loader image

Zeci de cercetători renumiți au deschis la Iași o fereastră către viitorul electronicii, la Simpozionul Internațional despre Semnale, Circuite și Sisteme

Zeci de cercetători renumiți din domeniul electronicii s-au reunit joi, 11 iulie 2019, de la ora 09.30, în Aula Magna „Carmen Sylva” a Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași, unde a avut loc deschiderea oficială a celei de XIV-a ediții The International Symposium on Signals, Circuits and Systems (ISSCS).

Manifestarea științifică la care au fost depuse anul acesta 89 de lucrări este organizată din 1993 la fiecare doi ani în parteneriat de Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației, Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE) Chapter of Circuits and Systems și IEEE Circuits and Systems Society.

Deschiderea a fost moderată de prof. univ. dr. ing. Liviu Goraș, directorul Consiliului Studiilor Universitare de Doctorat de la TUIASI și cel care a fondat conferinței în urmă cu aproape 26 de ani. Acesta le-a mulțumit celor prezenți în sală că au putut face deplasarea la Iași și în acest an, menționând că unul dintre scopurile principale ale conferinței este de a pune la aceeași masă cercetătorii din lumea academică cu specialiștii din industrie pentru a compara rezultate și a stabili noi direcții de inovare.

„Mulțumim referenților pentru profesionalismul lor în selectarea și revizuirea lucrărilor ce vor fi prezentate în acest simpozion și tuturor celor implicați în organizarea sa, cât și sponsorilor pentru sprijinul lor. Mulți dintre voi știți că succesul edițiilor anterioare ale acestui simpozion s-a datorat și implicării co-președintelui Sanjit Mitra, care ne-a ajutat în mod deosebit prin invitarea profesorilor și cercetătorilor de renume și prin explicarea tuturor a faptului că merită să vizitezi România”

a declarat prof. univ. dr. ing. Liviu Goraș

Cum profesorul Sanjit Mitra, co-președintele manifestării științifice, aflat acum la University of California, nu a putut fi prezent la Iași pentru prima dată din 2003, acesta a transmis un mesaj ce a fost citit celor din sală de profesorul Liviu Goraș, în care le-a mulțumit tuturor că au venit la Iași și i-a îndemnat să viziteze atât orașul, cât și împrejurimile sale.

„Este o plăcere pentru mine să vă urez bun venit la conferința noastră. Este pentru prima dată din 2003 când nu particip, însă sunt alături de voi în spirit. Organizatorii au făcut eforturi pentru a realiza un program foarte bun și le mulțumesc și speakerilor plenari că au acceptat invitația noastră de a vorbi la Iași”

a spus profesorul Sanjit Mitra în mesajul său

Președintele programului științific, Majid Ahmadi, de la Universitatea Windsor, din Ontario, Canada, a vorbit la rândul său în deschiderea ediției din 2019 a ISSCS, accentuând asupra frumuseților pe care le are Iașul de oferit vizitatorilor străini și asupra calității deosebite a simpozionului, dată de lucrările valoroase prezentate și de profesorii invitați să țină conferințele plenare de-a lungul anilor.

„Iașul este un oraș pe care-l vizitezi o dată și devii dependent. Aceasta este cea de-a cincea vizită în zece ani pe care o fac și apreciez mereu ospitalitatea caldă, mâncarea bună și vinul care sunt rar egalate în alte părți. Vă încurajez, pe cei care vizitați pentru prima dată orașul, să vă bucurați de toate acestea, și cred că o să fiți de acord cu mine când spun că această conferință s-a remarcat de-a lungul anilor prin calitatea foarte bună a invitaților care au venit și au susținut aici conferințe plenare”

a precizat profesorul Majid Ahmadi în discursul său

Din partea universității, prof. univ. dr. ing. Irina Lungu, prorector responsabil cu relațiile internaționale la TUIASI, le-a urat bun venit oaspeților și le-a vorbit și despre un program internațional de alumni pe care universitatea vrea să îl implementeze, subliniind ideea antevorbitorilor, că atât orașul, cât și universitatea, i-au determinat pe mulți dintre absolvenți, colaboratori sau vizitatori să păstreze o mai strânsă legătură de-a lungul anilor.

„Este o atmosferă foarte prietenoasă, în care se remarcă faptul că sunt prezenți atât oameni care au mai participat, cât și fețe noi ce vin pentru prima dată și cărora le suntem recunoscători că au venit să încerce ceva nou. Cred că suntem cu toții de acord că a fi dintr-o altă societate, o altă cultură, o altă comunitate, aduce perspective proaspete asupra muncii pe o care o facem. Oamenii devin într-adevăr dependenți de Iași și de această moștenire culturală și sper că veți păstra această dependență aproape de inima voastră și că tot ce veți experimenta în aceste zile va fi motiv suficient să vă alăturați și în anii următori”

a declarat prof. univ. dr. ing. Irina Lungu

La eveniment a fost prezent și decanul Facultății de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației, prof. univ. dr. ing. Daniela Tărniceriu, care a apreciat în discursul său oportunitatea căreia îi dă viață acest simpozion și prin care cercetători și lideri ai industriei discută problemele momentului și ale viitorului, schimbând idei despre cum poate progresa cercetarea în diferite domenii. Aceasta a punctat și prezența la eveniment a doctoranzilor, care au astfel o fereastră deschisă către lumea științei și a industriei.

Cele trei conferințe plenare de anul acesta au fost susținute de profesorii Yoshikazu Miyanaga, de la Hokkaido University, Matthew Turk, de la University of California, și Binboga Siddik Yarman de la Istanbul University-Cerrahpasa. Desfășurarea manifestării științifice a fost sprijinită de Infineon, Silicon Service, Microchip, Sitex 45 SRL, Continental și Primăria Municipiului Iași.

TUIASI Logo
Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi Iaşi
TUIASI este printre primele instituții de învățămînt superior de profil tehnic din țară și se încadrează în categoria universităților de cercetare avansată și educație.