Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași a organizat joi, 11 noiembrie 2021, alături de acad. Bogdan Simionescu, vicepreședinte al Academiei Române, o conferință științifică aniversară din seria „Moștenirea lui Asachi”. La manifestare au participat profesori și studenți ai instituției de învățământ superior, dar și un număr semnificativ de academicieni din toată țara, cu specializări în mai multe domenii, nu doar în științele exacte.
Invitatul special care a marcat acest moment aniversar a fost Secretarul general al Academiei Române, acad. Ioan Dumitrescu, ce a vorbit comunității academice reunite online, în contextul pandemiei COVID-19, despre „Unele probleme ale modelării sistemice ale creierului uman”. Profesorul predă la Facultatea de Automatică și Calculatoare, Universitatea Politehnica din București. În anul 1994 a înființat Centrul pentru Pregătirea Resurselor Umane (CPRU), primul centru de cercetare interdisciplinară și formare a resurselor umane, înființat prin ordin al ministrului învățământului. Este director al acestui centru de la înființare și până în prezent.
Acad. Ioan Dumitrache este membru titular al Academiei Române din 2017, fiind membru corespondent al celui mai înalt for academic din România în perioada 2003 – 2017.
Evenimentul a fost moderat de către prof. univ. dr. ing. Daniel Condurache, care, în debutul conferinței, a urat tuturor bun venit, a plasat manifestarea în șirul celor organizate de către TUIASI pentru a marca 208 ani de când Gheorghe Asachi a ținut primele cursuri de limbă română la Iași, și a cedat cuvântul rectorului universității, prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval.
Rectorul a vorbit despre faptul că această conferință se suprapune cu ziua în care se celebrează și înființarea Secției de Electrotehnică Industrială, una dintre cele două secții din care s-a desprins Politehnica ieșeană de astăzi.
„Coincidența este foarte plăcută și onorantă pentru noi. Este, de asemenea, la fel de onorant și plăcut că astăzi conferința va fi susținută de un inginer autentic, mai ales fiindcă este inclusă în seria de manifestări din șirul «Zilele TUIASI». Vă mulțumesc pentru onoarea pe care ne-ați făcut-o, să ne fiți alături în aniversarea noastră frumoasă, cu o conferință deosebit de interesantă”
a declarat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval
Academicianul Bogdan Simionescu a prezentat mai amplu activitatea pe care o desfășoară acad. Ioan Dumitrache, făcând o scurtă incursiune în trecut pentru a prezenta și o serie de proiecte pe care le-au inițiat împreună.
„Și pentru mine este o plăcere să îl avem drept oaspete astăzi pe domnul academician Ioan Dumitrache, Secretar general al Academiei Române, un inginer în adevăratul sens al cuvântului și o persoană care a depus eforturi foarte mari de optimizare a formării de ingineri în România, prin crearea unor organisme care să promoveze educația inginerească și poziția inginerului în societatea românească”
a punctat prof.dr. Ioan Dumitrache
În prelegerea sa, academicianul Ioan Dumitrache a făcut o prezentare cu aspecte aplicate despre lucrurile pe care le știm, cele pe care le intuim și cele pe care nu reușim încă să le discernem despre creier. O abordare care a arătat tuturor unde suntem în drumul spre a putea să înțelegem cât mai bine cum funcționează creierul. O concluzie de etapă a exprimat-o academicianul încă din debutul conferinței: deși am făcut progrese foarte mari, există încă mai multă fascinație și mai puține răspunsuri concrete la întrebările despre funcționarea creierului.
„Menționez că sunt fascinat de câțiva ani de această problemă legată de creierul nostru, iar prezentarea de astăzi conține un fel de sinteză a problemelor specifice pe care vreau să le scot în evidență urmărind conceptul de a utiliza ideile din inginerie în domeniul biologic și al creierului. De altfel, ca definiție, creierul este un sistem de sisteme de o complexitate extraordinară”,
a precizat acad. Ioan Dumitrache în conferința sa
El a precizat că, în timp, cunoștințele despre creier au evoluat de la simplă viziune filosofică spre o analiză teoretică și experimentală, iar astăzi putem să vorbim frecvent despre simularea în domeniul neuroștiințelor ca fiind un element cheie pentru a descifra cât mai mult din creierul uman.
„De fapt vorbim despre o rețea de rețele, poate cel mai reprezentativ organ unitar care coordonează întreaga comportare a noastră, acest sistem percepe scenariul, memorează. Suntem departe de a înțelege totul despre creier, mai ales cum influențează acesta stările mentale, ce se întâmplă la nivel de mod de calcul la nivelul creierului. Încă încercăm să facem simulări și testări pentru rafinarea modelelor teoretice și să creăm din asta noi sisteme de calcul”,
a punctat acad. Ioan Dumitrache
Acesta a insistat asupra faptului că descoperirea felului în care funcționează creierul uman, pentru o multitudine de aplicații, este un demers al întregii planete. Există programe de dimensiuni impresionante, finanțate cu sute de milioane de dolari, din SUA, în Europa spre Japonia sau China care analizează și descifrează cum funcționează creierul, fiind angrenați zeci de mii de cercetători de pe întreaga planetă într-un astfel de efort. Cel mai mare este chiar programul european – Human Brain Project.
„Sunt dezvoltate tehnologii specifice pentru achiziția de date experimentale, cu dorința de a înțelege impactul pe care l-ar avea în domeniul medicinei, sănătății, sănătății mentale, cunoașterii în general, o astfel de reușită. Se dorește crearea unei noi generații de calculatoare care să aibă la bază tehnologii specifice pentru prelucrarea la nivel cortical și apoi se studiază impactul pe care l-ar putea avea asupra economiei societății”
a declarat acad. Ioan Dumitrache
Însă cercetătorul crede că, la nivelul istoriei, suntem aproape de un astfel de moment, dar încă departe de a înțelege cum funcționează creierul, fiind necesară dezvoltarea unei teorii unitare despre funcționarea acestuia. Unul dintre cele mai mari obstacole este acela că nu s-au descifrat mecanismele neuronale de bază care dau naștere emoțiilor, gândurilor și memoriilor. „Creierul este un sistem foarte complicat, probabil mai complicat din univers”, a expus academicianul.
„Înțelegerea creierului necesită o teorie unitară a funcției și comportării acestuia, implicarea mai multor discipline printre care și filosofia, psihologia, știința calculatoarelor, știința sistemelor complexe, neuroștiința, neurotehnologia și neuro-psiho-farmacologia. Pentru a crea o reprezentare matematică a creierului trebuie să înțelegem relația între diferite niveluri de organizare, să definim o teorie integrată privind reprezentarea informațiilor și cunoștințelor, a învățării, comunicării și rememorării”
a concluzionat acad. Ioan Dumitrache
Manifestarea de joi, 11 noiembrie, s-a înscris în seria Conferințelor științifice „Moștenirea lui Asachi” și este unul dintre evenimentele ce marchează 208 ani de când învățatul Gheorghe Asachi a ținut la Iași primele cursuri de inginerie în limba română, în 1813, dar și împlinirea a 84 de ani de la semnarea Decretului Regal pentru înființarea Școlii Politehnice ieșene.