferite evenimente culturale sau sociale. Prin concept, detaliere tehnică și 3D, am alcătuit un proiect care să răspundă nevoilor estetice și funcționale ale spațiului. Proiectul se adresează în special studenților ieșeni, dar și celor străini, veniți cu programe de schimb de experiențe”

au precizat membrii echipei ArchiTistic în propunerea lor de proiect

Studenții au mai precizat că împreună cu Direcția de Servicii Studențești de la TUIASI își doresc să continue să îmbunătățească imaginea urbană a campusului, în principal prin organizarea zonelor pentru petrecerea timpului liber în natură. De asemenea, aceștia vor ca proiectul să facă parte dintr-o mișcare mai amplă, iar în viitor să fie realizat un Campus al Antreprenorilor.

„Suntem un grup de studenți și mai presus de toate de prieteni entuziasmați de oportunitatea de a îmbunătăți imaginea urbană a campusului, printr-un efort comun cu Direcția de Servicii Studențești, de la care am găsit mult sprijin”, au completat studenții. 

Concursul a început în luna octombrie a anului trecut și s-a desfășurat în două etape: o primă etapă de înscriere a ideilor în perioada 8 octombrie – 26 noiembrie 2018 și o a doua etapă de dezvoltare a ideilor selectate în urma primei etape, în perioada 4 decembrie 2018 – 7 ianuarie 2019, când au rămas în concurs patru proiecte, fiind selectat în final cel al studenților de la TUIASI.

Fondul „IAȘI FORWARD by TRANSGOR LOGISTIK” este o inițiativă a SC Transgor Logistik SRL și a Fundației Comunitare Iași, prin care pasionații de arhitectură, design și artă pot să contribuie la aspectul orașului. În anul 2017 a fost amenajată o altă zonă de recreere pentru studenți, în fața căminelor T3-T4 din campus. Reabilitat și transformat complet utilizând materiale reciclate, spațiul conține bănci din bolțari cu scânduri rindeluite, zonă de ghiveci cu flori plantate în cauciucuri utilizate donate de antreprenori ieșeni, un leagăn, o masă de tenis, un mini-circuit sportiv pentru tracțiuni și în partea de sus o instalație electrică cu becuri led făcută manual, becurile fiind amplasate în borcanele primite de studenți de-a lungul anilor în pachetele de acasă.

Proiectul de revitalizare urbană din zona T3-T4 a fost implementat în urma concursului de soluții desfășurat în perioada aprilie – mai 2017 în cadrul Fondului Antreprenorilor Locali, susținut tot de Fundația Comunitară Iași. Ediția pilot a programului a presupus derularea unei competiții de idei în urma căreia s-a oferit 10.000 lei, iar universitatea a mai contribuit cu peste 20.000 de lei pentru amenajarea zonei respective.

Planul ansamblu.jpg
TUIASI Logo
Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi Iaşi
TUIASI este printre primele instituții de învățămînt superior de profil tehnic din țară și se încadrează în categoria universităților de cercetare avansată și educație.