TUIASI este printre primele instituții de învățământ superior de profil tehnic din țară și se încadrează în categoria universităților de cercetare avansată și educație. De mai bine de două secole, de pe băncile universității noastre au plecat specialiști în domeniile ingineriei electrice, electronicii, construcțiilor, calculatoarelor, arhitecturii, hidrotehnicii, textilelor, mecanicii sau chimiei, dar și în ale cercetării, presei, economiei sau politicii.
Studiile universitare de doctorat reprezintă ciclul superior de studii care dezvoltă resursa umană competentă în realizarea cercetării științifice, capabilă de inserție pe piața muncii înalt calificate. Admiterea se realizează pe bază de concurs pe domenii de doctorat şi pe poziţiile vacante ale fiecărui conducător de doctorat, fiecare poziţie având alocată o temă de cercetare.
Departamentul pentru Pregatirea Personalului Didactic este infiintat din anul 2000 si functioneaza conform Ordinului M.E.C, nr. 3404 din 21.03.2002. Sediul nostru se afla in cladirea facultatii de Inginerie Chimica, la etajele III, IV si V, dispunand de o suprafata de peste 500 mp. Aici se regasesc sediul administrativ, o sala de curs modernizata, un laborator metodic informatizat, un cabinet de consiliere, un cabinet de creativitate si 4 cabinete didactice.
Beneficiari ai programelor oferite de DPPD-UTI sunt: studentii celor 11 facultati ale universitatii, personalul didactic si de conducere din învatamântul preuniversitar si superior, absolventi ai învatamântului superior, personalul si absolventii institutiilor de formare.
Admiterea studentilor sau a altor categorii de beneficiari la programul de profesionalizare pentru cariera didactica se face pe baza unui interviu prin care se urmareste evitarea profesionalizarii persoanelor cu incompatibilitati fizice cu rolul didactic, în special ale celor cu defecte cronice de vorbire.
Centru suport pentru proiecte de cercetare-dezvoltare internaționale în domeniul tehnologiilor noi și emergente în cadrul Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași.
Revista constituie o oportunitate pentru schimbul de idei şi legarea unor punţi de colaborare între cadre didactice, cercetători, doctoranzi, specialişti în diferite domenii care abordează direcţiile de studiu menţionate.
De la înfiinţare, Editura Politehnium şi-a dedicat activitatea promovării editoriale a unor domenii ale ştiinţei, cu precădere ale ştiinţelor tehnice, faţă de care majoritatea editurilor româneşti sau arătat mai puţin receptive.
Stimularea activității de cercetare se adresează cadrelor didactice și cercetătorilor din Universitățile ARUT. Prin acest program fiecare Universitate va acorda câte un grant, pe fiecare domeniu de specializare științifică, în condițiile stabilite prin pachetul de informații.
Candidatul are posibilitatea să se înscrie, cu o singură taxă și un singur dosar, la specializările de la trei facultăți ale Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași, în ordinea preferințelor, urmând ca, în funcție de media de admitere și de opțiuni, să fie declarat admis la una dintre acestea. Pentru a se înscrie la mai mult de trei facultăți, candidatul va plăti o taxă suplimentară.
Candidatul are posibilitatea să se înscrie, cu o singură taxă și un singur dosar, la mai multe facultăți ale Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași, în ordinea preferințelor, urmând ca, în funcție de media de admitere și de opțiuni, să fie declarat admis la una dintre acestea.
Concursul de admitere pentru studiile de doctorat se organizează de regulă în luna septembrie și are două probe: un examen de competență lingvistică organizat la Catedra de Limbi Străine de la TUIASI și un colocviu pe baza unei tematici și bibliografii anunțate din timp în fața unei comisii formate din specialiști.
Zilele TUIASI 2021: Premierea câștigătorilor concursului de fotografie „Studenția la TUIASI”
Miercuri, 10 noiembrie 2021, începând cu ora 14.00, a avut loc vernisajul și premierea câștigătorilor concursului de fotografie „Studenția la TUIASI”, concurs organizat anual de Prorectoratul Relații Internaționale și devenit tradiție în cadrul Zilelor Universității.
„Criteriul principal al comisiei în selecția celor trei fotografii finaliste la fiecare categorie a fost următorul considerent: putem insera această fotografie într-o broșură a universității, într-un material de prezentare? Pe site-ul OpenDays, evenimentul virtual unde invităm pe toată lumea să ne cunoască universitatea, deja apar fotografii ale studenților în broșurile de prezentare. Vă invităm să le parcurgeți anul acesta pentru a vedea la anul în ce măsură contribuțiile voastre prin aceste fotografii au reușit să schimbe și să actualizeze imaginea universității”, a declarat prof. univ. dr. ing. Irina Lungu, prorector relații internaționale.
„În viitor aceste imagini vor fi o parte din ceea ce se numește o parte a memoriei universității. Putem spune că la acest moment aceasta este percepția pe care profesorii și studenții o au asupra universității și odată cineva o să vadă care sunt diferențele de percepție în timp”
a declarat prof. univ. dr. ing. Neculai Eugen Seghedin, prorector responsabil cu activitatea didactică și asigurarea calității
TUIASI este printre primele instituții de învățămînt superior de profil tehnic din țară și se încadrează în categoria universităților de cercetare avansată și educație.